Fietsen in Ticino: van pittoreske meren tot hoge bergtoppen
Fietstoerisme In het zuidelijkste puntje van Zwitzerland ligt Ticino. met zijn Italiaanse taal, verschillende uitgestrekte meren en milde klimaat is dit een unieke bestemming in de Alpen, waar de Zwitserse en Italiaanse cultuur elkaar treffen. WielerFlits zet een aantal highlights en routes op een rijtje die je niet mag missen in deze fraaie streek.
De laagstgelegen plaats van ZwitserlandAan de noordelijke over van het Lago Maggiore ligt Ascona: op 196 meter boven zeeniveau de laagstgelegen plaats van Zwitserland. Bijzonder groot is de stad niet, maar vanwege haar oude binnenstad, de fraaie promenade aan het meer en de vele terrassen is de stad toch erg bekend. In het oude stadscentrum tref je de de San Pietro e Paolo kerk, bekend om zijn hoge klokkentoren, terwijl het klimaat er door het Laggo Maggiore relatief mild is.
Morcote
Aan het meer van Lugano ligt het voormalige vissersdorpje Morcote. Het is ongetwijfeld één van de meest gefotografeerde plekken in Ticino door het dorpsbeeld wat wordt gedomineerd door een steil oplopende helling direct aan het meer. Voeg daar statige panden, karakteristieke huizen en geplaveide steegjes aan toe en een veel idyllischer beeld zal je niet krijgen.
Als je Morcote wil bezoeken, kan dat ideaal met een rondje om het meer van Lugano. Als je aan een meer zit, is een rit daaromheen sowieso een must. Okay, sommige meren zijn misschien iets té groot, maar een rondje om het meer van Lugano is met zijn afstand van 77 kilometer goed te doen.
En denk niet dat het meer na verloop van tijd gaat vervelen, want de route kronkelt constant om het meer en langs verschillende hellingen, waardoor je geen seconde hetzelfde uitzicht hebt. Onderweg tref je één klim van ongeveer 500 hoogtemeters, maar verder is het een glooiend parcours zonder noemenswaardige obstakels. Geen walk in the park, maar ook niet loodzwaar dus.
Populaire berghut
De berghut Monte Bar is een populaire bestemming onder locals rondom het meer van Lugano. De hut ligt ruim 1000 meter boven de stad Lugano, maar het is de klim meer dan waard. Onderweg passeer je indrukwekkende natuur en op de top word je beloond met een indrukwekkend uitzicht dat zich uitstrekt van de Po-vlakte tot de hoge toppen van de Alpen. Die berghut is met de mountainbike te bereiken, gezien deze aan een onverharde weg ligt. Bijvoorbeeld via Lugano bike-route 66.
Of de nummering van de route toeval of niet is, laten we in het midden, maar qua schoonheid zal Lugano’s route 66 niet onderdoen voor zijn Amerikaanse tegenhanger. Deze mountainbikeroute is maar liefst 120 kilometer en daarmee ideaal voor een meerdaagse trip: drie of vier dagen nemen voor de gehele route wordt aangeraden.
De rit start in Lugano en voert je langs Monte Brè, Monte Lema en het gebied rondom Malcantone, terwijl je onderweg uitzicht krijgt over de verschillende meren in de omgeving, de Berner en Walliser Alpen en op een goede dag wellicht zelfs de po-vlakte kan zien liggen. Ondertussen wisselen pittoreske dorpjes en rijke natuurgebieden elkaar af. De route is dus ongekend divers en een ideale manier om het hele gebied vanaf de fiets te leren kennen.
De Kastelen van Bellinzona
Eén van de bekendste highlights van Ticino zijn de kastelen van Bellinzona, gezien het het laatste middeleeuwse militaire complex in de Alpen is. De kastelen staan sinds 2000 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Een bezoek aan de kastelen is als een wandeling door de geschiedenis, langs de fortificaties, hoge torens en eeuwenoude muren.
De kastelen zijn rond het jaar 400 gebouwd, vanwege de strategische ligging van Bellinzona (als verbinding tussen het noorden en het zuiden). De hertogen van Milaan wilde met de bouw van dit militaire complex voorkomen dat de Zwitsers meer land richting het zuiden konden veroveren.
Sint Gotthardpas
Een van de bekendste Zwitserse beklimmingen ligt in Ticino: de oude Sint Gotthardpas met de iconische Via Tremola. Die pas is lang, hoog en zwaar, maar bovenal ongekend mooi. Door de komst van de Sint Gotthardtunnel is het relatief rustig op de oude pas, terwijl je fraai uitzicht over de bergachtige omgeving krijgt. De kinderkopjes die het wegdek van de laatste kilometers vormen, zorgen ervoor dat de klim gerust als uniek te bestempelen is. Na 13,2 kilometer (waarvan ongeveer zes over kasseien)aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7%, heb je ruim 900 hoogtemeters overwonnen. Een serieuze col dus.
Sint Gotthard-, Furka en Nufenenpas
Als je écht serieus wil klimmen, dan kan je de Sint Gotthardpass combineren met nog eens twee Alpenreuzen: de Furkapas en de Nufenenpass. Neem er even de tijd voor want deze rit is wel 100 kilometer met ruim 3.000 hoogtemeters.
Daar krijg je wel een dag vol fraaie uitzichten op de drie iconische beklimmingen voor terug. De iconische kasseien van de Sint Gotthardpas en één van ’s werelds mooiste haarspeldbochten met het bekende hotel Belvedere op de Furkapas maken deze rit alleen maar mooier. Een behoorlijk zware rit dus, maar wel een die garant staat voor fenomenale herinneringen.
Meer info over Tico vind je op de site van Ticino Toerisme

Om te reageren moet je ingelogd zijn.