De vijf beste Fietstoerisme-verhalen van 2023
foto: Joris Knapen

De vijf beste Fietstoerisme-verhalen van 2023

Fietstoerisme Nog één dag en 2023 zit erop. De afgelopen maand blikten we op WielerFlits uitgebreid terug op het voorbije wielerjaar en op de laatste dag van het jaar kijken we ook terug op de verschillende verhalen van Fietstoerisme. Dit zijn onze vijf favoriete fietstoerisme-verhalen die we in 2023 publiceerden.

Waarom wielrenners hun benen scheren
Het ging tijdens Tirreno-Adriatico niet alleen over de goede prestaties van Primoz Roglic (drie dagzeges en de eindoverwinning), maar ook over zijn ongeschoren benen. Jawel, dat lees je goed. Dat de Sloveense modelprof een WorldTour-wedstrijd reed met shag op de poten was een behoorlijk opvallende verschijning. Maar, waarom eigenlijk? In dit verhaal legden we uit waarom wielrenners eigenlijk hun benen scheren.

Vijf natuurgebieden in Nederland die een bezoek waard zijn met de gravelfiets
Gravelfietsen is hip en nog altijd aan het groeien. Wij snappen het wel, want over onverharde paden kan je vaak net wat dieper de natuur in en de drukte van de stad nog beter achter je laten, zeker in het dichtbebouwde Nederland. Alhoewel stedelijke gebieden in Nederland nog altijd groeien zijn er genoeg prachtige natuurgebieden om te bezoeken en daarom zette WielerFlits vijf Nederlandse gebieden om fraai te gravelfietsen op een rijtje.

Vijf oer-Nederlandse fietsroutes die je een keer gefietst moet hebben
We schrijven graag over verre oorden en hoge bergen, maar het merendeel van de ritten werken we in eigen land af. Dat betekent niet dat dat enkel in je achtertuin hoeft te zijn, want een uurtje reistijd met het openbaar vervoer of de auto kan je in Nederland al in een heel andere omgeving brengen. Bijvoorbeeld om één van deze vijf oer-Nederlandse fietsroutes te fietsen, die de veelzijdigheid en pracht van ons kikkerlandje mooi etaleren.

Col du Grand Colombier
Eén van de dingen die wielrennen zo mooi maakt, is dat iedere liefhebber op dezelfde wegen – enkele uitzonderingen daargelaten – kan rijden als de profs. Zo kan je ook letterlijk het parcours van de Tour de France fietsen en je zo even onderdompelen in het toneel van grootste koers van het wielerpeloton. Bijvoorbeeld op de Col du Grand Colombier, die dit jaar weer in het Tourparcours zat. Voor een reportage in RIDE Magazine trok ik in het voorjaar naar Frankrijk, om de magie van deze bijzondere beklimming te ontdekken.

Heuvels in Holland
Technisch gezien is dit niet één verhaal, maar een serie. Klimmen is in Nederland lastig, maar toch zijn er zat hellingen om het vlakke polderritme even te kunnen onderbreken. Iedere hoogtemeter telt daarom in Nederland wat zwaarder dan andere landen, dus zoeken we graag alle kleine hellingen op. In de serie Heuvels in Holland brengt WielerFlits een ode aan de schaarse hellingen die Nederland rijk is.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.