Giro d’Italia 2019 – Etappe 9 van Riccione naar San Marino (34,8km)

donderdag 1 november 2018 om 14:30

San Luca, L’Aquila, Pesaro… Er is al veel gebeurd in deze eerste week van de Giro d’Italia, maar vandaag zal het kaf voor het eerst van het koren worden gescheiden. De maskers zullen afvallen in de 34,8 kilometer lange tijdrit van Riccione naar San Marino. Een discipline waar de klimmers bepaald niet naar uitkijken, maar gelukkig voor hen gaat het voor een belangrijk gedeelte bergop. En ook opvallend: de Giro zal voor even Italië verlaten. Maar daarover later meer.

De start is zoals gezegd in Riccione, dat zich dankzij een uitgebreid netwerk van fietspaden een fietsstad bij uitstek mag noemen. Riccione heeft ook nog een eigen jachthaven én een kilometerslang zandstrand. Maar genoeg over deze badplaats: de tijdrit voert de renners naar dwergstaat San Marino. De organisatie heeft gekozen voor een lastige tijdrit met de nodige hoogtemeters. Goed indelen is dan ook niet onverstandig.

Kan Primož Roglič zijn status als tijdritkanon waarmaken? – foto: Cor Vos

Maar eerst gaat het over relatief vlakke wegen naar het eerste meetpunt in Ospedaletto, waar de stopwatch na 11,7 kilometer zal worden stilgezet. Mochten de verschillen tegen die tijd nog niet al te groot zijn, dan zal dit wel gebeuren in de resterende kilometers. De weg begint dan namelijk vies omhoog te lopen richting Faetano, waar er nogmaals zal worden geklokt. We hebben inmiddels Italië achter ons gelaten.

Welkom in San Marino! Tijd voor het hoogtepunt van deze individuele tijdrit, letterlijk en figuurlijk. We koersen namelijk naar een hoogte van 648 meter. Aangezien de renners van een slordige honderd meter boven zeeniveau komen, betekent dit dat er flink moet worden geklommen. De laatste twaalf kilometer lopen omhoog aan 4,4%, maar laat u niet in de maling nemen door de gemiddelde stijgingsgraad.

Jan Nolten was ooit succesvol in dwergstaat San Marino – foto: Cor Vos

De eerste vijf kilometer na het tweede tussenpunt stijgen namelijk aan ruim 6%, met pieken tot 11%. De drie daaropvolgende kilometers lopen lichtjes bergop, gevolgd door een korte afdaling richting de laatste tweeduizend meter aan ongeveer 6%, met een maximale uitschieter van 10%. Het is zeker geen rechttoe rechtaan beklimming. Het aantal haarspeldbochten is namelijk niet op één hand te tellen.

Het is niet de eerste keer dat de Giro d’Italia in San Marino aankomt. Zo wonnen Charly Gaul, Felice Gimondi, Eddy Merckx, Roberto Visentini en Pavel Tonkov in het verleden al in de dwergstaat, overigens ook na een individuele tijdrit. Er won zelfs een Nederlander in San Marino. Nee, niet Johan van der Velde of Erik Breukink, maar wel Jan Nolten in 1956.

Eerdere winnaars in flag-sm San Marino
1951: flag-es Giancarlo Astrua
1956: flag-nl Jan Nolten
1958: flag-lu Charly Gaul
1959: flag-it Nino Defilipis
1964: flag-ch Rolf Maurer
1968: flag-it Felice Gimondi
1969: flag-it Franco Bitossi*
1969: flag-be Eddy Merckx*
1979: flag-it Giuseppe Saronni
1987: flag-it Roberto Visentini
1997: flag-ru Pavel Tonkov
1998: flag-it Andrea Noè

* In 1969 kwamen er twee Giro-etappes aan in San Marino

Start: 13.15 uur (start eerste renner)
Finish: 17.00 uur (finish laatste renner)

Dit artikel delen: