Fietsen vanuit het Merida Experience Center: de Veluwe als achtertuin
foto's: Joris Knapen

Fietsen vanuit het Merida Experience Center: de Veluwe als achtertuin

Fietstoerisme Merida was er vroeg bij met hun experience center. Aan de rand van Apeldoorn kun je er terecht voor een uitdagende testrit. Zodat je kunt ervaren of de fiets die je op het oog hebt, ook echt bij je past. RIDE Magazine nam de proef op de som.

Dit artikel was eerder te lezen in de wintereditie van RIDE Magazine die in het thema stond van terugblikken op 2022, mooi materiaal, goede reisverhalen en indoor trainen.
Bestel nu deze editie online en krijg ‘m binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Verscholen op een industrieterrein net buiten Apeldoorn, ligt het Experience Center van Merida. Omringd door grote bedrijfsloodsen en een nagenoeg lege parkeerplaats, verraden enkel de grote banners op het pand van Merida dat ik op het juiste adres ben. Schriller kan het contrast bijna niet zijn met de prachtige fietsenzaak die zich hier bevindt. Want, als de schuifdeur voor me open gaat, loop ik een indrukwekkende hal in vol met tientallen fietsen. Van mountainbikes tot racefietsen en van e-bikes tot gravelfietsen; werkelijk elke soort fiets is hier ruimhartig vertegenwoordigd. Dit is niet zomaar een fietsenzaak.

Samen met fotograaf Joris Knapen word ik ontvangen door Bart Oosting, verantwoordelijk voor de marketing van Merida in Nederland. Hij vertelt ons dat Merida al sinds 1996 in Nederland zit. In de beginjaren was dat nog in een klein bedrijfspand in Beekbergen, maar in 2010 verhuisden ze naar de huidige locatie. In een pand waar voorheen een Harley Davidson-dealer zat, opende Merida het eerste experience center voor fietsers in Nederland. De hand van de vorige eigenaar is overigens nog steeds zichtbaar, want de bruine kroeg die het motormerk er had, heeft Merida intact gelaten.

Het experience center is veel meer dan een showroom. Niet alleen vanwege die kroeg, maar vooral omdat de fietsen er niet enkel voor de show staan. Tal van fietsen zijn namelijk ook beschikbaar voor een testrit. Bart legt uit waarom Merida daar twaalf jaar geleden mee is begonnen. “Niemand koopt een auto van duizenden euro’s zonder dat je daar een testrit in maakt. Waarom zou dat niet evengoed zo zijn voor een racefiets? Als je zo veel geld uitgeeft, dan wil je toch zeker weten dat de fiets is wat je zoekt?” Geen stok tussen te krijgen. Sowieso is het concept behoorlijk aangeslagen, want Merida is ondertussen al lang niet meer de enige met een experience center. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Regenboogtrui
Een succes of niet, als liefhebber kijk ik vooral mijn ogen uit bij de tientallen fietsen die er staan. Gravelbikes bepakt met bikepackingtassen, krachtige e-mountainbikes en de beste modellen van wegfietsen als de Scultura en Reacto sieren het experience center. Maar er is nog meer te zien dan enkel wegfietsen, want er hangen ook de nodige (oude) koersshirts, die het verhaal van de rijke historie van Merida in de wielersport vertellen.

Het wereldkampioensshirt van Rui Costa, een Bahrain-Meridatruitje van Vincenzo Nibali en een regenboogtrui van wereldkampioen mountainbiken José Antonio Hermida. “Oh en wacht even”, zegt Bart, om luttele seconden later ook nog een shirt van Wout Poels tevoorschijn te toveren.

We hebben onze koffie op, dus het is tijd om op de fiets te springen. Voor Joris en mij staat een Silex 700 klaar, Merida’s gravelbike. Realiseer je dat de Veluwe om de hoek ligt en het aangenaam nazomerweer is en alle seinen staan op groen voor een hele mooie middag op de fiets. We kleden ons om, vullen onze bidonnetjes en beginnen aan ruim 50 kilometer over het onverharde door de achtertuin van Merida.

Die achtertuin is in de vorm van de Veluwe natuurlijk prachtig. De eerste kilometers lopen afwisselend over korte gravelpaden en stukken verhard wegdek om Apeldoorn en Ugchelen achter ons te laten, maar al gauw bevinden we ons in de bossen en op de heide van de Veluwe. Daar zijn de eerste stroken nog relatief goed te doen, waardoor we even lekker kunnen opwarmen en goed om ons heen kunnen kijken. De omgeving verandert steeds meer, tot we ons in het hart van Nederlands grootste natuurgebied bevinden. Het is voor ons beiden niet de eerste keer op de Veluwe, maar toch genieten we met volle teugen van de omgeving.

Uitdagender
En naarmate we dieper de Veluwe in rijden, wordt de route ook steeds wat uitdagender. Af en toe wisselen we brede grindpaden al in voor korte klimmetjes over losse zandpaden of over met wortels bezaaide ondergrond. Het voelt alsof we in een speeltuin zijn en ons even helemaal kunnen uitleven. Dat is niet alleen heel leuk, maar ook nog eens heel handig. De diversiteit zorgt er namelijk voor dat we de fiets best grondig kunnen testen op verschillende soorten terrein en verschillende kwaliteiten. Manoeuvreren over technische passages, stukje tempo knallen op een brede gravelweg en zelfs het onvermijdelijke bordjessprintje: alles komt aan bod.

Dat betekent overigens niet dat ik een kleine drie uur lang met mijn aandacht enkel op de fiets gericht onderweg ben. De constant veranderende omgeving is een genot voor het oog. Van uitgestrekte heide gaat de route naar glooiend heuvellandschap en daarna weer verder door stille bossen. En ook met de fauna zit het goed, want we komen onder andere Schotse Hooglanders, een hazelworm en zelfs een familie wilde zwijnen tegen. Prima score voor een dagje fietsen in Nederland. 

In de laatste kilometers van de route worden we nog getrakteerd op een stukje singletrack met wat technische klimmetjes en snelle afdalingen, waarna we de laatste geasfalteerde kilometers rustig uitbollen terug naar het Merida experience center. Bij terugkomst hebben we niet alleen een heel fijne rit erop zitten, maar kijk ik ook anders aan tegen het testen van een fiets. Het klinkt ironisch uit de mond van iemand wiens werk onder meer het testen van fietsen is, maar ik had nooit echt stil gestaan bij de logica van een testrit.

Nuttig én aangenaam
Natuurlijk, aan de hand van de feiten of andermans beschrijving kun je een hoop leren van een fiets. Welke onderdelen erop zitten, wat voor geometrie je kunt verwachten of het gewicht van een fiets is meer dan prima in woorden te omvatten. Maar hoe een fiets écht rijdt en daarmee wat een fiets voor jou kan betekenen, kan je maar op één manier ontdekken: door het te voelen. Een fiets is tenslotte niet goed of slecht, maar een fiets past bij je of past niet bij je. Dat ligt voornamelijk aan je wensen. En alhoewel het maar een paar uurtjes fietsen was, werd me daarin al goed duidelijk met wat voor fiets ik van doen had.

Dat maakt van mijn bezoek aan het Merida experience center meteen ook een hele andere ervaring. Het is niet enkel een showroom bezoeken en een middagje lekker fietsen, maar een gevalletje van het nuttige met het aangename verenigen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.