Fietskathedraal in het Sauerland

vrijdag 10 juni 2022 om 10:00
Fietskathedraal in het Sauerland

foto: MTB Zone Bikepark, Stephan Peters

Ad

Op drie uur rijden van Utrecht ligt het fietsparadijs Willingen. Je kunt er fantastisch racefietsen, gravellen en mountainbiken, met je fietsmaten of met het gezin. Maar als je echt eens uit je comfortzone wilt, dan moet je naar het bikepark waar Willingen beroemd om is.

De regio rond het Duitse Willingen biedt voor ieder wat wils. Gemoedelijk of uitdagend een stuk fietsen, het kan allebei. Er zijn legio routes in het Sauerland en Upland, die voeren over de talrijke heuvels en bergen, over prachtige weides en door donkere bossen. Voor mountainbikers liggen er 12 routes met een lengte tussen de 16 en 62 kilometer te wachten.

MTB zone bikepark
Wie wat sneller en spectaculairder de berg af wil, komt in Bikepark Willingen aan zijn trekken. Er zijn maar liefst acht routes met een gezamenlijke lengte van 15 kilometer, variërend in moeilijkheidsgraad. Downhill, freeride, enduro, de Flow Country Trail: je kunt het zo makkelijk of uitdagend maken als je zelf wilt. Voor beginners zijn er de oefentrack, Pumptrack en Pumptrail. Daar kun je je vaardigheden trainen, zodat je ook de lastigere parcoursen aan kunt. Voor beginners is het overigens aan te raden om een cursus in afdaaltechniek te volgen.

foto: Tourist-Information Willingen, Wolfgang Detemple

Er zijn diverse locaties waar je een fiets en de juiste uitrusting kunt huren. Omhoog hoef je gelukkig niet te trappen. Met de Ettelsberg gondel en de K1 stoeltjeslift kun je naar boven.

Kinderen
In Willingen weten ze wat jeugdige mountainbikers graag willen. Die kennis hebben ze toegepast bij de aanleg van de Kids Trails. Er zijn maar liefst vier routes speciaal voor kinderen. Bij die routes wijzen eekhoorns, vogels, beren en andere dieren de weg. Elk parcours vertelt zijn eigen verhaal en voert langs diverse beziens ­ waardigheden en attracties. De Kids Trails zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en beginnen en eindigen allemaal bij de VVV.

foto: MTB Zone Bikepark, Stephan Peters

E-bikes
Je gaat spelenderwijs over de hoogste toppen in het Sauerland op een e -bike. Zonder je uit te putten genieten van het landschap en de fraaie natuur, gezamenlijk met vrienden of familie een tochtje maken, heerlijk eten en drinken tijdens een tussenstop, het kan allemaal. Mensen met weinig ervaring kunnen het beste een Genussradeltour maken. Voor elektrisch aangedreven mountainbikes zijn diverse routes beschikbaar met een wisselende moeilijkheidsgraad. Ook de trails in het Bikepark zijn met e -mountainbikes af te leggen. Afhankelijk van de fiets en de route kun je met een volle accu tussen de 50 en 100 kilometer afleggen. Wie een langere rit wil maken, doet er goed aan om een tussenstop in te plannen bij een laadstation. In Willingen zijn diverse locaties waar je een e -bike kunt huren.

foto: Sauerland Tourismus, Fotografin Sabrina Voss

Gravelen
Gravelen is helemaal in en daar speelt Willingen natuurlijk op in. Een gravelbike is een mengeling van een racefiets en een mountainbike. Daar ­ mee kun je makkelijker omhoog fietsen als met een traditionele, geveerde mountainbike. Volker Schröder, uitbater van een Willinger Bike ­ hotel, heeft een aantal speciale gravel -routes gecreëerd. Die voeren deels over geasfalteerde wegen, maar ook over onverharde, niet al te technische paden zijn in de routes opgenomen.

foto: Tourist-Information Willingen, Nathan Hughes

Wie sportief wil zijn, legt de routes volledig op eigen kracht af, maar ook diverse e -bikes zijn prima geschikt voor de routes. En kosten natuurlijk minder inspanning!

Hartje Sauerland
Willingen heeft een speciale brochure voor fietsers samengesteld, die bij de plaatselijke vvv is te verkrijgen. Ook vind je veel informatie op willingen.de. Willingen ligt in het hartje van het Sauerland. In drie uur ben je er vanuit Utrecht. Je steekt als het ware van west naar oost het Ruhrgebied door. Willingen is voor fietsers een echt mekka en heeft voor elk wat wils. Meer informatie vind je via www.willingen.de/bike.

foto: Tourist-Information Willingen, Nathan Hughes

Ook voor de crosscountry-rijders is er van alles te doen. Startplaats is het bezoekerscentrum, waar je op het routebord je routes kunt uitkiezen. Dit zijn alvast de mooiste op het menu:

UPLAND DÖRFER-TOUR NR. 26 55 KM / 1.170 HM (MIDDELZWAAR)
SKISPORTSTÄTTEN-TOUR NR. 27 39 KM / 650 HM (MIDDELZWAAR)
HOCHHEIDE-TOUR NR. 28 20 KM / 375 HM (ZWAAR)
FAMILIEN-TOUR NR. 29 21 KM / 150 HM (MAKKELIJK)
DIEMELSEE-TOUR NR. 30 53 KM / 925 HM (MIDDELZWAAR)


Meer info over fietsen in Willingen vind je op de site van Tourist Information Willingen

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.