De vele gezichten van het Luxemburgse heuvellandschap
Fietstoerisme Met de Ronde van Luxemburg staat het orgelpunt van het Luxemburgse koersseizoen op het programma. Alhoewel het Groothertogdom niet bekend staat als populaire fietsbestemming, valt er genoeg te beleven op de fiets.
Luxemburg is een klein land, maar heeft met coureurs als François Faber, Nicolas Frantz, Charly Gaul en de gebroeders Schleck toch een rijke koershistorie. Desalniettemin delft het land als fietsbestemming het onderspit tegenover onder andere nabijgelegen regio’s als de Ardennen, Zuid-Limburg of het Vlaamse heuvelland. Alhoewel die streken een rijkere koershistorie hebben, kan je ook in Luxemburg prachtig fietsen.
In het noorden van Luxemburg tref je vooral heuvels aan, gezien dit nog tot de Ardennen behoort. Met pieken tot 559 meter, tref je hier tal van beklimmingen waar je enkele honderden hoogtemeters wint. Steile kuitenbijters, lange lopers of korte kasseienhellingen; de diversiteit van de heuvels is er erg groot.

Kasteel Vianden lijkt regelrecht van een ansichtkaart te komen – foto: Cor Vos
Door heel Luxemburg ligt 600 kilometer aan fietspaden. Dat klinkt niet als bijster veel, maar als je bedenkt dat het land qua oppervlakte kleiner is dan meerdere Nederlandse provincies zoals Drenthe en Noord-Holland, is dat al een behoorlijk groot fietspadennetwerk. De komende jaren moet er nog eens 300 kilometer aan fietspaden bijkomen.
Voor de recreatieve fietser zijn die fietspaden in een 23-tal genummerde routes ingedeeld, zogenaamde Pistes Cyclables (PC1-PC23). Deze routes verschillen in afstand en aard, waardoor er tal van verschillende mogelijke ritten te vormen zijn. De routes kruisen elkaar regelmatig, dus gelijk aan het Nederlandse knooppuntennetwerk kan je ze ook combineren om je eigen koers te volgen.
Vennbahn
Alhoewel hij maar een handjevol kilometers door Luxemburg loopt, is de Vennbahn zonder meer een van de bekendste fietspaden van het land. Deze voormalige spoorweg is omgetoverd tot een fietspad en is populair onder fietsers vanwege de bijzondere historie, de fraaie landschappen waar hij doorheen loopt en de betrekkelijke rust die je er aantreft.
De Vennbahn werd aan het einde van de 19e eeuw aangelegd tussen Noord-Luxemburg en Aken om makkelijk steenkool en ijzererts te vervoeren. In de Eerste Wereldoorlog diende de spoorlijn al gauw een ander belang; dat van troepenvervoer.

Als je over de Vennbahn fietst, tref je regelmatig nog delen van het oude spoor – foto: Leonhard Lenz
Na de oorlog verschoven er enkele grenzen wat ertoe leidde dat de spoorlijn de nieuwe grens meermaals kruiste, wat meerdere grenscontroles ten gevolg had. Daarom werd besloten de grond waarover de spoorlijn liep volledig aan België toe te wijzen. Meerdere stukken Duits grondgebied worden hierdoor tot op de dag van vandaag afgesloten van de rest van Duitsland.
In de Tweede Wereldoorlog werd de spoorbaan vooral een belangrijk aanvalsdoel, wat ertoe leidde dat deze in verval raakte. Sinds 2006 is het merendeel van de Vennbahn omgebouwd tot een fietspad, wat grote populariteit geniet.
Gebroeders Schleck
Sinds enkele jaren vindt aan de Franse grens, in Mondorf-les-Bains, de Schleck Gran Fondo plaats, georganiseerd door Fränk Schleck. In de zeven keer dat het evenement plaats vond is het gauw een populaire Gran Fondo geworden, vanwege het fraaie parcours door het zuidelijke Luxemburgse heuvellandschap én omdat het fungeert als kwalificatiemoment voor het UCI wereldkampioenschap Gran Fondo.

De gebroeders Schleck tijdens het Luxemburgs kampioenschap wielrennen in 2011 – foto: Cor Vos
Waar dat evenement vooral een project van Fränk Schleck is, houdt zijn broer Andy zich tegenwoordig vooral bezig met zijn eigen fietsenwinkels in Itzig (net buiten hoofdstad Luxemburg) en in Mertert (tegen de Duitse grens aan). Van hieruit organiseert Schleck ook meerdere evenementen, dus zo kan je mogelijk ook nog een stukje met de oud-prof zelf fietsen.