Annemiek van Vleuten zet zich in voor kindermountainbikeroute.
foto: Cor Vos

Annemiek van Vleuten zet zich in voor kindermountainbikeroute.

Fietstoerisme Annemiek van Vleuten heeft haar fiets na afgelopen jaar aan de wilgen gehangen, maar heeft de wielerwereld absoluut niet de rug toegekeerd. Zo laat ze op Instagram weten bezig te zijn met het realiseren van een kindermountainbikeroute in haar woonplaats Wageningen.

Door heel Nederland liggen tientallen mountainbikeroutes, waaronder enkele routes speciaal voor kinderen. Dit zijn vaak routes zonder een al te hoge moeilijkheidsgraad, om de jongsten kennis te laten maken met het mountainbiken. Nu maakt de voormalig wereldkampioene wegwielrennen zich hard om een dergelijke route rondom Wageningen te bouwen.

“Deze week overleg met terreineigenaren in Wageningen om de mogelijkheden te bespreken om een kindermountainbikeroute te realiseren in Wageningen”, stelt Van Vleuten op haar Instagrampagina. “Ik was dit weekend op de kinderroute in Ede en het is genieten om kinderen daar lekker buiten bezig te zien samen met hun ouders.”

“Ik leer veel van (bos- en natuurbeheerder) Patrick Jansen die al meer dan 100 routes in Nederland heeft aangelegd. Ik weet nu meer welke uitdagingen we hebben in Nederland om de verschillende soorten activiteiten en belangen te reguleren en erin een balans te vinden.”

Daarbij is één van de uitdagingen de reputatie van mountainbikers in Nederland, stelt ze. “Meer en meer word ik me bewust van de slechte naam die mountainbikers hebben opgebouwd. Ik ben inmiddels ook op een missie om hier iets aan te verbeteren. Respect voor elkaar en de natuur. Gebruik van bos en natuur door mountainbikers is niet vanzelfsprekend en waar het mag moeten we dat koesteren met respect voor onze mede natuurliefhebbers en natuur.”

Op termijn hoopt de Wageningse daar dus aan bij te dragen door te zorgen dat er een speciale mountainbikeroute voor kinderen komt in de omgeving van haar woonplaats, mét oog voor terreineigenaren. “Mijn drijfveer is om kinderen uit Wageningen de mogelijkheid te bieden om met hun ouders sportief bezig te zijn in de natuur. Ik hoop dan ook enorm dat we dit samen voor elkaar gaan krijgen en dat we daarbij ook wat terug kunnen doen voor de terreineigenaren.”

Om te reageren moet je ingelogd zijn.