Fietsen in de Bretoense driehoek: Rennes – Saint-Malo – Mont-Saint-Michel
foto: L. van Loo

Fietsen in de Bretoense driehoek: Rennes – Saint-Malo – Mont-Saint-Michel

De Mont Saint-Michel is al eeuwenlang een twistpunt tussen Normandië en Bretagne. Beide streken claimen graag dat de toeristische trekpleister in hun gebied ligt. Volgens Google Maps ligt de Mont Saint-Michel in Normandië, maar of de Bretoenen het daar mee eens zijn… Het is in elk geval uniek cultureel erfgoed dat jaarlijks vele bezoekers trekt, waaronder steeds meer fietsers die de 500 km lange fietsroute vanuit Nantes afleggen.

We publiceerden al eerder over de originele fietsroute van Nantes naar de Mont Saint-Michel. Maar je hebt wellicht niet altijd de mogelijkheid om het volledige traject af te leggen en daarom hebben we de streek vanuit Rennes en Saint-Malo apart verkend tijdens een fietslus.

foto: L. van Loo

Rennes – Canal d’Ille-et-Rance
De route start vanaf BW Hotel Le Saint Antoine, niet ver van het treinstation van Rennes. Het hotel beschikt over een eigen ondergrondse parkeergarage waar ook plaats is voor fietsen. Na een paar honderd meter stoppen we even bij een automatische fietsenteller in het centrum, rond de middag zijn er 1640 fietsers hier gepasseerd. Ik vraag me af hoeveel de teller zou aangeven als die bijvoorbeeld in Amsterdam zou hebben gestaan…

De fietspaden zijn prima, en we bereiken al snel de eerste sluis van het Canal d’Ille-et-Rance. Hier volgt de route het kanaal richting Hédé-Bazouges, en het zijn voornamelijk (goed platgereden) gravelwegen waarover we fietsen. We fietsen op de toeristische lange-afstandsroute, snelheidsrecords worden vandaag niet verbroken.

foto: L. van Loo

Het traject bij Hédé-Bazouges staat bekend om zijn opeenvolging van 11 sluizen over iets meer dan twee kilometer, hierdoor kunnen boten een verval van 27 meter overbruggen. De sluizen worden nog steeds handmatig bediend en elk heeft zijn eigen sluiswachtershuis. Diverse van deze sluiswachterswoningen worden nog steeds bewoond.

We verlaten het kanaal en keren terug naar Rennes via het platteland met veel landbouwactiviteit. We passeren onderweg kleine dorpjes en het golvende landschap zorgt voor voldoende afwisseling.

Rennes verkennen per fiets? De toeristische dienst heeft verschillende themaroutes ontwikkeld, op deze website vind je meer informatie. Of het nu gaat om routes in het buitengebied, zoals in La vallée de la Vilaine of een urbane routes om Rennes op een andere manier te ontdekken, zoals de Vélotour de Rennes van 33 kilometer. Een fiets huren of repareren? Kijk dan op deze pagina van Tourisme Rennes.

Rondje Saint Malo
Net buiten Saint-Malo, aan de kust in de rustige wijk Paramé ligt Hotel Les Charmettes. Bij dit gezellige hotel met prachtig panoramaterras aan zee start onze route naar Cancale en Mont-Dol.

Vanuit Paramé fietsen we parallel aan de kust tot we afslaan naar Saint-Coulomb. Hier gaat het verder oostwaarts naar Cancale, waar we afdalen tot aan de kust. We kijken uit over de Baai van de Mont-Saint-Michel. Dit zee-natuurgebied staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De baai biedt een uniek landschap tussen land en zee, bestaande uit zand, polders en moerassen.

Hier is het verschil tussen hoogtij en laagtij het grootste van Europa, met meer dan 15 meter bij springtij. In dit gebied worden veel schelpdieren gekweekt, vooral in het Westen van de baai. Hier liggen oesterparken maar ook de bekende “bouchots” voor het kweken van mosselen. In de verte zien we de Mont Saint-Michel liggen, we volgen de kustlijn in zuidelijke richting tot bij de haven van Le Vivier-sur-Mer, waar we rechts afslaan richting Mont-Dol.

foto: L. van Loo

Mont-Dol en Saint-Malo
Na een korte maar pittige fietsklim komen we aan bij Le moulin du Mont. Met de fiets aan de hand lopen we het laatste stukje over de rotsen naar de top. Vanaf de top van Mont-Dol (65 m) heb je een prachtig uitzicht over de baai van Mont Saint-Michel. In de 19e eeuw werden hier beenderen van mammoeten en andere dieren gevonden waardoor het nu een van de belangrijkste Bretonse vindplaatsen is uit de oude steentijd. Nu staat er een toren en kapelletje. Na iets gedronken te hebben bij de taverne dalen we af en vervolgen onze route naar Saint-Malo.

foto: Tourisme St. Malo – Alexandre Lamoureux

We fietsen langs de haven naar het historische centrum van Saint-Malo. Vooral in de omgeving van de Porte de Saint-Vincent vind je veel winkels en restaurantjes. Wil je verder het centrum verkennen is dat beter te voet, in verband met de drukte en kasseien.

Saint-Malo is een beroemde vestingstad aan zee. De stad wordt beschermd door twee kilometer aan stadsmuren en vanaf hier heb je prima uitzicht op de eilandjes Grand Bé en Petit Bé. Op Grand Bé ligt het graf van Châteaubriand, en Petit Bé is bekend vanwege zijn 17e-eeuwse fort. Vanaf de noordelijke verbindingswal zie je het Fort National liggen, dat net als de andere eilandjes alléén bij laagtij bereikbaar is.

Meer informatie over de vestingwerken, de haven en alle toeristische hotspots verwijzen we graag naar de website van Saint-Malo Tourisme.

foto: L. van Loo

De Mont Saint-Michel
In de Baai van de Mont-Saint-Michel liggen enkele eilanden. Het meest bekende eiland is dat van de Mont-Saint-Michel. Al in de middeleeuwen trekt de abdij van de Mont Saint-Michel pelgrims aan. In vroegere dagen kon men enkel oversteken bij laagtij, nu vormt een brug een blijvende verbinding met het vasteland. Het is over deze brug dat je tot letterlijk aan de Mont Saint-Michel kunt fietsen. En waarom ook niet bij laagtij nog een rondje maken over het wad? Het is niet voor niets een van de meest gefotografeerde plekken van Frankrijk, dus profiteer ervan!

De Mont Saint-Michel is het iconische eindpunt van de lange-afstandsfietsroute vanuit Nantes: A modern journey through an old land. De originele fietsroute verbindt de steden Nantes, Saint-Nazaire, La Baule, Rennes en Saint-Malo met elkaar als een parelsnoer, met als kroonjuweel de Mont Saint-Michel.

De Mont-Saint-Michel verwelkomt niet enkel toeristen, ook wielrenners. Al drie keer was de Mont Saint-Michel etappeplaats in de Ronde van Frankrijk. In 1990 won Johan Museeuw, in 2013 Tony Martin en in 2016 was er het Grand Depart met een etappe naar Utah Beach in Normandië.

Wil je de volledige fietsroute ‘Traversée moderne d’un vieux pays à vélo’ rijden? Dan is deze Nederlandstalige gids zeker handig, net als de website van Voyage-en-Bretagne.com.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.