Fietsen in de Alpes Vaudoises: een berggebied dat schittert in diversiteit
foto: Alain Rumpf

Fietsen in de Alpes Vaudoises: een berggebied dat schittert in diversiteit

Fietstoerisme Wie denkt aan de Zwitsere Alpen, zal wellicht niet gelijk denken aan het kanton Vaud. Er zijn meer bekende bestemmingen, maar dat maakt van de Alpes Vaudoises juist een onontdekte parel. De rust en diversiteit aan routes maken dit namelijk een fietsbestemming bij uitstek. WielerFlits zet enkele highlights en routes in de Alpes Vaudoises op een rijtje

Het World Cycling Centre
Vaud is het epicentrum van de internationale wielrennerij, want de UCI heeft hun hoofdkantoor in Aigle. De plek ademt wielrennen, want het is niet enkel een kantoor, maar bij het World Cycling Centre zijn ook talloze trainingsfaciliteiten. Hier worden atleten die in hun thuislanden minder trainingsfaciliteiten hebben opgeleid tot internationale toppers. Enkele voorbeelden? Chris Froome, Biniam Girmay en baan-olympiër Nicholas Lee Paul. Geen slechte leerschool dus.

foto: Cycling Shooting BeNeLux

Dat World Cycling Centre is niet alleen toegankelijk voor de grootste talenten, maar staat voor iedereen open ter ontdekking. Het café is toegankelijk voor bezoek van buitenaf, wat het de ideale tussenstop tijdens een ritje in de omgeving maakt. Dan kan je gelijk even het velodroom bezoeken, waar een erg mooie fototentoonstelling van talloze WK’s en andere grote wielerwedstrijden te zien is. Met een beetje geluk zie je zelfs een enkele kampioen van de toekomst trainen.

Daar hoeft het niet bij te blijven want je kan ook zelf de wielerbaan op voor een introductietraining. De échte adrenalinejunkie kan zelfs een BMX-training doen: eerst de techniek oefenen op de pumptrack, maar daarna zelfs van de starthelling een echt BMX-parcours over. Of het nou voor een korte koffiestop of een wat uitgebreider bezoek is, het World Cycle Centre is dus een absolute must voor de wielrenner die in de buurt is.

Het Chateau d’Aigle
Aan de andere kant van de stad, tegen de uitlopers van de Alpes Vaudoises, ligt het Chateau d’Aigle. Dit kasteel is aan het eind van de 12e eeuw gebouwd, door de familie Alio. Over de tijd is het meermaals verbouwd en kende het tal van functies: het was een gevangenis, een hospice, een rechtszaal en nog veel meer.

foto: Visualps Matthias Lehmann

Tegenwoordig kan je het museum van wijn, wijnstokken en etiketten bezoeken en tref je er vier receptieruimtes, een escape room en het wijnmuseum van de streek. Hier leer je alles over de lokale wijnappelatie Chablais AOC: van de geschiedenis ervan tot de vinificatiemethoden, alles komt aan bod. Een echte must voor wijnliefhebbers.

Gravelen rondom de Ormontsvallei
Omdat de Alpes Vaudoises relatief laag liggen, tref je er een verscheidenheid aan wegen; verhard en onverhard. Dat maakt de streek ook meer dan geschikt om mooie ritten op de gravelfiets te maken.

Zoals een rondje rondom de Ormontsvallei van Leysin naar Aigle, waarbij je onderweg adembenemde uitzichten over de toppen van de Alpes Vaudoises te zien krijgt. Je kan de route volledig vanuit Aigle fietsen, maar dit voert je dan de eerste kilometers over een drukke weg. Locals pakken daarom graag de trein omhoog naar Leysin, om vanaf daar op rustige wegen te starten. 

Peak Walk by Tissot
Een absolute aanrader in de Alpes Vaudoises is de Peak Walk by Tissot bij Glacier 3000. Deze bergtop vormt het hoogste punt van het kanton op – je raadt het al – 3000 meter. Daar kan je met een kabelbaan komen, wat al meer dan fraai is, maar daarboven kan je ook nog een wandeling maken.

foto: Visualps

Alhoewel kort, is het niet zomaar een wandeling: er is een hangbrug tussen twee bergtoppen gespannen. Zo wandel je 107 meter van de ene top naar de andere, met een ongekend uitzicht over de wijde omgeving. De Glacier 3000 is by far de hoogste piek van de streek, dus je torent hoog boven de omliggende bergen uit! Op een goede dag heb je zelf zicht op het meer van Geneve en de Jura.

Route: The Classic
The Classic, zo wordt deze route ook wel genoemd. Dat is niet heel gek, want iedereen die je in de Alpes Vaudoises naar een mooie route vraagt, zal als eerste met deze rit op de proppen komen. De route is een kleine 100 kilometer met ongeveer 2.500 hoogtemeters en voert je over de Col du Pillon, Col des Mosses en de Col de la Croix.

Vooral de Col de la Croix is een behoorlijke kluif, want alhoewel de top op ‘slechts’ op 1.778 meer ligt, overbrug je vanuit het dal waarin Aigle ligt ruim 1300 meter. Voeg daar een paar steile slotkilometers aan toe en je hebt een uitdagende finish van een stevige Alpenrit. Onderweg passeer je ook de Peak Walk, al kan je daarvoor de fiets misschien beter laten staan.

Espace Ballon-museum
Het dorpje Château-d’Œx staat bekend als de Zwitserse luchtballon-hoofdstad, dankzij een bijzonder microklimaat. Tegenwoordig draait dat niet alleen maar om ballonvaarten, maar is er een museum wat de opvallende historie hierover verteld. Van wetenschappelijke ontdekkingen tot bijzondere ballonvaarten: alles komt aan bod. Je kan er zelfs in een 4D-simulator een ballonvaart ervaren.

foto: Ballons Château d’Œx

E-biken naar Les Monts Chevreuils
Om de diversiteit van het kanton Vaud nog maar eens extra in de verf te zetten: je kan ook prachtig e-biken in de streek. Bijvoorbeeld naar Les Monts Chevreuils. Onderweg passeer je ook een indrukwekkende kloof: de Gorges du Pissot. Kan je achteraf mooi het Espace Ballon bezoeken, want de route start in Château-d’Œx.

Downhillen in Leysin
Uiteraard kan een downhill-route niet ontbreken als we het over fietsen in de Alpen hebben. In het Leysin bikepark vind je niet één route, maar zelfs zes. De routes variëren in moeilijkheidsgraad en bieden zodoende voor zowel de doorgewinterde mountainbiker als de beginnende downhiller een passende trail. Ook het hoogteverschil, wat tussen de 100 à 500 meter per route ligt, biedt voor ieder wat wils.


Meer info over Vaud vind je op de site van Vaud Toerisme

Bereikbaarheid:
Het Zwitserse kanton Vaud is zeer goed bereikbaar voor vakantiegangers en fietsliefhebbers. Vaud ligt namelijk in het noordwesten, tegen de grens van Frankrijk aan. Hoofdstad Lausanne ligt op ruim 800 kilometer van Utrecht, op acht à negen uur rijden.

Zwitserland zet erg in op fietstoerisme en duurzaamheid, waardoor reizen via de trein naar Lausanne ook aangeraden wordt. Dat kan over het algemeen binnen 10 uur vanuit Utrecht. Vliegen naar het hart van Vaud kan via Genève, dat op een uur rijden van Lausanne ligt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.