Fietsen door de mooiste bergvalleien en rond de fraaiste bergtoppen van Ticino

Fietsen door de mooiste bergvalleien en rond de fraaiste bergtoppen van Ticino

Fietstoerisme In het zuidelijkste puntje van Zwitzerland ligt Ticino. met zijn Italiaanse taal, verschillende uitgestrekte meren en milde klimaat is dit een unieke bestemming in de Alpen, waar de Zwitserse en Italiaanse cultuur elkaar treffen. WielerFlits zette al een aantal highlights en routes op een rijtje die je niet mag missen in deze fraaie streek, en we breiden het lijstje nog wat verder uit.

De Vallei van Maggia
De Maggiavallei staat bekend om zijn diversiteit: verscheidene landschappen, terreinen en pieken tot ruim boven de 3000 meter hoogte sieren hier de omgeving. Het dorpje Maggia, dat ligt in het lagergelegen deel van de vallei, is met zijn oude gebouwen een pittoreske plaats. De Madonna delle Grazie-kerk uit de 15e eeuw is daar het hoogtepunt dankzij indrukwekkende fresco’s. Ook de rustieke dorpje Aurigeno en Moghegno zijn dankzij hun typische architectuur een bezoek waard.

Ook het hogergelegen deel van de Maggiavallei is een bezoek waard, al zal je wat meer hoogtemeters moeten overwinnen om er op de fiets te komen. In het bijzonder het Bavonadal, een aftakking van de Maggiavallei, is erg mooi doordat dit het meest rotsachtige en steile deel van het gebied is. De zichtbare sporen van gletsjers uit de oudheid geven dit dal een ruwe uitstraling, waar twaalf traditionele gehuchten liggen die enkel ’s zomers bewoond zijn.

Geen betere manier om de Maggiavallei te ontdekken, dan per fiets. Vanuit Bellinzona is het ongeveer 55 kilometer naar het einde van de vallei: het dorpje Cavergno. De eerste kilometers zijn nog een aangename opwarming richting en langs het Lago Maggiore, maar vanaf Ascona begint de weg geleidelijk aan te stijgen. Vervolgens loopt de weg dertig kilometer lang omhoog, aan relatief lage stijgingspercentages. Ideaal om te genieten van de indrukwekkende bergvallei om je heen met pittoreske dorpjes, fraaie natuur en tal van Alpentoppen.

Alta Verzasca
Nog zo’n fraai dal waar je Ticino’s berggeweld in volle glorie kan bewonderen, is Alta Verzasca. Het pittoreske dorpje Brione met zijn historische stenen huizen is een ideaal startpunt voor een fraaie route over geaccidenteerd terrein door deze authentieke vallei. Op de weg fietsen door de vallei is al mooi, maar op de mountainbike is het helemaal genieten: een speciaal uitgezette route wisselt namelijk singletrack af met grindpaden en andere wegen.

foto: Locarno Turismo

Palagnedra
Net ten zuiden van de Maggiavallei ligt de gemeente Centovalli, wat bekend staat als een wandelparadijs. Evengoed is dat een fietsparadijs want alhoewel dit geen doodlopende vallei is, is het hier erg rustig en bovendien erg mooi. Vooral de authentieke dorpjes geven deze vallei een uniek karakter. Bijvoorbeeld het dorpje Palagnedra, waar iets meer dan honderd mensen wonen.

Vanuit Locarno kan je prachtig klimmen naar dit dorpje. De eerste 18 kilometer fiets je nog over een glooiende weg door de vallei, maar de laatste twee kilometer is het nog even stevig klimmen aan stijgingspercentages rond de 7%. Een achttal haarspeldbochten voeren je naar het lieflijke dorpje, waar je even uit kan rusten met een deftig uitzicht over de vallei en het stuwmeer van Palagnedra wat dan ver onder je ligt.

De zonnigste berg van Zwitserland
Als iets ‘de zonnigste berg van Zwitserland’ wordt genoemd, vereist het verder weinig introductie om de aantrekkelijkheid te omschrijven. Maar het dorpje Brè is meer dan enkel zonnig, want met zicht op hoge Alpentoppen en het meer van Lugano word je voor de beklimming die naar het dorpje leidt meer dan deftig beloond.

foto: Milo Zanecchia

Mountainbiken door het Cardada-gebied
Net boven Locarno strekt zich het Cardada-gebied uit. Mountainbiken door de natuur van deze regio is mede door het uitzicht over het Lago Maggiore behoorlijk spectaculair. Deze route voert je eerst omhoog tot aan Monte Brè, waar je ook op een fraai uitzicht over Centovalli wordt beloond. Als je de klim wil overslaan, kan je ook met een kabelbaan omhoog.

De laatste loodjes klimmen lopen al singletrack, maar als de afdaling richting Val Resa begint, wordt het helemaal genieten. Technische, bochtige passages worden afgewisseld met vlottere en eenvoudigere stukken. Geniet ervan, want voor je het weet sta je weer beneden, aan de oevers van Lago Maggiore.

De heuvels van Malcantone
Ten westen van het meer van Lugano ligt Malcantone, een klein gebied wat bekend staat om zijn dicht begroeide heuvellandschap wat dicht langs het meer opklimt tot Monte Lema. Deze route voert je door het hart van dit gebied met zijn weelderige bossen en fraaie heuvels.

Dat betekent klimmen dus, want tijdens deze route overbrug je ruim 1.000 hoogtemeters gedurende 50 kilometer. De route kronkelt door de eindeloze bossen die de omgeving karakteriseren, terwijl je zoals vaker in de streek hier authentieke bergdorpjes passeert, evenals een klein bergmeertje waar je een frisse duik kan nemen. Op de top van Monte Lema, het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van dit gebied, krijg je een schitterend panorama over de wijde omgeving. Loon naar werken!


Meer info over Ticino vind je op de site van Ticino Toerisme

Ticino is vanuit Nederland vooral met de auto goed bereikbaar. Vanuit Utrecht is het ongeveer tien uur rijden. Daarnaast kan je de trein pakken naar Milaan of vliegen op de luchthaven van Milaan Malpensa. Vanaf het centraal station en de luchthaven van Milaan is er een directe treinverbinding met Lugano, waarin je ook een fiets kan meenemen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.