De Taaienberg zal altijd de berg van Boonen blijven

De Taaienberg zal altijd de berg van Boonen blijven

Fietstoerisme Jarenlang was Tom Boonen één van de protagonisten van het Vlaamse voorjaar. Op menig kasseihelling kleurde de Vlaming de koers. Het allerliefst deed hij dat op één specifieke helling: de Taaienberg.

Zoals bij vele andere hellingen in Vlaanderen, stellen de statistieken niet zoveel voor: slechts 700 meter en 30 hoogtemeters overbrug je. Toch is de Taaienberg behoorlijk zwaar én een waar icoon van het Vlaamse heuvelland.

Want zoals zijn metgezellen in Vlaanderen, zijn het vooral de kasseien die de Taaienberg, nou ja… taai maken. De beklimming start geasfalteerd, maar als de weg serieus op begint te lopen, gaat het wegdek over in de voor Vlaanderen zo typische kasseien.

Taaienberg, Maarkedal, Belgium

• Distance: 641 m, Elevation: 30 m, Avg. Grade: 4.6 %

De steile stroken – rond de 9% – duren maar een kleine 250 meter, maar door de snelheid die dan erg laag ligt zijn ook de laatste honderden vals platte meters over kasseien behoorlijk zwaar. Een helling waar aan het eind van een lange Vlaamse klassieker dus meer dan prima het verschil gemaakt kan worden.

Iemand die dat graag deed, was Tom Boonen. De Taaienberg vormde zich in de loop van zijn carrière tot de helling waar hij de forcing voerde en ook meermaals de koers in zijn voordeel besliste. Het werd ‘zijn’ helling, waardoor de klim soms zelfs omgedoopt tot de Boonenberg.

Eén van die momenten, was de E3 Classic van 2005, waar Boonen samen met Andreas Klier wegreed op de Taaienberg. De Duitser plaatste op de helling een verschroeiende aanval, met een dan 24-jarige Boonen in zijn wiel, waarna de Belg de overwinning pakt in de sprint.

In 2023 werd de status van de Taaienberg als de helling van Boonen nog maar eens bezegeld, met een kunstwerk ter ere van de voormalig profcoureur op de top. De ‘Boonen Beenen’ zijn een metalen afgietsel van zijn benen, die tegenwoordig veel bekijks trekken. Van amateurwielrenners welteverstaan, want de profs zullen er in de volle finale van de Vlaamse klassiekers weinig oog voor hebben.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.