Alleen al voor het uitzicht moét je de fiets op in Trentino

Alleen al voor het uitzicht moét je de fiets op in Trentino

Fietstoerisme De zomer nadert! Ben jij één van de vakantiegangers die straks de navigatie afstemt op Italië? Combineer dan het aangename met het sportieve in de regio Trentino en stap op de fiets. Je zult niet worden teleurgesteld, want het landschap dat je op je racefiets, mountainbike of e-bike doorkruist, is niet anders te omschrijven dan als adembenemend.

Eén van die plekken waar je elke ochtend weer met open mond je tent openritst of je balkon opstapt, is Levico Terme. Het dorpje ligt in de vallei van Valsugana en biedt een fraai uitzicht op de Lagorai-bergketen en het meer van Levico. Dit meer vormt samen met het meer van Caldonazzo de ‘hotspot’ van deze streek, waar je – naar Italiaans gebruik – natuurlijk ook je hart kunt ophalen qua eten en drinken. Zo zijn de lokale wijnen van Trentodoc of de Malga-kaas meer dan de moeite waard. 

Maar: voor wat hoort wat. Eerst de fiets op dus! Qua routes en moeilijkheidsgraad zijn er in Trentino ieder geval keuzes te over. Zo ook in Levico, waar het het meest populair en toegankelijk is om direct aan te sluiten op het fietspad langs de due laghi – ofwel de twee meren. Zoek je (veel) meer uitdaging, dan trap je een goede vijf kilometer warm en sta je al aan de voet van de loodzware Strada del Menador – ook wel bekend als de Kaiserjägerstrasse. Het harde werken wordt echter beloond, want het uitzicht over de twee meren is daadwerkelijk prachtig. Eenmaal terug in Levico Terme, kun je jezelf bij restaurants als Prime Rose of Vecchia Fattoria trakteren op een verdiende en heerlijke maaltijd. 

Italiaanse Oscar
Geen wonder dat de Giro d’Italia zo graag en regelmatig door Trentino trekt, gezien de veelzijdigheid van de provincie. De Passo Manghen, Passo Pordoi en de Menador vallen bijvoorbeeld onder de salite da mito, een lijst van 23 legendarische Giro-beklimmingen die zich in de gehele regio bevinden. Net als de Passo del Vetriolo (13.2km à 7.6% gemiddeld), die eveneens vanuit Levico Terme bijna direct te beklimmen is en onlangs nog de scherprechter was in de voorlaatste etappe van de Tour of the Alps. 

Een dag later, in de slotrit van de Tour of the Alps – met start en finish in Levico Terme – bedwong het peloton ook nog twee keer de Palù del Fersina, met 12.5km aan 6.2% ook niet bepaald eenvoudig te noemen. Hoogtemeters alom, al kun je ook vrijwel vlakke routes kiezen. Zo ligt er in totaal 80 kilometer aan fietspad vanaf Pergine Valsugana, gelegen aan het meer van Caldonazzo, naar Bassano del Grappa – waar dit jaar de Giro finisht. Dit fietspad ontving in 2020 nog de persprijs bij de ‘Italian Green Road Awards’, de Italiaanse Oscar voor fietstoerisme die ieder jaar wordt uitgereikt aan de mooiste groene wegen in Italië die grondgebied, cultuur en gastronomie weten te combineren. 

Fiets huren
Zit je auto of koffer al volgepropt met andere vakantiespullen en lukt het niet om de fiets mee te nemen naar Levico Terme? Geen enkel probleem. Zo kun je terecht bij InBike Valsugana, waar voormalig profwielrenner Stefano Casagranda nu de eigenaar van is. De oud-coureur van onder meer Alessio en Saeco begon na zijn carrière nog als verkoper en monteur van ramen, maar staat inmiddels alweer acht jaar aan het roer van zijn fietsenzaak. Voor het huren van een kwalitatieve racefiets of mountainbike kun je hier prima een afspraak maken. 

Zelf gevraagd naar zijn favoriete routes in de buurt, antwoordt Casagranda – die in zijn loopbaan op de fiets met grootheden als Gilberto Simoni en Michele Bartoli samen reed – glimlachend: “Ik reed het liefst zo vlak mogelijk. Van die lange beklimmingen meed ik het liefste. Zo reed ik de Passo Manghen, die je vanuit Borgo Valsugana zo oprijdt, pas in de Giro voor het eerst omhoog. Terwijl die letterlijk om de hoek lag.”

Oud-prof Daniel Oss, nog zo’n uithangbord van de streek (hij groeide op in Pergine Valsugana), vult zijn landgenoot aan: “Mijn favoriet blijft toch wel de giro di laghi – ofwel de ronde om de meren van Levico en Caldonazzo heen. Het uitzicht is prachtig en met een lengte tussen de 20 en 30 kilometer is het toegankelijk voor iedereen om rond te fietsen.”

Al jaren op rij ontvangen deze twee meren de onderscheiding ‘blauwe vlag’ voor het milieubehoud en de kwaliteit van het water, de stranden en de faciliteiten. Logisch dus dat dit een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders is, zij zijn iedere zomer goed voor het boeken van zo’n 500.000! overnachtingen in totaal. De kampeerders kunnen terecht bij de vele campings rond de twee meren, terwijl je bij bijvoorbeeld bij het Parc Hotel du Lac in Levico Terme een chique hotelkamer kunt boeken en gebruik kunt maken van de wellness. Voor ieder wat wils dus.

Verblijf je tijdens dit hoogseizoen in van de valleien van Trentino en wil je de fiets op, hebben Casagranda en Oss nog wel een gouden tip: “Ga vroeg uit je bed en start om 6 uur, half 7 als je kan. Het vereist wat discipline, maar later op de dag is het in die periode veel te warm.” 

Klik hier voor informatie (Visit Trentino)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.