De rustige maar uitdagende beklimmingen van de Isère
foto: alpes-isere.com, David Boudin

De rustige maar uitdagende beklimmingen van de Isère

Ad Dé hotspot in departement Isère is Bourg d’Oisans, startplaats van de Marmotte en aan de voet van l’Alpe d’Huez. Naast alle klassieke cols zijn inmiddels ook de Col de Sarenne, Les Deux-Alpes of La Bérarde bekend bij fietsers. Maar de Isère heeft nog veel meer fraaie, veelal veel stillere, weggetjes met mooie en pittige beklimmingen

Zomer 2022 zullen veel wielerliefhebbers in de Alpen neerstrijken. Tijdens de Tour worden de klassiekers Alpe d’Huez, Galibier (twee keer!), Lautaret, Crois de Fer en Télégraphe beklommen. Maar departement 38, Isère, is uitgestrekt en telt honderden andere cols. Soms in een uithoekje van de regio, soms onverwacht dicht bij de bekende cols. We kozen voor deze rustige gebieden, rondjes of steil klimwerk.

Chartreuse
Driekwart van het bergmassief ligt op het grondgebied van departement Isère, ten noorden van de hoofdstad Grenoble. Vanuit deze startplaats maak je een leuk rondje over de lastige oostkant van de stille Col du Coq (1.434 m), steeds verder het mystiek aandoende en beboste middengebergte in. Na de Col du Cucheron (1.139 m) daal je door de mooie Gorges de Guiers Vif en ga je bergop terug via de Gorges de Guiers Vif naar de Col de Porte (1.326 m). De goedlopende afdaling eindigt na 16 km in Grenoble.

De beklimming van de Col de Porte – foto: alpes-isere.com, David Boudin

Aan de overzijde van de rivier Isère wacht een andere uitdaging. De Collet-d’Allevard (1.623 m) eindigt op de flanken van bergrug Chaîne de Belledonne. De bochtrijke beklimming, nooit in de Tour opgenomen, start met 10 km aan 8,5% gemiddeld. Daarvoor krijg je gaandeweg prachtig uitzicht over de Chartreuse en het Massif des Bauges.

Vercors
In tegenstelling tot de Chartreuse ligt het grootste deel van kalksteenplateau vercors in het departement Drome met karakteristieke kloven en gorges. Hoogtepunten zijn de Petits en Grandes Goulets, Combe Laval en Col de Rousset.

foto: alpes-isere.com, Nacho Grey

In de Isère maak je een net zo fraai fietsrondje vanuit Pont-en-Royans. Na de beklimming van de Col du Mont Noir (1.421m) daal je door de Gorges du Nan en klim je vanuit Rovon naar de Col de Romeyère (951m). Over de mooie Routes des Ecouges en beroemde Gorges de la Bourne keer je terug naar Pont-en-Royans. Een aanrader met stille wegen en aantrekkelijk landschap.

Trièves
Aan de oostkant van de Vercors liggen de hoogste bergtop Grand Veymont (2.346 m) en de markante Mont Aiguille (2.086 m). Deze bergtoppen zie je liggen, als je over de rustige in de uitlopers van de Vooralpen fietst. De Col de Menée (1.398 m) is een makkelijke grenscol in het zuidwesten van de Isère en biedt kilometerslang prachtig zicht op tafelberg Mont Aiguille.

Mont Aiguille – foto: alpes-isere.com, Pierre Jayet

Iets noordelijker wacht een twaalftal korte en langere ritten, opgenomen op een VVV-fietskaart van Trièves. Door authentiek gebied fiets je tot maximaal 140 kilometer inclusief 3.100 hoogtemeters met de Col de l’Allimas (1.352 m) en de Col des Deux (1.222 m).

Belledonne massief
Bijzonder mooi, is het Belledonne massief. Dit gebergte ligt ten oosten van de Chartreuse en wordt ervan gescheiden door de Grésivaudan, het dal van de Isère. Dit massief strekt ongeveer 60 kilometer uit, met de Pic de Belledonne (2977m) als hoogste bergtop.

