Deze toertochten staan in september op het programma in Nederland en België
foto: Wielersportbond NTFU

Deze toertochten staan in september op het programma in Nederland en België

Fietstoerisme Augustus loopt alweer op zijn eind, dus het najaar komt dichter en dichterbij. Dat betekent gelukkig niet dat de toertochtkalender leegloopt, want ook in september staan er weer genoeg ritten op de kalender. WielerFlits zet een aantal leuke toertochten in september op een rij.

Wielerfestival Cauberg – 2 september
Op 2 september vindt het Wielerfestival Cauberg plaats. Die toertocht bestaat niet langer uit één route, maar verschillende lussen waarmee iedereen een eigen route en afstand kan kiezen. Alle lussen starten bij het Shimano Experience Center en eindigen bij kasteeldomein de Cauberg, waartussen een ‘finish lus’ ligt. De totale afstand bedraagt 165 kilometer en 1750 hoogtemeters, die is opgedeeld in vier verschillende routes, met ieder een eigen kenmerk.

Je kan zelf kiezen welke lussen je rijdt en in welke volgorde. Bij de start bij het Shimano Experience Center is een verzorgingspost, waardoor je na iedere lus ook even de mogelijkheid hebt om op te laden. Tot slot zijn er ook gravellussen, die voor ongeveer 70% uit onverharde wegen bestaan.

ABUS Ardennes Classic – 2 september
Nog een rit voor de liefhebbers van het klimwerk op 2 september is de ABUS Ardennes Classic. Vanuit het Malmedy Centre Sportif kan je kiezen uit verschillende routes voor de wegfiets, gravelbike of mountainbike.

foto: Cor Vos

Ga je voor de wegfiets, dan is er keuze uit routes van 20, 55, 70, 90 of 115 kilometer. Daarnaast zijn er twee routes over onverharde wegen, van 54 en 103 kilometer. Op de 20 kilometer-route na is er tijdens iedere afstand minstens één bevoorradingspost.

Gerrie Knetemann Classic – 10 september
Dit jaar keert de Gerrie Knetemann Classic weer terug op de kalender. Op het programma staan drie afstanden: 75, 120 en 165km met een wielerfestival na de finish. De routes voeren je over de mooiste wegen door ’t Gooi en de Utrechtse Heuvelrug, waar Gerrie Knetemann regelmatig trainde.

Gerrie Knetemann won 45 jaar geleden het WK wielrennen – foto: Cor Vos

De 15e editie van de Gerrie Knetemann Classic is volgens de organisatie extra bijzonder, omdat het 45 jaar na ‘het jaar van de Kneet’ is. In 1978 wist hij twee etappes te winnen in de Tour de France, reed hij enkele dagen in de gele trui en werd hij ook nog eens wereldkampioen. Meer informatie over de Gerrie Knetemann Classic vind je hier.

Gran Fondo & Gravelty Veluwe – 16 september
Op 16 september organiseert NL Tour Rides twee evenementen op de Veluwe: de Gran Fondo Veluwe en de Gravelty Veluwe. Vanuit Kasteel Canneburch in Vaassen staan verschillende ritten over onverharde en verharde wegen op het programma, over de altijd mooie Noord-Westelijke Veluwe.

foto: VisitVeluwe

De Gravelty Veluwe bestaat uit een rit van 90 kilometer, waarvan maar liefst 90% onverhard is. De Gran Fondo Veluwe kent drie afstanden: 90, 130 of 160 kilometer. Uiteraard zijn er onderweg degelijke verzorgingsposten, terwijl er aan de finish live muziek, lekker eten en uiteraard een hersteldrankje voor je klaarstaat.

LtD Gravel Raid – 22 tot 24 september
In het Duitse Hellenthal staat in het weekend van 22 tot en met 24 september de LtD Gravel Raid op het programma. Dit weekend, georganiseerd door Laurens ten Dam, staat volledig in het teken van gravelfietsen.

foto: Specialized

Overdag staan er verschillende gravelroutes op het programma, terwijl er ’s avonds een heus festival op wordt getuigd met diner van de BBQ, diverse speciaalbiertjes en livemuziek. De vele wegen en bossen van de Eiffel lenen zich perfect voor diverse routes. Een heerlijk weekend voor de gravelliefhebber dus.

Oktoberfest Ride & Oktoberfest Gravelty – 30 september
Ook op de laatste dag van september organiseert NL Tour Rides een tweetal ritten, ditmaal in het thema van het oerduitse Oktoberfest. Vanuit Eindhoven kan je kiezen uit verschillende routes over verharde of onverharde wegen.

foto: NL Tour Rides

Voor de wegfiets zijn er drie routes om uit te kiezen, van 60, 85 of 110 kilometer door Brabant en zelfs een stukje door België. Gravelaars kunnen kiezen uit een rit van 65 of 90 kilometer, die beide ongeveer 80% over onverharde wegen voert. Aan de finish word je in Oktoberfest-stijl onthaald, met Duitse muziek, dirndl’s en uiteraard een biertje – of een paar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.