De fietsroutes van Jumbo-Visma en Noord-Brabant
foto: VisitBrabant

De fietsroutes van Jumbo-Visma en Noord-Brabant

Ad Een groot deel van de routes van de aankomende La Vuelta Holanda voert over Brabants grondgebied. De provincie grijpt het moment aan om het fietsen in de streek op de kaart te zetten. Dichterbij La Vuelta kom je niet deze zomer.

Tijdens de derde etappe van de Ronde van Spanje wordt het peloton door West-Brabant gestuurd. De start- en eindstreep zijn in Breda getrokken, terwijl onderweg Chaam, Baarle-Nassau en de Brabantse Wal rond Woensdrecht worden aangedaan. Eén dag eerder ligt de start in ‘s-Hertogenbosch, het thuisfront van Jumbo- Visma. Aan de oostkant van de provinciale hoofdstad heeft de ploeg een nieuw service course laten bouwen. Dit is niet alleen het kloppend hart van Neerlands grootste wielerploeg met toppers als Wout van Aert en Tom Dumoulin, maar tevens startpunt van drie fietsroutes. De routes zijn een samenwerking tussen Team Jumbo-Visma, gemeente ’s-Hertogenbosch en VisitBrabant om de mooiste plekken van dit deel van Brabant te laten zien.

Kijk voor meer fietsroutes op Routesinbrabant.nl


De start wordt gemarkeerd door een routepaneel. Binnenkort wordt er ook een fietsreparatie-station voor snelle reparaties geplaatst, inclusief een automaat met binnenbanden en sportvoeding. Daarnaast tref je er een watertap- punt om je bidon bij te vullen. Niet alleen een fijn startpunt, maar ook een ideale tussenstop voor elke fietsrit in Brabant dus. Van de drie fietsroutes zijn er twee vaste routes (van 50 en 100 km) en één verrassingsroute, die elk seizoen verandert. Alhoewel de drie tracés elk een ander karakter hebben, voeren ze je stuk voor stuk langs enkele hotspots in het Brabantse landschap en zijn ze bijzonder divers. Naast de inspanning, is ook aan de ontspanning gedacht. Elke route komt langs meerdere Brabantse Fietscafés, zodat je de batterij even op kan laden.

Heusden – foto: VisitBrabant

De langste route is perfect voor de fanatieke wielrenner die wel van een stevige rit houdt. Dat betekent overigens niet dat de route minder interessant is. De rit voert over tal van wegen en langs verscheidene natuurgebieden. Zo passeer je het Herperduin. Dit was vroeger een stuifzandgebied, maar is aan het einde van de 19e eeuw beplant om het gebied vast te leggen. Hier fiets je het ene moment door dik begroeide dennenbossen en niet veel later kijk je uit over bijzondere stuifzandrestanten en plassen.

Heerlijk toeven

Ideaal is dat je op de route twee erkende Brabantse fietscafés tegenkomt, zoals Bierbrouwerij Oijen. In deze omgebouwde boerderij kun je de historie van het bedrijf nog goed zien. Zo is de van oudsher industriële brouwruimte tegenwoordig het domein van de brouwer en de stoker, terwijl de hooischuur dienstdoet als proeflokaal. Een mooie tussenstop om de energievoorraad weer even aan te vullen.

Een van de meest bijzondere plekken waar je langskomt, is Kasteel Heeswijk. Dit 11e-eeuwse kasteel is een van de vier topmonumenten van Brabant. Terecht, want op het majestueuze landgoed is het net alsof je even terugkeert naar de middeleeuwen. Van de klassieke ophaalbrug tot de strak onderhouden tuinen: het kasteel is een imponerend gezicht.

De routes zijn niet alleen voor kilometervreters gemaakt. Ook op de e-bike of zelfs stadsfiets is het heerlijk toeven. De route van 50 kilometer is eigenlijk een grote lus rondom ‘s-Hertogenbosch en hoewel deze route korter is, passeer je misschien nog wel meer highlights. Je treft wederom enkele natuurgebieden. Zo fiets je langs het prachtige, groene Bossche Broek en de uit- gestrekte zwemplas de IJzeren Man. Als je een stukje van de route afwijkt, tussen Cromvoirt en Vlijmen, kun je een bezoek brengen aan Nationaal Monument Kamp Vught. Hier sta je oog in oog met het verleden van Kamp Vught. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit het enige SS- concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. Het museum en de restanten van het kamp vertellen de indrukwekkende verhalen van die tijd.

Kasteel Heeswijk – foto: VisitBrabant

Genoeg te zien

Tussen Vlijmen en Heusden rijd je een deel van het parcours van etappe drie van de Vuelta. Hier kun je dus alvast de wegen verkennen waar in augustus zal worden gestreden om de vroege vlucht. Gelukkig hoeven wij het gas niet vol open te trekken maar kunnen we rustig aan doen, want er valt hier genoeg te zien om je heen. Ook Heusden is een paar kilometer omfietsen waard. Deze vestingstad is bijzonder bezienswaardig. In de vorige eeuw is over een periode van maar liefst twintig jaar de stad in oude stijl gerestaureerd, waardoor de binnenstad een bijzonder mooie uitstraling heeft. Hier fiets je een stukje door de geschiedenis, langs historische huizen en kerken, statige poorten en restanten van Kasteel Heusden. Langs deze route kom je meerdere Brabantse fietscafés tegen om even bij te tanken.

Laat je je graag verrassen? Dan kun je kiezen voor de Surprise Me-route. Afstand, richting en aard van de route zijn onbekend, maar je krijgt gegarandeerd een leuke rit voorgeschoteld. Elke drie maanden staat er een nieuwe Surprise Me-route klaar. Als je aan het einde van de rit nog niet genoeg hebt gezien, kun je uiteraard ook nog koers zetten richting Den Bosch zelf. De cultuurstad van het zuiden heeft een prachtig centrum en staat bol van interessante musea die een bezoek waard zijn.

Kijk voor meer inspiratie voor een weekendje weg in Brabant op VisitBrabant.com


Om te reageren moet je ingelogd zijn.