Bij het bekende skidorp Prapoutel (Les 7 Laux) vind je een ideale fietsroute voor het gezin of de beginnende mountainbiker, langs de alpenweide Pré de l’Arc. Een stuk uitdagender is de route Les balcons de Belledonne. Deze route met ruim 2000 hoogtemeters voert je over de top van het bergmassief in een aaneenschakeling van kloven en valleien met prachtige uitzichten.

Over de hele lengte van het massief liggen verschillende stevige beklimmingen. Eén van de bekendste is de klim naar wintersportoord Chamrousse. Met zijn 19 kilometer aan 7,5% gemiddeld is het een forse krachtmeting. Minder bekend maar erg mooi is de klim naar Super Collet. De klim zelf loopt grotendeels door het bos maar eenmaal boven aangekomen, tref je een bijzondere bergvallei met indrukwekkend uitzicht over de Grésivaudan.

De pieken van het Belledonne massief – foto: alpes-isere.com, Thibault Lefébure

Le Bourg d’Oisans
Naast alle klassieke beklimmingen kun je vanuit of nabij Bourg drie minder bekende cols op je to-do-lijstje zetten. Ongeveer 25 km westelijk van Bourg ligt Séchilienne met zuidwaarts de Col de la Morte (1.370 m): lekker veel haarspeldbochten, goed te combineren in een rondje met de Col d’Ornon.

Noordelijk van Séchilienne ligt de smalle Col Luitel (1.262 m), een zware opgave met 14 km en gemiddeld 9.1% stijgingspercentage. Het vervolg naar skioord Chamrousse (1.713 m), in 2001 tijdritparcours in de Tour, voelt direct als een verlichting. Onze derde top begint onderin de route naar Glandon bij het stuwmeer Verney. Eerst lus je bergop naar skistation Vaujany. Daarna loopt een smal en gaandeweg slechter wordend bergstraatje – matig asfalt, grind en graspollen – naar de Col du Sabot (2.101 m). De 14,5 kilometer schommelen tussen 8 en 12% stijgingspercentage, maar als beloning voor je inspanningen krijg je prachtig uitzicht vanaf de open berghelling.

Tenslotte onze tip: een bijzonder rondje boven het drukke dal bij Bourg. Achter het stadje stijgt de D219 stevig langs de bergwand met mooi panorama op Alpe d’Huez. In 9 km bereik je Villard-Notre-Dame (1.517 m) en, deels over gravel, het hogerop gelegen Villard-Reymond (1.646 m). Na de afdaling naar La Pallud en het dal begint voor stuwmeer Lac de Verney de Pas de Confession (1.538 m). Geniet bovenop van het fraaie panorama over het dal, Bourg en omringend berglandschap. Uitkomend in Huez volg je de afdaling tot La Garde, daarna de D211a (Route de la Roche) naar Le Freney tot het Lac du Chambon. Na de openingslussen richting Les Deux Alpes loopt de D220 verder boven het dal. Na de afdaling keer je terug over de hoofdweg naar Bourg d’Oisans. Zo fiets je terug uit een bijzondere omgeving, recht het kloppend wielerhart van de Isère in.


Meer info over Isère vind je op de site van Alpes Isère
#ALPESISHERE

Bereikbaarheid:

De regio Auvergne Rhône-Alpes beschikt over het beste autowegennet van Frankrijk, waardoor Isère zeer goed bereikbaar is. De Isère is met de auto makkelijk te bereiken door vanaf Parijs de A71 te nemen. Grenoble is op ongeveer 1.000 kilometer afstand vanaf Utrecht, een reis van ongeveer tien uur.

Daarnaast is de Isère goed bereikbaar per trein of met het vliegtuig. Met de TGV reis je naar Grenoble en stap je over in Brussel en Lyon. Je kan ook de Thalys naar Parijs pakken en met een TGV direct naar Grenoble. Transavia vliegt vanaf Rotterdam rechtstreeks in anderhalf uur naar Grenoble.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.