Eroica Valkenburg gaat van start: Zuid-Limburg staat in het teken van nostalgisch fietsen
foto's: Eroica Valkenburg

Eroica Valkenburg gaat van start: Zuid-Limburg staat in het teken van nostalgisch fietsen

Ad Zaterdag 1 juli aanstaande staan meer dan 750 wielrenners aan de start van de 6e editie van Eroica Valkenburg. Eroica Valkenburg is sinds 2016 niet meer weg te denken in Zuid- Limburg. De deelnemers, die vanuit de hele wereld hun weg naar Valkenburg vinden, rijden op historische fietsen en in retro kleding. Deze bonte stoet kleurt sinds 2016 het het Zuid-Limburgse landschap. Dat zal dit jaar niet anders zijn. De liefhebbers voor retrowielrennen kunnen hun hart ophalen op de drie bijzondere routes van Eroica Valkenburg en de unieke sfeer in de wereldwielerstad Valkenburg opsnuiven.

Routes
Als het startschot heeft geklonken vertrekt het Eroica peloton voor een groot avontuur over de mooiste Zuid-Limburgse veldwegen. Dit jaar kunnen de deelnemers kiezen uit drie afstanden waarbij de 65 kilometer ideaal is voor de beginnende Eroica rijder. De ‘iconen route’ van 100 kilometer brengt daarnaast een ode aan de beroemdste Limburgse beklimmingen. De langste route is de 150 kilometer tellende ‘Drielandenroute route’. Deze vormt de grootste uitdaging tijdens deze Eroica Valkenburg en voert de renners door drie, of zijn het toch vier landen?

Nieuwe Start- en Finishlocatie
De start en finish vindt vanaf 7.00u en 11.00u plaats aan de voet van de Geulhemmerberg bij brasserie Sagan. “Het hele plein en straat zullen omgetoverd worden tot een grote Eroica happening met marktkraampjes die oude fietsen, materialen en wielerkleding verkopen, livemuziek en lekker eten en drinken. Dit wordt weer een groot wielerfeest maar dan wel helemaal in Eroica sfeer”, zo vertelt medeorganisator Iwan Linckens.

Wielerhelden
Ook dit jaar nemen weer verschillende wielergrootheden deel aan Eroica Valkenburg. Uiteraard is Tour de France winnaar en wereldkampioen Jan Janssen weer van de partij. Daarnaast staan ook wereldkampioen Johan Musseeuw en TI-Raleigh icoon Johan van der Velde aan de start. “Ja daar zijn we natuurlijk heel trots op dat deze grote renners ons elk jaar weer vereren met hun deelname. Zij geven extra cachet aan het event en dragen bij aan de unieke Eroica sfeer die we elk jaar willen neerzetten”, vertelt medeorganisator Richard Van Beek.

Mathieu van der Poel allee
Eroica Valkenburg staat garant voor een unieke wielersfeer. Het Eroica weekend start op vrijdag 30 juni om 14.00u met het ophalen van de startdocumenten en de wielermarkt. Om 19.00u start de ‘WK 1938 revival ride’, waarvan Bert van Marwijk het startschot zal verrichten. Deze ride brengt een saluut aan de WK race van 1938 die door de Belg Marcel Kint destijds werd gewonnen. Tevens zal vrijdagavond de Mathieu van der Poel allee door wethouder Rouwette, omwonende Bennie Ceulen en Jan Janssen officieel worden onthuld.

Unieke rustplekken
Vanaf zaterdagmorgen staat heel Valkenburg én Zuid-Limburg in het teken van Eroica. Bij de rustplaatsen kasteel Cortenbach (Voerendaal), Eyserlinde (Gulpen-Wittem) en Banholt (Eijsden-Margraten) staan regionale lekkernijen gereed en schalt retromuziek uit de speakers. Als wielerliefhebber wil je deze kleurrijke stoet wielrenners in vintage tenues en op oude historische stalen fietsen absoluut niet missen, sterker nog hier moet je aan deelnemen!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.