Bassano del Grappa: schilderachtige stad aan de voet van Monte Grappa
foto: Julian Dubbeld

Bassano del Grappa: schilderachtige stad aan de voet van Monte Grappa

Fietstoerisme Een onontdekte parel kunnen we Bassano del Grappa niet per se noemen, maar feit is wel dat Toscane, de Dolomieten en de Alpen grotere bekendheid genieten bij het wielerpubliek. De Italiaanse stad in Veneto heeft alles mee: de landschappen, het weer, het eten en zelfs de geschiedenis. De Monte Grappa ligt namelijk in de buurt. Het schilderachtige Bassano del Grappa is mede daardoor de perfecte uitvalsbasis voor een fietsvakantie.

Bassano del Grappa is een stad die, volgens inwoners zelf, vaak wordt vergeten. Met Verona, Vicenza, Padua en Venetië in de buurt moet het stadje op het gebied van toerisme opboksen tegen andere Italiaanse, historische reuzen. Dat allemaal zorgt ervoor dat de authenticiteit van Bassano del Grappa goed blijft bewaard: van massatoerisme zal de stad aan de rivier Brenta geen last hebben.

De stad ademt wielrennen. De afgelopen jaren leverde Bassano del Grappa verschillende Italiaanse profwielrenners af, waaronder Andrea Pasqualon, Sofia Bertizzolo en Manuele Boaro en het is niet voor niets dat verschillende prominente producenten van fietsonderdelen zich gevestigd hebben in de regio. Onder meer de fabrieken van de helmen van ABUS liggen in de buurt, evenals de zadels van Selle Italia.

Monte Grappa
Deze factoren dragen er mede aan bij dat Bassano del Grappa een ideale uitvalsbasis is voor een fietsvakantie. Vanuit de Italiaanse stad kun je letterlijk alle kanten op: naar de heuvels in het westen van de stad, naar de Dolomieten in het noorden en zelfs de vlakkere rivierdelta in het oosten en zuiden. De grote trekpleister is de Monte Grappa, die ook meteen een cruciale rol speelt in de geschiedenis van Bassano del Grappa.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vonden er hevige gevechten plaats rondom de Monte Grappa, waarbij tienduizenden soldaten aan zowel Oostenrijkse als Italiaanse kant het leven lieten. Een monument in het centrum van de stad herinnert nog elke dag aan dit oorlogsverleden en bovenop de Monte Grappa is een enorm monument en een ossuarium gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

bron: Monte Grappa

Wielermonument
Alhoewel de Monte Grappa door de geschiedenis en het indrukwekkende monument op de top al de moeite waard is om te beklimmen, is de beklimming de afgelopen decennia verworden tot een wielermonument. In 2014 bevestigde Nairo Quintana er zijn heerschappij in de Giro d’Italia door een klimtijdrit op de Monte Grappa te winnen. In 2017 was het Tom Dumoulin die de schade in zijn jacht op Giro-eindwinst beperkt hield in een rit over de fameuze berg, die bij sommigen zelfs bekend staat als de Mont Ventoux van Italië.

De beklimming van de Monte Grappa kun je op negen verschillende manieren doen. De zwaarste kant is die vanuit Possagno. De klim is dan liefst 20,7 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7 procent. Dat beeld is nog behoorlijk vertekend, omdat de stijgingspercentages tussen kilometer twee en kilometer negen nauwelijks onder de 12 procent uitkomem.

De Monte Grappa in de Giro d’Italia van 2014 – foto: Cor Vos

Als je in Bassano del Grappa vertrekt, is de zijde vanaf Romano d’Ezzelino de meest voor de hand liggende. De klim loopt een stuk beter dan haar tegenhanger aan de noordkant van de berg. Het stijgingspercentage blijft de gehele klim, ongeveer 26 kilometer, rond de 6 procent hangen. Prima te doen dus, al ben je vermoedelijk wel een kleine twee uurtjes onderweg naar de top.

Naast de Monte Grappa kun je ook heerlijk fietsen aan de westkant van Bassano del Grappa. Zelf maakte ik eind mei samen met onder meer ABUS-ambassadeur Alessandro Ballan een fietstocht richting richting de heuvels van Crosara en Marostica. Aan deze kant van Bassano del Grappa kun je klimmen tot een hoogte van ongeveer 700 meter tegen niet al te steile stijgingspercentages. Onderweg word je getrakteerd op een aantal schitterende vergezichten, waaronder op een kasteel in de buurt van Marostica.

Bassano del Grappa vanaf de andere kant van de Ponte Vecchio – foto: Julian Dubbeld

Bij thuiskomst in Bassano del Grappa begint het feest pas echt, wat heet: er zitten genoeg leuke restaurantjes en barretjes om jezelf na een dagje fietsen te vermaken. De Grapperia Nardini aan de Ponte Vecchio (zie foto) is er daar zeker een van. Je kunt er, zoals de naam misschien al wel doet vermoeden, onder meer goede grappa drinken. Grappa is het drankje waar de stad wereldwijd om bekendstaat en gemaakt wordt door het destilleren van de restanten van druiven die overblijven na het maken van wijn. Je moet van de smaak houden, al is het drinken ervan sowieso leuk voor de ervaring.

Een van de kenmerkende gerechten die je er verder kan krijgen is Baccalà alla Vicentina. Dat is Kabeljauw welke niet wordt gezouten maar wordt gedroogd tot deze keihard is en enkele dagen moet weken tot hij wordt gekookt, wat wordt geserveerd met polenta. Daarnaast kun je er natuurlijk heerlijke pasta’s eten. Kortom: Bassano del Grappa is van alle markten thuis en heeft alle ingrediënten in huis om zich verder te ontwikkelen tot een van de fietshotspots van Italië.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.