Verken Nice Côte d’Azur met de mooiste fietsroutes om hoogtemeters te maken
foto: Médias OTC Nice

Verken Nice Côte d’Azur met de mooiste fietsroutes om hoogtemeters te maken

Fietstoerisme Nice Côte d’Azur staat bij velen bekend om de adembenemende kustlijn, maar geldt voor sportievelingen ook als een ideale vakantiebestemming. Van de stranden tot de binnenlandse bergdorpjes, in de regio zijn genoeg bijzondere fietsroutes te vinden. En de klimgeiten onder ons hoeven zich zeker geen zorgen te maken over een gebrek aan hoogtemeters! WielerFlits maakte een overzicht van zeven fietsroutes en beklimmingen die zeker de moeite waard zijn.

Landinwaarts over de Col de Braus

Ten noorden van het zonovergoten Nice ligt een fietsbeklimming die de sportieve klimliefhebber ooit een keer bedwongen moet hebben. Vanuit de bekende kustplaats trekt de route landinwaarts richting het figuurlijke hoogtepunt van de tocht: de Col de Braus. Door de bochtige oplopende weg en het uitzicht op prachtige, groenrijke, zuidelijke Alpen ervaar je het ware klimgevoel.

De tocht zelf telt een lengte van 102 kilometer met 2.331 hoogtemeters. Alsof je een korte bergetappe in Parijs-Nice rijdt. Hoewel de top van de Col de Braus al op een redelijke hoogte ligt, op iets meer dan duizend meter om preciezer te zijn, ligt het hoogste punt van de route op zo’n 1.380 meter. Best hoog als je bedenkt dat de route begint en eindigt aan de kust in Nice.

Bekijk hier de gegevens van de volledige route


Op en over de Col de Turini

De Col de Turini heeft haast geen introductie meer nodig. De berg was onderdeel van het Tour de France openingsweekend in 2020 – dat zich volledig afspeelde rondom Nice – en is de laatste jaren vaak onderdeel van het parcours van Parijs-Nice. In 2022 won Primoz Roglic de voorlaatste etappe met finish op de Col de Turini tijdens de rittenkoers naar de zon.

Primož Roglič won in 2022 op de Col de Turini – foto: Cor Vos

Met de onderstaande route over de bekende col, is het dit keer aan jou om de berg te beklimmen. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3 procent en een afstand van 14,8 kilometer, is de beklimming vanuit La Bollène-Vésubie zeker niet eenvoudig. Tijdens de lus van ongeveer 55 kilometer kan je na de beklimming op adem komen tijdens de laatste 35 kilometer in dalende lijn. Het genieten van de vergezichten kan trouwens ook al tijdens het klimmen!

Bekijk hier de gegevens van de volledige route


Braus et Turini

Waarom zou je de Col de Braus en de Col de Turini eigenlijk niet in één fietsrit beklimmen? Tijdens deze fietsroute wordt je geconfronteerd met twee zwaargewichten van de Alpes Maritimes. Nadat je vanuit Nice bent opgewarmd op de glooiende hellingen van de Col de Nice, voert de Col de Braus je langs de gebeeldhouwde bochten geleidelijk naar een hoogte van 1.002 meter. De afdaling aan de andere kant brengt je naar Sospel.

foto: foto: Médias OTC Nice

Sospel is een goede plek om bij te tanken, te eten en je flessen te vullen voordat je de 24 km lange Col de Turini gaat beklimmen, van 400 naar 1.600 meter boven zeeniveau. De klim begint zachtjes, ter hoogte van de kloven van de rivier de Bévéra, voordat zich geleidelijk het panoramische uitzicht opdoemt. Eenmaal op de top vind je een groot aantal cafés waar je nog een laatste keer op adem kan komen voordat het genieten begint in de afdaling van bijna 50 kilometer terug naar Nice.


Rond de Col de la Colmiane

Hoewel de Col de la Colmiane niet het letterlijke middelpunt is van deze 91 kilometer lange route vanuit Saint-Martin-Vésubie-Village, kan je nauwelijks om de berg heen. Dat doen we met deze fietsroute daarom ook niet, de beklimming met een lengte van 16,5 kilometer wordt in de finale van de tocht namelijk beklommen.

foto: Médias OTC Nice 

Het vertrekpunt ligt al op de flanken van de col, maar in het eerste gedeelte van de ronde wordt de berg nog even vermeden. En hoewel je in dit openingsdeel van de rit de Col de la Colmiane achter je laat, draai je halverwege de route weer terug richting de beklimming. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2% en uitschieters tot 9%, wacht de top van de klim na 83 kilometer. Vanaf de top kan het nagenieten al beginnen. Dan daal je namelijk weer af naar het typische Alpes Maritimes dorp Saint-Martin-Vésubie-Village.


