De vijf zwaarste hellingen van Vlaanderen zijn niet de namen die je verwacht
Fietstoerisme De Muur van Geraardsbergen, de Koppenberg en de Taaienberg behoren zonder meer tot de bekendste hellingen van Vlaanderen, die we steevast terug zien in de grote Vlaamse klassiekers. Maar, wat zijn nou daadwerkelijk de zwaarste hellingen in Vlaanderen als we kijken naar het stijgingspercentage? WielerFlits zet de vijf zwaarste hellingen van de Vlaamse Ardennen op een rij.
Weinig streken kennen zoveel bekende hellingen op een betrekkelijk klein gebied als de Vlaamse Ardennen. De vele koersen die zich er afspelen en de rijke historie van de streek maken dat iedere weg zijn eigen verhaal heeft. Niet geheel onbelangrijk daarin zijn de verschillende beklimmingen die stuk voor stuk uitdagend zijn door de vaak hoge stijgingspercentages en het kasseienwegdek dat je er vaak treft.Dat maakt de streek geliefd onder zowel wielerprofs als wieleramateurs, want iedereen wil hellingen als de Taaienberg, de Muur van Geraardsbergen en de Oude Kwaremont van zijn bucketlist kunnen afstrepen. Maar, wat zijn eigenlijk de zwaarste hellingen van de streek? MyCols dook voor WielerFlits in de statistieken om antwoord te vinden op precies die vraag. De verschillende hellingen krijgen een score, hoe zwaar ze zijn, aan de hand van factoren als onder meer de lengte, het gemiddelde stijgingspercentage en het maximale stijgingspercentage.
5. De Toren Kluisberg, Ruien
Net buiten Ruien, op de grens van het Vlaams Gewest en het Waals Gewest, ligt de Kluisberg, ook bekend als de Mont de l’Enclus. Deze helling is niet alleen deel van de officiële taalgrens van België, het is tevens een van de zwaarste hellingen van het land. Met zijn gemiddelde stijgingspercentage van 6,9% over 1,5 kilometer is het voor Vlaamse standaarden al een lange inspanning, maar zeker de steilste stroken, aan een percentage van 12,2%, maken het een taaie beklimming.
De Toren Kluisberg, Ruien, Belgium
• Distance: 1.5 km, Elevation gain: 110 m, Average grade: 6.9 %
4. Scherpenberg, Ronse
Een paar kilometer verder naar het oosten, ligt de Scherpenberg. Ook hier vertekend het gemiddelde over de 1,5 kilometer lange klim en zijn het juist de uitschieters die de helling zwaar maakt. De klim loopt namelijk in twee trapjes, met daartussen een korte afdaling. De twee stroken met respectievelijk uitschieters van 12% en 15%, maken dat je twee keer flink moet inspannen om de top te bereiken. Zeker de laatste 400 meter aan ruim 13% zijn uitermate lastig.
Schapenberg Scherpenberg, Ronse, Belgium
• Distance: 1.5 km, Elevation gain: 111 m, Average grade: 8.2 %
3. Fortuinberg, Ronse
Net aan de andere kant van Ronse (de oostzijde), ligt het Muziekbos. Voor wie graag meerdere zware hellingen combineert, is dit een ideale bestemming want je kan hier verschillende lusjes rijden met stuk voor stuk zware beklimmingen. De zwaarste helling, is de Fortuinberg. De uiterst onregelmatige klim stijgt aan een gemiddelde van 9,4%, maar kent drie passages waarbij de helling aan 16% stijgt. Een soort zware intervaltraining dus.
Muziekbos Fortuinberg, Ronse, Belgium
• Distance: 1.1 km, Elevation gain: 103 m, Average grade: 9.4 %
2. Oudeberg, Geraardsbergen
Zeg Geraardsbergen en je zegt de Vestingmuur. Dat is mede door de kasseien een zware helling, maar kies een andere weg omhoog en het is maar de vraag of je geen voetje aan de grond moet zetten. Waar de bekende beklimming van de Kapelmuur omhoog zig-zagt, loopt de helling van de Oudeberg in één rechte streep omhoog. Je kan je voorstellen dat dat voor een uiterst steile helling zorgt en dat is ook absoluut het geval. De klim is slechts 810 meter lang, maar stijgt aan een gemiddeld stijgingspercentage van 11,4% met een uitschieter van maar liefst 26%. Zelfs voor de beste coureurs betekent dat alle zeilen bijzetten, zeker omdat de kasseitjes het er niet makkelijk op maken.
De Oudeberg, Geraardsbergen, Belgium
• Distance: 791 m, Elevation gain: 93 m, Average grade: 11.4 %
1. Fiertelmeers, Ronse
Wie van het zwaardere klimwerk houdt, kan goed zijn heil zoeken rondom Ronse, want ook het sluitstuk van deze top-5 ligt buiten die stad. De zwaarste helling van Vlaanderen, op papier, is de Fiertelmeers. Het verschil met de Oudeberg is volgens het puntenschema van MyCols verwaarloosbaar, maar toch is deze helling nét iets zwaarder. Waardoor? De laatste 600 meter, waar het wegdek aan gemiddeld 13% stijgt. Ondanks het zware karakter van de helling komt hij in geen enkele wedstrijd terug, omdat de weg eindigt in een onverhard pad.
Fiertelmeers, Ronse, Belgium
• Distance: 869 m, Elevation gain: 102 m, Average grade: 11.8 %
Om te reageren moet je ingelogd zijn.