Giro d’Italia 2019 – Etappe 8 van Tortoreto Lido-Pesaro (235km)

donderdag 1 november 2018 om 13:16

Als de renners zijn binnengedruppeld in L’Aquila, kan de schade worden opgemeten. De Giro d’Italia is precies één week onderweg, maar de verschillen in het klassement zijn nog speelbaar. Nog wel, want op zondag staat er een individuele tijdrit op het programma naar San Marino. Maar eerst is er nog een gewone rit-in-lijn, voerend van Tortoreto Lido naar Pesaro. Met 235 kilometer is ook de achtste etappe weer een hele onderneming.

Het peloton koerst opnieuw langs de kust, al is het ditmaal die van de Adriatische Zee. Als het voldoende waait, zijn er wellicht enkele ploegen die een waaier proberen te trekken. Wie weet. Maar eerst doorkruisen de renners plaatsen als San Benedetto del Tronto, Pedaso (niet te verwarren met Pesaro) en Porto Sant’Elpidio. Gaat er overigens al een belletje rinkelen bij de naam San Benedetto del Tronto? Dat kan, aangezien hier namelijk de traditionele slottijdrit wordt verreden van Tirreno-Adriatico.

Guido Bontempi is de voorlopig laatste winnaar in Pesaro – foto: Cor Vos

We trekken echter verder langs de kust, richting de regio Marche. Via een relatief vlakke aanloop gaat het naar het eerste klimmetje van de dag. Na de top van de Monte Della Mattera (10 km aan 4%) gaat het richting de Monteluro (na 203,7 kilometer) en de Gabbice Monte (214,9 kilometer), waar nog enkele bergpunten te rapen zijn. Hierna volgen er nog zeventien golvende kilometers richting Monte San Bartolo, waar het even omhoog gaat. Niet voor lang, maar het kan wellicht als springplank dienen voor de puncheurs in het peloton.

Helemaal omdat de renners hierna beginnen aan een vrij technische afdaling van ongeveer vier kilometer. Op drie kilometer van de streep komen de koplopers beneden, en rijden ze het centrum binnen van haven- en badplaats Pesaro. De laatste kilometers zijn te overzien, aangezien de organisatie heeft gekozen voor brede en rechte wegen naar de streep. Maar opgelet: in de laatste zevenhonderd meter zijn er nog twee haakse bochten opgenomen, waaronder eentje vlak voor de finish. Welke waaghals haalt de gekste capriolen naar boven?

Eerdere winnaars in flag-it Pesaro
1927: flag-it Arturo Bresciani
1949: flag-it Adolfo Leoni
1970: flag-za Alan van Heerden
1986: flag-it Guido Bontempi

Start: 11.25 uur
Finish: 16.58-17.33 uur

Dit artikel delen: