Inspirerende fietsroutes in de Luberon : Fietsen langs okerkliffen en lavendelvelden
Foto: Okerkliffen - L. Van Loo

Inspirerende fietsroutes in de Luberon : Fietsen langs okerkliffen en lavendelvelden

Het regionaal natuurpark van de Luberon is een van de zeven natuurparken in Provence-Alpes-Côte d’Azur. In het noorden van de Luberon liggen de Monts de Vaucluse en in het zuiden het Luberon-gebergte. Daartussen ligt een vriendelijk golvend cultuurlandschap boordevol verrassingen die wachten om ondekt te worden. In de Luberon vind je een gevarieerd aanbod voor een kwalitatieve vakantie op de fiets, een zeer afwisselend landschap, historische cites, rust en natuur.

Het Luberon Regional Natural Park heeft tot doel het natuur- en cultuurhistorisch erfgoed te beschermen, en toegankelijk te maken voor toerisme – vooral niet-gemotoriseerd. In de streek zijn dan ook uitstekende fietsverbindingen aangelegd. De Véloroute de Calavon ligt centraal in de regio en is de ideale snelle fietsweg tussen Cavaillon en Apt. Deze Voie Vert sluit nauw aan op verschillende thema fietsroutes (boucles/rondjes), zoals Les Ocres à Vélo en Gordes à Vélo, zo vermijd je drukke verkeerswegen en geniet je veilig van de omgeving met het hele gezin.

Gordes – Foto: L. Van Loo

Daguitstappen in de Luberon met de fiets

Op een oppervlakte van grofweg 60x30km ontdek je een zeer gevarieerd landschap. Fietsen is hier een genot voor de zintuigen, van geurende lavendelvelden tot steile rotsformaties, van groene wijnranken tot kleurrijke okerkliffen en van oude olijfboomgaarden tot historische stadjes met authentieke wasplaatsen. Neem de tijd en stop onderweg regelmatig om dit allemaal in je op te nemen, terug thuis zul je er met veel plezier aan terugdenken.

De volgende themaroutes lopen over verkeersluwe verharde wegen en zijn in beide richtingen bewegwijzerd. Onderweg kun je de route ook inkorten. Op de website van Vélo Loisirs Provence vind je de bijbehorende GPX-tracks (en meer routes) voor je fietsnavigatie, zo vind je ook bij omleidingen eenvoudig de weg terug naar de route.
– Gordes à Vélo (max. 69 km; 1100 hoogtemeters)
– Les Ocres à Vélo (max 51 km; 530 hoogtemeters)
– Le Pays d’Aigues à vélo (max. 91 km; 880 hoogtemeters)
– Forcalquier – Lure à vélo (max. 82 km; 1300 hoogtemeters)
– Véloroute du Calavon (enkel: Cavaillon tot St.-Martin-de-Castillon 37 km; 190 hoogtemeters)
Zeker in de zomermaanden kan het in de streek flink warm worden, neem altijd voldoende drinken en een hoofddeksel mee voor onderweg (bijvoorkeur je fietshelm). Ook zonnecrème en een hapje voor onderweg zijn aan te raden.

Route langs Luberonmassief en Gordes (48 km, 805 hoogtemeters)

Onze aangepaste route start in Cabrières-d’Avignon waar achter de Mairie een grote parkeerplaats is, maar je kunt ook je eigen startpunt kiezen obv de gpx-file. Na een eerste klim dalen we af naar Lagnes en rijden met een prachtig zicht op het Luberonmassief verder in zuidelijke richting naar Robion. Hier aangekomen rijden we parallel aan het massief naar het oosten waar we na een klimmetje aankomen in Oppède Le Vieux. Een oude klein dorpje met vergezichten en oude stadsmuren, hier vind je ook een aantal terrasjes om iets te drinken.

Let op in de steile afdaling vanuit Oppède gaat het ineens rechtsaf een kleine weg in richting Ménerbes. Na een klein lusje door het dorp rijden we verder richting Les Beaumettes onderweg passeer je Domaine la Citadelle met haar botanische tuin en kurkentrekker-museum. Hier verlaten we de doorgaande weg en slaan rechtsaf. Even later doemen de rotsen van Les Beaumettes op met zijn rotswoningen. Hier rijden we de Véloroute du Calavon op tot Lumieres. Even later zijn we in Goult en via Saint-Pantalénón gaat het naar Gordes.

Even later hebben we vanaf de parkeerplaats aan de rechterkant een prachtig zicht op Gordes dat de hellingen domineert. Hier kun je een mooie foto maken om te uploaden bij je Strava-rit. Aan de rotonde bij het kasteel van Gordes is plek genoeg om de fietsen te parkeren en is keuze genoeg aan restaurants. Maak zeker ook een kleine wandeling door de oude straatjes van Gordes, tegenover de kerk vind je overigens de bakker – voor een vlugge hap of drankje.

