Deze toertochten staan in december op het programma
foto: NTFU

Deze toertochten staan in december op het programma

Fietstoerisme Sinterklaas, een handjevol kerstborrels, kerstmis en tot slot nog oud en nieuw; december staat meestal stijf van de evenementen. Het fietsen wil er dan misschien nog wel eens bij inschieten, maar een toertocht kan daarvoor een ideale stok achter de deur zijn. WielerFlits zet een handjevol toertochten in december op een rij.

Zondag 3 december – Rogelli Veldtoertocht
Het merendeel van de toertochten in december voert over onverharde wegen. Zo ook de Rogelli Veldtoertocht, welke je vanuit Rucphen over een route van 27 of 47 kilometer over de leukste onverharde paden in de Belgisch-Nederlandse grensstreek voert. Tussen 08:00 en 10:00 kan je starten, vanuit de thuisbasis van organisator FC Brabantia.

Typische gezichten in de Peel: bosranden en akkerbouw

Het parcours is erg divers met afwisselend singletrack, boswegen en grindpaden. Enorme hoogteverschillen tref je niet in het relatief vlakke Brabant, maar toch tref je tijdens rit regelmatig een korte helling door de bossen of over de heidevelden waar de route je door voert. Hier kan je meer informatie vinden.

Zondag 10 december – MTB Beachrace Wijk aan Zee
De winter is niet alleen het seizoen van veldrijden en gravelen, maar evengoed het seizoen van strandraces. Door de term ‘race’ klinkt dat misschien heel serieus, maar koersen op het strand is juist heel laagdrempelig.

De eindeloze ruimte op het strand en het grote verschil in niveau, maakt dat je altijd wel een waaiertje vindt om in mee te draaien. Op zondag 10 december staat er in Wijk aan Zee weer een beachrace met een funklasse op het programma, van 21 kilometer. Ideaal om kennis te maken met het strandracen! Meer informatie vind je hier.

Zaterdag 16 & zondag 17 december – Gravelty Rudolph
In de nadagen van dit kalenderjaar organiseert NL Tour Rides nog een tweetal graveltoertochten over de Veluwe. Tijdens Gravelty Rudolph staan er verschillende ritten op het programma, van 65 of 85 kilometer, welke voor 90% over onverharde wegen voeren.

Het Wekeromse zand – foto: VisitVeluwe

Zoals de naam doet vermoeden, staan de ritten in het thema van Kerstmis. Bij de start ligt er een foute kerstwielertrui voor je klaar, terwijl er achteraf naast de gebruikelijke bier en pasta ook glühwein op je wacht. Inschrijven kan via de website van NL Tour Rides.

Zondag 24 december ATB-/Gravel-tocht De Wekkers-Deurne
Grote kans dat je tijdens eerste en tweede kerstdag een volle agenda hebt, dus de dag direct voor Kerst is de perfecte kans om nog snel wat kilometers in de benen te krijgen. Bijvoorbeeld bij de ATB- of graveltocht van De Wekkers-Deurne.

Voor de mountainbikers zijn er drie routes van 35, 53 of 62 kilometer over onverharde paden en singletracks, terwijl er voor gravelfietsers een 77 kilometer lange tocht over onverharde wegen is. Alle routes voeren over het bekende natuurgebied De Peel, in Noord-Brabant en Limburg. Meer informatie over de ATB- en graveltocht vind je hier.

Woensdag 27 december – Wageningse Wintertocht
Daags na Kerst de kerstcalorieën er weer even af fietsen? Dat kan tijdens de Wageningse Wintertocht, een 30, 45 of 70 kilometer lange mountainbiketocht. De toertocht stond origineel voor de zomer gepland onder de naam De Hel van Ede-Wageningen, maar door droogte is de rit toen afgelast.

foto: VisitVeluwe

Dezelfde rit wordt nu dus in de winter afgewerkt, in waarschijnlijk nog zwaardere omstandigheden. Je kan de rit tussen 09:00 en 11:00 uur starten. Onderweg tref je twee keer een verzorgingspost. Meer informatie kan je hier vinden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.