Heuvels in Holland: Skiheuvel Spaarnwoude
foto: Citymarketing Velsen

Heuvels in Holland: Skiheuvel Spaarnwoude

Fietstoerisme Klimmen in Nederland? Dat is een lastige zaak, want ons land is zo plat als een pannenkoek. Toch zijn er wel degelijk tal van heuvels diet het vlakke polderritme soms onderbreken. In de serie Heuvels in Holland brengt WielerFlits een ode aan het beperkte aantal hoogtemeters dat ons kikkerlandje rijk is.

Als er geen hellingen zijn, dan maken we ze in Nederland zelf maar. Zo simpel wordt er natuurlijk niet over gedacht, maar er zijn in Nederland meerdere heuvels door de mens aangelegd. Eén van die heuvels vind je in Spaarnwoude.

Op een steenworp afstand van IJmuiden ligt recreatiegebied Spaarnwoude. Lange tijd lag er op dat gebied een provinciale stortplaats, welke een oppervlakte van 300 bij 1000 meter had en meerdere heuvels kende. In 1987 werd hier een kunstof-skibaan aangelegd en in 1999 volgde een indoor-skibaan.

In het recreatiegebied Spaarnwoude, rondom de skiheuvel, tref je een rijk netwerk aan fietspaden

Met het uitbreiden van het recreatiegebied kwamen er steeds meer voorzieningen, waaronder een weg over de heuvel; genoeg om ook een hele hoop wielrenners een plezier te doen want tegenwoordig is het een populaire helling om het ritme van de vlakke Noord-Hollandse wegen even te onderbreken. De helling is ook in trek bij mountainbikers, want er ligt een mountainbikeroute van 7 kilometer met een on-Nederlandse hoeveelheid hoogtemeters: 370 hoogtemeters om precies te zijn.

De heuvel is op de racefiets vanaf meerdere zijden te beklimmen. Sterker nog, we zouden kunnen spreken van een heuvelrug, want er zijn meerdere ‘toppen’. De populairste beklimming, is die van de meest noordelijke heuvel, eveneens vanuit noordelijke richting.

Op enkele kilometers afstand van de Skihelling Spaarnwoude liggen de Kennemerduinen, waar je ook fraai kan fietsen – foto: Ties Wijntjes

Langs de parkeerplaats van SnowWorld draai je de helling op, waar je op de bijzondere hoogte van -1 meter start. Hier loopt de weg even serieus omhoog, aan een stijgingspercentage van 7%. Het is van korte duur, maar het voelt echt even als klimmen. In een flauwe bocht naar links vlakt de weg even af, waarna een korte passage van 4% volgt en de laatste honderd meter vals plat omhoog lopen.

Daar zit de klim er al op en bereik je de top die op een uiterst indrukwekkende hoogte van 11 meter ligt. Dat klinkt weinig indrukwekkend, maar in de verder vlakke omgeving is de skihelling toch een opvallende verschijning én een leuk heuveltje om even op te knallen.

Skihelling Spaarnwoude (noord) – de statistieken:
Lengte: 390 meter
Hoogste punt:
11 meter
Hoogteverschil: 12 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 3,7%
Maximale stijgingspercentage: 6,8%
Strava KOM: Bart Vreugdenhil in 0:30

Om te reageren moet je ingelogd zijn.