Heuvels in Holland: de Holterberg
Natuurgebied de Holterberg - foto: René Vlak

Heuvels in Holland: de Holterberg

Fietstoerisme Klimmen in Nederland? Dat is een lastige zaak, want ons land is zo plat als een pannenkoek. Toch zijn er wel degelijk tal van heuvels die het vlakke polderritme soms onderbreken. In de serie Heuvels in Holland brengt WielerFlits een ode aan het beperkte aantal hoogtemeters dat ons kikkerlandje rijk is.

Op het nationaal park Sallandse Heuvelrug ligt de Holterberg: een heuvelachtig gebied wat niet alleen een mooi natuurgebied is, maar ook een onder wielrenners populaire beklimming. Het ongeveer tien kilometer lang glooiende wegdek kent meerdere hellingen die we in Nederland als beklimming kunnen bestempelen.

De Sallandse Heuvelrug is een uitgestrekt natuurgebied – foto: @MarketingOost/Cuno de Bruin & Sjoerd Bracke

De Sallandse Heuvelrug is een stuwwal die ongeveer 150.000 jaar geleden is ontstaan in het Saalien, de voorlaatste ijstijd. Het gelijknamige nationale park ligt tussen Hellendoorn en Holten en omvat naast de Holterberg ook de Noetselerberg, de Haarlerberg en de Grote Koningsbelt, die met zijn 75 meter boven NAP het hoogste punt van de stuwwal is.

In het nationaal park Sallandse Heuvelrug ligt natuurgebied Holterberg, welke zijn naam dankt aan het dorp Holten, wat ten zuiden van de klim ligt. Dit natuurgebied bestaat veelal uit heidevelden en naaldbossen, waar je vooral in het bloeiseizoen van de heide door ongekend mooie taferelen fietst.

Grofweg vallen er drie beklimmingen te onderscheiden: de Holterberg-zuid, de Holterberg-noord en de Motieweg. Als we naar Strava kijken, is de noordelijke beklimming met 230.000 beklimmingen verreweg de meest populaire, terwijl de motieweg met 190.000 pogingen op de tweede plaats komt.

Holterberg, Holten, Netherlands

• Distance: 650 m, Elevation: 24 m, Avg. Grade: 4 %

De omgeving is indrukwekkend, maar het profiel van de klim is dat net wat minder. De Holterberg-noord is 650 meter lang met een gemiddelde stijging van 3,7% en uitschieters tot – schrik niet – 6%. Met 24 hoogtemeters is de klim niet lastig, maar wel leuk om nét even op te knallen en je fietsmaten erop te leggen.

Holterberg-noord – de statistieken:
Lengte: 650 meter
Hoogste punt:
57 meter
Hoogteverschil: 24 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 3,7%
Maximale stijgingspercentage: 6%
Strava KOM: Huub Duijn in 53 seconden

Om te reageren moet je ingelogd zijn.