Madonna di San Luca: Religieuze klim in Bologna en Giro dell’Emilia
Gianni Carredu

Madonna di San Luca: Religieuze klim in Bologna en Giro dell’Emilia

Fietstoerisme In de Giro dell’Emilia is de San Luca jaarlijks de scherprechter, maar ook de Tour passeert er in 2024. De klim naar het heiligdom van de Madonna van San Luca is een van de meest iconische klimmen in de wielerwereld, al zullen maar weinig wielertoeristen deze klim ooit daadwerkelijk hebben opgereden. De 666 portici naar de basiliek op de top van de klim zijn adembenemend mooi en zorgen voor schitterende wielerplaatjes elk jaar.

Het heiligdom van de Madonna van San Luca is een basiliek op de top van de 300 meter hoge Monte della Guardia, die trots op Bologna neerkijkt. Door de eeuwen heen hebben er verschillende kerken op de Monte della Guardia gestaan, maar de basiliek zoals we hem tegenwoordig kennen werd in 1723 ontworpen door Carlo Francesco Dotti. Zijn zoon Giovanni Giacomo maakte de basiliek in de jaren die volgden af.

De 666 bogen naar de top van de basiliek vanuit het centrum werden vanaf 1674 gebouwd en maken het heiligdom zo iconisch. Vanaf de Porta Saragozza in het centrum van de stad kun je in bijna vier kilometer naar de top van de heuvel lopen. Een uitdagende wandeling met meer dan 200 hoogtemeters, maar wel een wandeling recht door de geschiedenis van de stad én met schitterende uitzichten. Sinds 2021 staan de zogenaamde Portico di San Luca op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Naast de 666 portici ligt een kleine asfaltweg die je even goed naar het heiligdom op de top brengt. Precies deze asfaltweg is de San Luca (2,1 km aan 10%) die we kennen uit de wielerkoersen. Op de asfaltweg zie je hoe machtig de 666 bogen naar de top van het heiligdom precies zijn (zie video onder).

Portici, wielerkoers en het stadion van Bologna – foto: Cor Vos

San Luca in wielerkoersen
De klim wordt al sinds 1956 opgenomen in wielerkoersen. Charly Gaul won hier in 1956 een drie kilometer lange tijdrit in de Giro d’Italia langs de portici omhoog. Na Gaul zouden nog vele coureurs volgen, onder wie Primoz Roglic. De Sloveen mag bijna de koning van San Luca worden genoemd. Roglic won al twee keer op de San Luca in de Giro dell’Emilia en zegevierde ook op deze klim in de openingstijdrit van de Giro d’Italia in 2019.

De beklimming van de San Luca is te vergelijken met een langere Muur van Hoei, al is de San Luca een stuk onregelmatiger. In de eerste vijfhonderd meter van de beklimming stijgt het wegdek continu tussen de 11% en 14%, waarna een vlakkere tussenfase volgt met percentages tussen de 5% en 7%.

Halverwege wordt het pas echt steil: hier rijst het wegdek zelfs even met 20% voor 100 meter. Ook de honderd meter hiervoor en hierna zijn niet mis, met 15% en 17%. De laatste 700 meter zijn het makkelijkst, al schiet het wegdek vlak voor de top nog even met 10% weer omhoog.

De Tour de France trekt tijdens de tweede etappe in 2024 tweemaal over de heilige helling. In de laatste veertig kilometer van de Giro dell’Emilia moet de San Luca-klim liefst vijf keer worden bedwongen. Enfin, u snapt waarom alleen de allerbeste klimmers ter wereld hier winnen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.