Na een ontdekkingstocht te voet beginnen we aan de afdaling terug naar Cabrières-d’Avignon. Let op de route slaat in de afdaling scherp rechtsaf en volgt rustige wegen door de olijfboomgaarden en wijnranken. Aangekomen in Cabrières-d’Avignon zijn de wegen omgeven door prachtige stenen muurtjes en passeer je de oude kerk. Het is nu nog maar een paar honderd meter terug naar het vertrekpunt, de rit zit erop. Een route door een gevarieerd landschap, waarbij je zelf bepaald waar en hoelang je onderweg stopt. Neem de tijd zolang je wil en geniet!

Tips voor onderweg:
Lavandelmuseum in Coustellet
Truffel- en wijnmuseum in Ménerbes
Domaine la Citadelle met botanische tuin en kurkentrekker-museum in Ménerbes

Fietsverhuur Cyclix Cavaillon
Auberge de Carcarille is een aanrader voor een stijlvol gastronomisch diner
Mas de Grès is een oude boerderij waar je in de tuin van de Franse keuken geniet
Accommodatietip in Cabrières-d’Avignon is Gîtes Provence Nature waar Véronique en Stéphane je hartelijk ontvangen in hun historisch gebouw met ruime tuin en zwembad.

Okerkliffen – Foto: M. Grondelaers

Les Ocres à Vélo (max 56 km; 560 hoogtemeters)

Onze aangepaste route start weer in Cabrières-d’Avignon waar achter de Mairie een grote parkeerplaats is, maar je kunt ook je eigen startpunt kiezen obv de gpx-file. Tijdens deze route maken we kennis met de Véloroute du Calavon en het kleurrijke okerlandschap van de Luberon.

Vanuit Cabrières-d’Avignon dalen we af naar Coustellet, waar we nabij de grote supermarkt meteen de Véloroute du Calavon op rijden. Deze oude spoorweg werd in het verleden onder meer gebruikt om de gewonnen Oker richting haven van Marseille te brengen, nu wordt er vooral gefietst. Vanaf de Véloroute heb je een mooi zicht op het Luberonmassief en passeer je wijnvelden, lavendelvelden en fruitgewassen. Ook passeren we het oude station van Goult-Lumieres en rijd je over de historische Pont Julien. Vlak voordat we Apt bereiken slaan we links richting Gargas en stoppen we bij de indrukwekkende entree van de okermijnen van Bruoux. Dankzij de voormalige dagbouwgroeves in de streek is een uniek kleurrijk landschap ontstaan dat absoluut een bezoek waard is. De okerstreek is nu zo populair dat het in de juli en augustus vaak te druk wordt. Houd hier rekening mee en probeer deze periode te vermijden – of breng een bezoek erg vroeg op de dag, en reserveer tijdig waar mogelijk.

De ondergrondse Mines de Bruoux zijn tijdens een rondleiding te bezoeken, je kunt vooraf een rondleiding reserveren via de website. Ondergronds is de temperatuur zo’n 14 graden, heerlijk om even af te koelen tijdens een warme zomerdag – maar een vest of trui is wel aangeraden. Tijdens de rondleiding leer je alles over het ontstaan van de mijn, het huidige en oude gebruik.

Na een korte fietstocht bereiken we iets verderop aan de rand van Roussillon het Ōkhra Eco-Museum in een oude fabriek. Hier wordt het cultureel erfgoed levendig gehouden met tentoonstellingen over okerpigmenten, oude winningstechnieken en oker-workshops en demonstraties. Meer informatie vind je op de website van Okhra.

In Roussillon, een van de mooiste dorpen van Frankrijk, ontdek je de kleurrijke okergevels en is keuze te over aan restaurants voor de lunch. Hier stoppen we bij een prachtig uitzicht over de streek, waar de rode okerrotsen trots boven het landschap uitsteken. Op 50 meter van het entreegebouw van de Sentier des Ocres vind je fietsparkeerplaatsen. Een bezoek aan de Sentier des Ocres is zeker aan te raden en voor een klein entreebedrag heb je toegang tot de routes. Op eigen gelegenheid kun je een 35 of 50 minuten durende route maken door het geel-rode okerlandschap.

Langeafstandroute: Autour du Luberon (236 km; 2620 hoogtemeters)

Op zoek naar een nieuwe bestemming voor je fietsvakantie? Wat dacht je van een meerdaagse tocht door de Luberon? De Autour du Luberon is 236 km lang en van gemiddeld niveau. De route is zowel geschikt voor racefiets, hybride fiets als voor elektrische fietsen en brengt je op de mooiste plekken van de streek. De route is in beide richtingen uitgepijld en volgt kleine verkeersluwe wegen, perfect om de streek in eigen tempo te verkennen.
Deze en meer routes vind je op de website van Provence à Velo.

Lees meer over fietsen in de Vaucluse:

Fietstoerisme in de Vaucluse
Rond de Mont-Ventoux op een e-bike

Om te reageren moet je ingelogd zijn.