Limburg 200 van start: de ultieme MTB- en Graveluitdaging in de Benelux
foto: Limburg 200

Limburg 200 van start: de ultieme MTB- en Graveluitdaging in de Benelux

Fietstoerisme Op vrijdag 19 mei wordt het startsein gegeven voor een nieuwe ultra mountainbike- en graveluitdaging in Zuid-Limburg. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het uitzetten van de mountainbike- en gravelroute door Zuid-Limburg. Deze uitdaging kan in één, twee of drie dagen worden volbracht. De routes zijn afhankelijk van het weer 365 dagen per jaar te rijden.

De mountainbikeroute (206 kilometer met 2800 hoogtemeters) is een combinatie van de mooiste reeds bestaande officiële moutainbikeroutes in Zuid-Limburg. De mountainbikeroute voert via Valkenburg naar Meerssen, over delen van de bekende routes in het Heuvelland naar Parkstad om vervolgens in Brunssum rechtsomkeert te maken richting Heerlen en Voerendaal waarna uiteindelijk in Valkenburg de finishlijn ligt.

Gravel
De Gravelroute (201km met 2400hm) is een nieuw aangelegde route die gebaseerd is op de bestaande routes van de Gravel Series Limburg, Gravel Fondo Limburg en de gravel routes van Mountainbike Ontwikkeling Zuid Limburg (MOZL). De start en finish van beide routes ligt bij het Shimano Experience Center in Valkenburg. “De routes zijn niet alleen vanwege de lengte bijzonder zwaar. De prachtige landschappen en de verschillende typen ondergrond in Zuid-Limburg maken deze routes een unieke uitdaging voor zowel topatleten die Limburg200 in één dag rijden, als gevorderde mountainbikers die er twee of drie dagen over doen”, zo legt projectleider George Deswijzen uit.

Bart Brentjens (r) bij de officiele opening van de Limburg 200. Foto: Raymond Kerckhoffs

De tickets zijn rechtstreeks via de website te bestellen. Je krijgt vervolgens bij het Shimano Experience center de GPX van de route, een brevet met route en stempelkaart en het officiële Limburg200 stuurbord.

Het team van Shimano trakteert je vervolgens op een kopje koffie en een stuk vlaai. Tijdens de rit verzamel je bij Snowworld Landgraaf, Grand carré Naeve de Paort, Landal Waufsberg, Sportlandgoed de Haamen, Herberg de Bernardushoeve de stempels voor die felbegeerde medaille.

Opbrengsten naar de routes
De opbrengsten van Limburg200 gaan naar MOZL voor de aanleg en het onderhoud van de Zuid-Limburgse mountainbike infrastructuur. “Het is zeer belangrijk om het werk aan de routes door de vele vrijwilligers in stand te houden. Zonder hun werk kun je simpelweg niet mountainbiken in Zuid-Limburg. Daarnaast is het belangrijk om bestaande routes aan te passen en nieuwe routes aan te leggen. Op deze wijze regulieren wij het mountainbiken in de natuur waarbij in overleg met natuurorganisaties de kwetsbare gebieden worden gemeden”, aldus MOZL-bestuurslid Frank Laux.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.