Klimmen rondom fietswahalla Anzère

Klimmen rondom fietswahalla Anzère

foto's: Davide Carlier

Door Rodrick de Munnik
vrijdag 2 december 2022 om 08:00

Het dal van de Rhône is bij uitstek geschikt om te fietsen. In de omgeving liggen bijna 50 klimmen, die allemaal uitdagend zijn. De Tour of de Giro zul je er niet regelmatig zien, toch leg je er als fietsliefhebber legendarische kilometers af. Anzère is een prachtig startpunt voor je ritjes.

Dit artikel was eerder te lezen in de voorjaarseditie van RIDE Magazine. De klassiekers, kasseien, de Vlaamse Ardennen, het nieuwe wielerseizoen: dat zijn de thema’s van de 180 pagina’s tellende seizoensgids van RIDE.
Bestel nu deze editie online en krijg ‘m binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Net boven de stad Sion, op de flanken van prachtige Zwitserse bergen, vind je Anzère – en de dorpjes waaruit de gemeente bestaat. Badend in de zon, met een prachtig panorama, is deze kleine schat van Wallis de ideale plek voor natuurliefhebbers. Fietsliefhebbers kunnen hier hun gang gaan. Fietsen in Anzère betekent honderden kilometers toeren in het dal van de Rhône, maar ook vanuit dat enorme dal ineens omhoog naar één van de vele klimmen die de streek tot een fietswalhalla maakt. We kwamen uit op een vijftigtal klimmen, maar in dit artikel vind je onze aanbevelingen.

Vanuit het dal van de Rhône en de stad Sion kun je op twee manieren naar Anzère fietsen. De westelijke klim, langs Arbaz is een mooie, gelijkmatige beklimming van 14 kilometer. Alleen op twee kilometer voor de top is het stijgingspercentage even boven de 10 procent. De oostelijke route is net zo lang, maar kent een vlakkere aanloop. Dat levert een tweede helft van de klim op die een stuk steiler is en wat vaker boven de 10 procent komt. 

Sanetschpas
Anzère, centraal gelegen in de regio, is een ideaal vertrekpunt voor langere ritten, zoals de beklimming van de Sanetschpas. De lokale bevolking noemt het graag de Mont Ventoux van de regio, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat die vergelijking een beetje vergezocht is. De Sanetsch is een tamelijk onbekende klim. Hij is in nog nooit in een profkoers opgenomen, want het is een doodlopende weg. Toch is het één van de meest bijzondere beklimmingen in de Alpen. Ook leuk: als je wilt kun je aan de andere kant naar beneden door je fiets aan een skigondel te hangen en zo af te dalen in het Duitstalige deel van Zwitserland. Moet je nog wel via een fikse omweg terugfietsen. 

Barrage du Tseuzier
Een pure, veeleisende klim zonder onderbreking. Maar het is de moeite waard met een spectaculaire finish op de Tseuzier-dam, met een smaragdgroen meer, prachtige lariksbossen, omgeven door spectaculaire bergen en een panoramisch uitzicht over van Wallis. De klim telt 1.357 hoogtemeters en je moet 22 kilometer afleggen om de top te bereiken.

De Barrage du Tseuzier

Lac de Moiry
Ook aan de andere kant van het dal liggen mooie klimmen. Eén van de hoogtepunten aan de zuidkant van de Rhône is de klim naar het Lac du Moiry. Ook bij deze klim heb je twee keuzes, via Vercorin of Fang. In beide gevallen ben je een fikse poos bezig. Beide klimmen zijn ongeveer 30 kilometer lang en overbruggen een hoogteverschil van bijna 1.700 meter. De prachtige omgeving houdt je aandacht wel even vast, als je er tenminste oog voor hebt onder het trappen. Je fietst lange tijd in de richting van de Zinalrothorn, de Weisshorn en de Dent Blanche, stuk voor stuk boven de 4.000 meter hoog. In de buurt van Grimentz komen beide beklimmingen bij elkaar voor het laatste stukje naar het stuwmeer. Dat is pittig, met stukken boven de 10 procent. Heb je nog jus in de benen, dan kun je in Grimentz ook nog de vier kilometer naar Zinal afleggen, voor het mooie uitzicht. 

De mountainbike-speeltuin
Met zijn dromerige panorama’s en vele zonuren, biedt Anzère een uitstekende setting voor een uitje met de mtb. Of je nu een beginner bent of een ervaren sporter, op de vele mountainbikeroutes vind je iets dat bij je past. Elk van deze routes is ook geschikt voor e-bikes. Voor de meer gedurfde fietser zijn er veel technische singletracks verborgen in de bossen. Aarzel niet om een ​​gids te vragen om deze routes te ontdekken, die goed worden onderhouden door de lokale rijders.

Voor de meer gedurfde zijn er veel technische en soms duizelingwekkende singletracks verborgen in de bossen. Aarzel niet om een ​​gids te vragen om deze routes te ontdekken, die goed worden onderhouden door de lokale rijders!

Tour des Stations
Nieuw is de Tour des Stations. In het hart van de Walliser Alpen kun je in één dag Mount Everest omhoog fietsen. Deze cyclo is één van de meest veeleisende waaraan je kunt deelnemen, met 8.848 hoogtemeters over 240 km. Je benen gaan spontaan trillen als je eraan denkt. De wegen doorkruisen de landschappen van Wallis, met wijngaarden, weiden, authentieke dorpjes en internationaal bekende resorts. Het evenement heeft tot doel zichzelf te vestigen als de mooiste, grootste en zwaarste granfondo in Zwitserland. Een beetje zoals de Marmotte in Frankrijk en de Marathon dles Dolomites in Italië. Bij de Tour des Stations vertrek je vanuit Le Châble.

Trophy Barrage de Tseuzier
Ben je gek van dammen? Nee, niet de denksport, maar die waterbarrages. Wallis, met zijn bergachtige topografie, biedt een scala aan prachtige beklimmingen. Vertrek vanaf de vlakte naar de stuwdammen van Emosson, Mauvoisin, Tseuzier, Moiry, Gibidum en Mattmark. Zij zijn bereikbaar via verharde wegen. Daarnaast kun je nog via grind- of onverharde wegen fietsen naar de dammen van Grande Dixence en Cleuson. Jaarlijks is er een klimtijdrit naar de majestueuze Tseuzier Dam op 1.777 m. 

Cyclocross race in de sneeuw
Om het skiseizoen op een leuke manier af te sluiten en over te stappen op zomersport wielrennen, wordt de Moussa Cross georganiseerd. Geïnspireerd door cyclocross-races, omvat het parcours een verscheidenheid aan terreinen en obstakels om te overwinnen. De race vindt grotendeels plaats in de sneeuw, in het hart van het skioord. Alle hoekjes ervan worden aangedaan, zelfs de parkeergarages. Ook geschikt voor minder ervaren renners en zich vooral willen amuseren. Meer informatie vind je op anzere.ch.

Meer informatie vind je op www.anzere.ch.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.