Gravelbiken in Karinthië, de tuin van Johnny Hoogerland
foto: Chris Perkles
zaterdag 30 oktober 2021 om 20:46

Gravelbiken in Karinthië, de tuin van Johnny Hoogerland

Bij gravelbiken denken veel enthousiaste fietsers aan het bedwingen van uitdagende paden en onbegaanbare terreinen. Maar Karinthië, de zuidelijkste provincie van Oostenrijk, biedt de gravelrijder veel meer. Een tocht vanaf de Wörthersee omvat veel indrukken van afwisselende landschappen van drie culturen.

Onvoorstelbaar? Kijk dan eens naar het Strava-profiel van Johnny Hoogerland. De oud-drager van de bolletjestrui heeft met zijn gezin van de Wörthersee zijn thuis gemaakt en ontvangt sinds 2019 enthousiaste wielrenners in zijn Pension Hoogerland. Een van de belangrijkste redenen voor zijn keuze was natuurlijk een streek met perfecte omstandigheden voor zowel de wegfiets als gravelbike.

Gravelbiken in Karinthië, de tuin van Johnny Hoogerland

Pension Hoogerland – foto: Chris Perkles

Bijna het hele jaar door kunt u Johnny tegenkomen op de wegen en in de bossen van Karinthië. Uiteraard op twee wielen: “Ik ben zo enthousiast door de vele mogelijkheden en de gevarieerde routes. Veel van mijn gasten komen vaak terug omdat zij op zoek zijn naar nieuwe trainingsalternatieven, vooral in het voor- en najaar. Hier vinden ze wat ze zoeken.”

Naast zijn nieuwe roeping als hotelier is Johnny ook zeer betrokken bij de ontwikkeling en het aantrekkelijker maken van de regio als fietsbestemming. Veel van de toertips komen rechtstreeks van Johnny’s pedalen.

Bijzonder landschap
Bij gravelbiken in het Alpengebied denk je onmiddellijk aan routes bestemd voor waaghalzen met ontzettend steile stukken. Aan de Wörthersee en in Karinthië is dit echter niet het geval. De term “genieten” lijkt hier op zijn plaats. Insiders beschrijven de streek als vrij gemakkelijk, maar des te gevarieerder terrein daarvoor.

Gravelbiken in Karinthië, de tuin van Johnny Hoogerland

Johnny Hoogerland (links) in zijn nieuwe thuisregio – foto: Chris Perkles

Stevige beklimmingen tot aan de boomgrens, snelle afdalingen over brede paden en veel meren met drinkwaterkwaliteit zijn constante kenmerken van de tochten, samen met de vele Lost Places. Een ander groot voordeel van Karinthië is de gunstige klimaatzone. In het voorjaar zijn de paden snel sneeuwvrij en zelfs na sneeuwrijke winters kan er vanaf eind maart van worden genoten. Half mei begint in Karinthië het populaire zwemseizoen.

Bovendien biedt Karinthië meer dan gravelbiken alleen. Zo is er ook de Jeroboam 300, de Austria Gravel Challenge; een evenement dat vernoemd is naar de naam van de wijn. En dat is meer dan alleen maar fietsen.


Het volledige artikel is te lezen in de RIDE Najaarsgids die uitkwam in september 2021. Lezen? Die editie van RIDE Magazine kan je hier bestellen.

Geef een reactie