De sportieve regio Nice Côte d’Azur biedt zoveel meer dan enkel de kust
foto: Médias OTC Nice

De sportieve regio Nice Côte d’Azur biedt zoveel meer dan enkel de kust

Fietstoerisme Nice Côte d’Azur staat bij velen bekend om de adembenemende kustlijn, maar geldt voor sportievelingen ook als een ideale vakantiebestemming. Van de stranden tot de binnenlandse bergdorpjes, in de regio zijn genoeg bijzondere fietsroutes te vinden. Al zijn andere sportieve activiteiten in de omgeving ook zeker de moeite waard.

Nice Côte d’Azur is een regio waar de actieve vakantieganger zich kan uitleven. Laat ons dat verduidelijken. De streek biedt prachtige kuststranden, pittoreske dorpjes in de uitgestrekte heuvels en in gedeelten van het jaar zelfs besneeuwde bergtoppen. Bovendien schijnt de zon meer dan driehonderd dagen per jaar in de kustregio. Alle ingrediënten voor een sportieve vakantie zijn dus aanwezig.

Voor wegwielrenners is Nice Côte d’Azur een geweldige locatie – foto: Médias OTC Nice

Het is niet voor niets dat veel profwielrenners naar de regio te trekken om te trainen en bovenal te wonen. Op de racefiets vind je landinwaarts namelijk genoeg uitdaging met bekende beklimmingen als de Col de la Bonnette, de Col de la Couillole of de Col de Turini. Al hoef je natuurlijk niet altijd het zware klimwerk op te zoeken, langs de kust zijn de vergezichten namelijk minstens zo adembenemend.

Ook voor mountainbikers en gebruikers van elektrische mountainbikes zijn er overigens genoeg prachtige fietsroutes. Het gebruik van een mountainbike biedt je nog meer kans om het gebied te ontdekken of geeft je de adrenalinekick op een van de uitdagende singletracks in de regio. Zo wordt je als mountainbiker in het gebied La Colmiane met de skilift omhoog gebracht en heb je naast een geweldig panoramisch uitzicht ook de keuze tussen zeven downhill-routes.

foto: Médias OTC Nice

Andere outdoor activiteiten
Al kan je die boost die je krijgt van het mountainbiken ook vinden door je over te geven aan andere outdoor activiteiten zoals canyoning, raften, klimmen, Nordic walking, via ferrata, duiken of waterskiën. Bovendien bevindt zich, in La Colmiane, de langste zipline van Frankrijk waarbij je constant twijfelt of het genot van het uitzicht, de adrenaline of nervositeit de overhand neemt.

Maar ook vakantiegangers die van rustigere activiteiten houden zijn in Nice Côte d’Azur aan het juist adres. Zo zou je kunnen denken dat de nieuwe reistrend Slow Tourism voor deze regio is uitgevonden. Deze nieuwe vorm van reizen bestaat uit het in alle rust ontdekken van een bestemming, het zorgvuldig observeren van elk detail, het onderdompelen in de lokale cultuur en het respecteren van de omgeving.

De langste zipline van Frankrijk – foto: Médias OTC Nice

Wat is nou een betere manier om de omgeving beter te leren kennen dan hiken? Via de ontelbare wandelpaden door het gebied kan je optimaal genieten van de natuur in Nice Côte d’Azur. Van de bekende zee tot prachtige bergmeren, van uitgestrekte heuvels tot hoge ruwe bergtoppen. De omgeving is gewoonweg te veelzijdig om snel doorheen te reizen.

Al kan reizen per motorvoertuig of fiets ook geweldig zijn. Met bijvoorbeeld de The Great Alps Route trek je van het Meer van Geneve naar de Mediterraanse zee over achttien mythische passen als de Galibier pas, Couillole pas, Turini pas en de Eze pas. Al behoort een variant over de hoogst gelegen geasfalteerde weg in Europa, over de Col de la Bonette, ook tot de mogelijkheden. De route dwars door de Alpen is 720 kilometer lang en is te verdelen in veertien etappes.

Dit is een verkorte versie van The Great Alps Route:

foto: Médias OTC Nice

Gastregio grote sportevenementen
Bij veel wieler- of sportliefhebbers staat Nice voornamelijk bekend om de éénweekse rittenkoers naar de zon in het voorjaar. Hoewel deze jaarlijkse wielerkoers Parijs-Nice dit jaar al achter de rug is, staat er in 2024 nog genoeg ander sportspektakel op het programma in het veelzijdige gebied. Niet alleen vakantiegangers maar dus ook professionele atleten vinden in Nice Côte d’Azur zodoende hun sportieve uitdagingen. 

Een blik op de kalender leert ons namelijk dat Nice deze zomer de IronMan en IronMan 70.3 en het IronMan Wereldkampioenschap voor de vrouwen organiseert, maar ook gastregio is voor maar liefst zes voetbalwedstrijden tijdens de Olympische Spelen en bovenal de finish van de Tour de France 2024 organiseert.

In 2020 organiseerde Nice het Grand Départ van de Tour de France – foto: Médias OTC Nice

Met uitzondering van de eerste twee Touredities in 1903 en 1904, die eindigden in Ville d’Avray (Hauts-de-Seine), is de Tour altijd in Parijs geëindigd. Daar komt in 2024 dus verandering in. En die verandering is naar onze mening positief te noemen. Naast de slottijdrit van Monaco naar Nice, over onder andere een gedeelte van de wereldberoemde Col d’Èze, spelen meer etappes van La Grande Boucle zich dit jaar af in de regio rond Nice Côte d’Azur.

Zo finisht de overgangsetappe op dag achttien in het mooie Barcelonnette en trekt het peloton nadien het hooggebergte in met een negentiende etappe over de indrukwekkende Col de la Bonette en finish op de Isola 2000. De dag voor de tijdrit worden er bovendien nog meer dan 4.700 hoogtemeters overlegd rondom vertrekplaats Nice over onder anderen de Col de Turini en de Col de la Couillole.


Ontdek hier wat Nice Côte d’Azur nog meer te bieden heeft

Bereikbaarheid
De stad Nice is per trein zeer eenvoudig te bereiken vanuit Nederland. Vanaf Utrecht Centraal brengt de snelste verbinding je in minder dan 10 uur en twee overstappen al bij de kustplaats. Met de auto doe je er vanaf Utrecht iets meer dan 14 uur over om Nice te bereiken. Wanneer je van plan bent om per auto de The Great Alps Route te rijden, sta je in 10,5 uur aan het vertrekpunt in Genève.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.