Maak kennis met het EK-parcours rond Hasselt met deze uitdagende fietstocht

Fietstoerisme De EK-route rond Hasselt gaat langs alle belangrijke punten van het EK wielrennen in Limburg. De route is in totaal 111 kilometer lang en start in het centrum van Hasselt. Je passeert zowel langs de startplaats van het EK in Heusden-Zolder, de mooie fruitstreek bij Sint-Truiden, het finalerondje van het EK rond Borgloon en Tongeren én het laatste stuk van het EK richting de finishplaats in Hasselt.

De start van de route ligt aan het station in Hasselt, waar overigens ook een ruime parkeerplaats is. Je kan dus uit alle kanten van het land de route gemakkelijk bereiken. We vertrekken via Kuringen en Stokrooie noordwaarts richting Heusden-Zolder. Daar ligt de officiële startplek van het EK in september, een mooi punt om mee te pikken dus en ook daar is parkeren mogelijk. Bij de gloednieuwe wielerpiste zelfs. Een mooie alternatieve startplek.

foto: REEM

De eerste tientallen kilometers van de route zijn niet al te zwaar. We genieten van de goed berijdbare wegen, zoals dat altijd het geval is in Limburg, en trekken verder richting het volgende deel van de route. Die brengt ons naar de prachtige fruitstreek van Haspengouw. Dat voelen we ook aan onze benen, want we krijgen steeds meer glooiende wegen en hoogtemeters voorgeschoteld.

Romeinse Kassei
Dat is ook logisch, want na een goede 50 kilometer zijn we aangekomen bij een van de hoogtepunten uit de route. Dat is de Romeinse Kassei, een kaarsrechte golvende weg die door de fruitstreek loopt. De eerste honderden meters van de Romeinse Kassei lopen stevig omhoog, op een gegeven moment gaat de weg zelfs richting een kleine 10% stijgingspercentage. Daarna vlakt het wat af en kunnen we wat meer genieten van de omgeving. Langs deze weg staat ook de Zwevende kapel van Helshoven, een mooie plaats om even te stoppen en te kijken naar het huzarenstukje van kunstenaar Frits Jeuris.

foto: REEM

Manshoven
Na de Romeinse Kassei duikt al snel Manshoven op, een mooie kasseiklim van ongeveer een kilometer. We draaien van een mooie brede weg links de kasseien op. Wat meteen opvalt is dat het redelijk kleine kasseien zijn, maar ze er niet al te goed bijliggen. Het is echt wel dokkeren, we voelen ons even Flandriens. Het is wel niet zo dat we ons in Parijs-Roubaix wanen, dat is nog een ander paar mouwen. De eerste 500 meter van de kasseistrook zijn zo goed als vlak, daarna volgt een zwaarder stuk dat wordt ingeleid door een scherpe bocht naar rechts. Dat stuk doet ons even pijn, maar de verzichten op de top maken veel goed.

Op de Kriezel
De kasseien van Manshoven zijn niet te onderschatten, maar gelukkig is er daarna een mooi stuk om te recupereren. Via golvende en dalende wegen komen we zo aan de voet van Op de Kriezel, ons hoogtepunt in de route. De kasseiklim is bijna twee kilometer lang, maar is nooit echt steil. Het mooie aan deze beklimming is dat je echt tussen de velden naar boven rijdt op zeer goed berijdbare kasseien. Tussen de boerderijen en de bijhorende koeien trekken we even door, een fantastisch gevoel. Naar het einde toe wordt de klim iets zwaarder, maar al bij al valt het goed mee. Het is vooral een beklimming waar je kan genieten van de omgeving.

foto: REEM

Kolmont
De route leidt ons verder richting het zuiden van Limburg en even gaan we zelfs over de Waalse grens. In dit stuk gaat het continu op en neer, maar echt klimmen is het nooit. Daarvoor is het wachten tot de beklimming van Kolmont. Dat is een toffe klim die op een goed lopende weg ligt. Er ligt ook een mooie S-bocht in, die echt uitnodigt om op de trappers te gaan staan en even de benen te testen. Een kans om het verschil te maken, als het ons gevraagd wordt.

Zammelenberg
De Zammelenberg duikt al snel op na de beklimming van Kolmont. We draaien de beklimming op via de Jesserweg en verdwijnen meteen tussen de velden. Het mooie aan deze klim is dat je het dorpje Jesseren achter je ziet verdwijnen, een typisch Vlaams beeld. Het is een gelijkmatige beklimming, waardoor we de klim goed kunnen indelen. Na enkele bochten komen we plots weer tussen de boomgaarden, een mooie verrassing. De Zammelenberg is het sluitstuk van het finalerondje van het EK. Wij hebben dat rondje een keer gedaan, de profs zullen dat in september maar liefst drie keer doen.

foto: REEM

Na de Zammelenberg lassen we even een korte pitstop in. We hebben ondertussen al heel wat kilometers achter de rug en de vele hellingen kruipen nu eenmaal in de kleren. Even bijtanken met een gelletje en door! Er staat nog een kleine 30 kilometer op het menu, dat moet ons wel lukken. In dit deel moeten we nog de Printhagendreef trotseren, een korte kasseistrook. Gelukkig heeft onze pitstop ons weer wat energie gegeven.

De echte beklimmingen zitten er ondertussen ook al op, de laatste tientallen kilometers zijn weer wat minder zwaar. Op die manier komen we via onder meer Kerniel en Nietelbroeken vrij snel aan in Hasselt.  Een leuke tip is een stop bij Café Coureur in Kerniel. De horecagelegenheid staat bekend als unieke hotspot voor sportieve fietsers. Na deze koffiestop is er nog maar twintig kilometer te gaan.

foto: REEM

We betreden Hasselt via de Singelbeekstraat. Anderhalve kilometer later rijden we effectief het centrum van Hasselt binnen, waarna het nog maar twee kilometer tot de finish van deze fietsroute is. Die ligt in de Spoorwegstraat, naast – jawel – de sporen van het station van Hasselt. Het einde van de route ligt ter hoogte van het fraaie gerechtsgebouw (aan de overkant van de sporen).

We hebben inmiddels al ruim 100 kilometer gefietst, maar vinden toch nog even energie om een afsluitend sprintje te doen. Een Europese trui hebben we er niet mee verdiend, maar tof was het wel!

foto: REEM

Om eerlijk te zijn, het was toch best afzien. Meer dan 100 kilometer fietsen is niet iets wat je dagelijks doet. Zeker niet over de pittige klimmetjes in Limburg, die niet te onderschatten zijn. De opeenvolging van de verschillende beklimmingen, met of zonder kasseien, zullen in september op het EK zelfs de beste renners van de wereld pijn doen (en al zeker omdat zij elke beklimming of hindernis drie keer zullen moeten bedwingen). We hebben dan ook een eindstop verdiend bij de gezellige Fietsbar in Hasselt. Zeg nu zelf, er is toch niets beter dan een goede koffie en een lekker stuk taart nadat je uren op de fiets hebt gezeten?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.