Deze toertochten staan er in juni op het programma
foto: Amstel Gold Race

Deze toertochten staan er in juni op het programma

Fietstoerisme We zitten middenin het fietsseizoen, en dat is te merken aan de hoeveelheid leuke fietstoertochten die voor aankomende maand op het programma staan! WielerFlits zet een handjevol toertochten op een rij die een bezoek waard zijn in juni.

Zaterdag 1 juni – Jean Nelissen Classic
De Driebergse Tourclub viert in 2024 het 20-jarig jubileum van hun uitdagende fietsklassieker in het noordelijke deel van het Groot Hertogdom Luxemburg. Deelnemers kunnen vanwege de jubileumeditie kiezen uit maar liefst zeven nieuwe routes van 90 tot 220 kilometer lang. Omdat deze routes tussen de 1.000 en 4.000 hoogtemeters bevatten, biedt de organisatie de mindere klimgoden met een 70 kilometer lange vlakkere route een achtste tocht aan.

Alle routes bieden deelnemers een unieke kans om te genieten van de schoonheid van Luxemburg, met routes die door verkeersluwe wegen, pittoreske dorpjes en adembenemende landschappen leiden, terwijl zij goed begeleid worden. Afhankelijk van de gekozen afstand komen deelnemers onderweg namelijk langs twee, drie of vier verzorgingsposten waar zij hun energie kunnen aanvullen. Daarnaast is er pechhulp beschikbaar langs het parcours om deelnemers bij te staan bij mechanische problemen.

Klik hier voor meer informatie over de Jean Nelissen Classic 


foto: Joris Knapen

Vrijdag 7 juni – Graveller Drenthe 2024
Drie dagen gravellen, twee nachten kamperen, goed eten en een gezellige sfeer. En dat allemaal in het Noord-Nederlandse bosrijke Drenthe. Op vrijdagavond 7 juni starten deelnemers met een dertig kilometer lange sunsetride voor zij op zaterdag en zondag kiezen voor uitdagendere routes van 50, 80 of 125 kilometer lang.

Bij een heus gravelkamp mogen natuurlijk geen muziek, kampvuur, bier, burgers en ander goed eten ontbreken. En dat is daarom ook niet het geval. Naast deze goede verzorging na het fietsen kunnen de deelnemende gravellaars ook rekenen op ondersteuning tijdens het fietsen. Naast de route liggen namelijk genoeg ‘fuel stations’ waar de bevoorrading kan worden bijgevuld. Ook is er gedurende het hele weekend genoeg toegang tot mechanische ondersteuning waar nodig.

Klik hier voor meer informatie over de Graveller Drenthe 2024


Zondag 9 juni – 8 van Chaam Classic
Chaam is bij veel wielerliefhebbers bekend vanwege het jaarlijkse Tour-critérium dat internationale toprenners naar het dorp doet afreizen, maar organiseert ook de 8 van Chaam Classic. Deelnemers hebben op 9 juni de kans om de bosrijke omgeving in het grensgebied te verkennen door een 80 of 130 kilometer lange fietstocht. Met je deelname steun je bovendien het gelijknamige critérium.

Het Acht van Chaam critérium werd afgelopen editie gewonnen door Mathieu van der Poel voor Wout Poels. Jasper Philipsen sprintte in de achtervolgende groep naar een derde plek. Door deel te nemen aan de toertocht op zondag 9 juni, maak je kans op twee mee & greet kaarten voor het grootste Nederlandse critérium op 24 juli. Het Noord-Brabantse dorp staat die avond overigens niet enkel in het teken van wielrennen, want met dj’s, bands en andere livemuziek belooft het een gezellige zomernacht te worden.

Klik hier voor meer informatie over de 8 van Chaam Classic

Bernal kwam in 2019 na zijn tourwinst naar Noord-Brabant voor de Acht van Chaam – foto: Cor Vos


Zaterdag 15 juni – Rainbow Ride
Op zaterdag 15 juni vindt voor het eerst het unieke fietsevent Rainbow Ride plaats. Je fietst 100 of 200 kilometer, met het Vondelpark te Amsterdam als start- en eindpunt. Kies je voor een fietstocht van 100 km, dan geniet je onderweg van schitterende vergezichten: je passeert de rivier de Holendrecht en toert over de fietsbrug bij Nigtevegt. En natuurlijk ontbreekt het regenboogfietspad tussen Utrecht en Zeist niet.

De route van 200 km is uitdagender en nóg mooier. Je komt onderweg langs het landelijke Baambrugge, de Gooyerdijk en je maakt een klimmetje over de Leersumse berg. Je komt bij beide tochten langs het Aidsmonument bij het Amsterdamse Centraal Station en het Homomonument aan de Keizersgracht. Deze kleurrijke fietstocht draait behalve om genieten, ook om een inclusievere wereld, waarin ruimte is voor iedereen. Daarom kun je je als team of als individu laten sponsoren om geld op te halen voor de aidsbestrijding.

Klik hier voor meer informatie over de Rainbow Ride

Niet de Tour de France, maar de Rainbow Ride komt langs Utrecht – foto: Cor Vos


22 juni – IJselmeer Challenge
Het is een tocht die eigenlijk niet mag ontbreken op het cv van de sportieve Nederlandse wielrenner. Een rondje om het IJselmeer. De tocht is samen te vatten in zes woorden: Dijken, dorpjes en heel veel water. Op 22 juni vindt het jaarlijks georganiseerde evenement om het grootste Nederlandse meer weer plaats. Aan de tocht is dit jaar de Hersenstichting als goed doel gekoppeld. Je fietst dus niet alleen voor jezelf!

De grootste uitdaging is de volledige ronde van meer dan 300 kilometer om zowel het Markermeer als het IJselmeer. Toch kan je – voor een iets behapbaardere route – op 22 juni ook terecht voor een 150 of 200 kilometer lange tocht. Deze twee routes passeren enkel om de zuidkant van het IJselmeer, maar bieden gezien de afstand alsnog een serieuze uitdaging.

Klik hier voor meer informatie over de IJselmeer Challenge

Een beeld dat je na de IJselmeer Challenge kan dromen – foto: Joris Knapen

Om te reageren moet je ingelogd zijn.