Naar grote hoogte over de Col de la Bonette

Hoewel het niet het eerste is dat in je opkomt, is de hoogste geasfalteerde weg van Europa eenvoudig bereikbaar vanaf kustplaats Nice. Het klinkt als een groot contrast, maar ook het profpeloton moet er tijdens de Tour de France 2024 aan gaan geloven. Waar de beste klimmers ter wereld tijdens etappe 19 nog het dak van Europa bereiken op een hoogte van meer dan 2.800 meter, starten zij slechts een dag later in het bruisende Nice.

foto: Médias OTC Nice

Hoger dan 2.806 meter kan je met de racefiets in Europa dus niet komen. Kortom de Col de la Bonette staat op de bucketlist van menig wielrenner. Het contrast is zoals gezegd groot. Hoewel je in het schilderachtige Saint-Étienne-de-Tinée tussen het prachtige groen van de zuidelijke Alpen begint aan de klimtocht, begeef je je al snel middenin het rotsachtige hooggebergte. In het eerste gedeelte van de beklimming fiets je nog veilig tussen de watervallen en bossen, terwijl je eindigt in een haast maanachtig landschap.

Het is een unieke ervaring en een geweldige uitdaging die niet zo snel geassocieerd wordt met een vakantie rond Nice. Een gratis tip: Vergeet je jas niet mee te nemen. Hoewel deze vaak van pas komt in de afdaling, zou je die ook best wel eens nodig kunnen hebben tijdens het klimmen rond de 2.800 meter.

Bekijk hier de gegevens van de volledige route


Col de la Lombarde (Isola 2000)

Wat voor de beklimming van de Col de la Bonette geldt, geldt grotendeels ook voor een lus langs Isola 2000. Het profpeloton werkt tijdens de aankomende Tour de France de beklimming van de Col de la Lombarde af na de beklimming van de Col de la Bonette, maar je zou het ook bij één beklimming per route kunnen houden. Ook deze beklimming is namelijk op zich al uitdagend genoeg en brengt je – zoals de naam al doet vermoeden – tot een serieuze hoogte.

Het beklimmen van deze 21,5 km lange pas met gemiddelde hellingspercentages van 6,9% en uitschieters tot 9,3%, blijft een persoonlijke prestatie. Wanneer je het skigebied Isola 2000 verlaat, wachten nog acht zware klimkilometers op je. Toch geldt voor deze finale ook dat het genieten echt kan beginnen. De beloning op de top met het magische uitzicht richting Italië en het noordelijke deel van de Alpen, maakt deze bergpas een must-see voor fietsers in Nice Côte d’Azur.

Bekijk hier de gegevens van de volledige route


Van Nice naar Madone d’Utelle

Voor de laatste route rond Nice Côte d’Azur, hebben we gekozen voor een tocht die het gebied perfect kenmerkt. De route biedt het beste van twee werelden met de start en finish in de bruisende kuststad Nice – datgene waarvoor veel mensen naar Nice afzakken – en een geweldige ervaring door het heuvel- en bergachtige binnenland.

foto: Médias OTC Nice

De route trekt richting de nog relatief onbekende beklimming van de Madone d’Utelle. De berg is lang een bedevaarts- en genezingsoord geweest, maar voor fietsers was het tot voor kort een goed bewaard geheim. In Parijs-Nice 2016 was de col onderdeel van de voorlaatste etappe waardoor een groter publiek bekend werd met de prachtige beklimming en geweldige vergezichten vanaf de top.

De route biedt je de perfecte fietsuitdaging in de regio Nice Côte d’Azur omdat je langs de welbekende groene, (bijna) altijd zonnige en rotsachtige kloven of dalen komt. Wanneer je tijdens het tweede gedeelte van de rit tussen de heuvels de zee en de stad Nice weer ziet opdoemen, besef je in welke bijzondere regio je je bevindt.


Ontdek hier wat Nice Côte d’Azur nog meer te bieden heeft

Bereikbaarheid
De stad Nice is per trein zeer eenvoudig te bereiken vanuit Nederland. Vanaf Utrecht Centraal brengt de snelste verbinding je in minder dan 10 uur en twee overstappen al bij de kustplaats. Met de auto doe je er vanaf Utrecht iets meer dan 14 uur over om Nice te bereiken. Wanneer je van plan bent om per auto de The Great Alps Route te rijden, sta je in 10,5 uur aan het vertrekpunt in Genève.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.