Met Race Around Austria doe je mee aan Europa’s grootste ultra-cycling race door het prachtige Oostenrijk
foto: Race Around Austria

Met Race Around Austria doe je mee aan Europa’s grootste ultra-cycling race door het prachtige Oostenrijk

Fietstoerisme Het afwerken van 2.200 kilometer afstand in zo kort mogelijke tijd. Het parcours is zwaarder dan dat van alle WorldTour-rittenkoersen, maar in de Race Around Austria – Europa’s grootste ultra-cycling race – kan je toch genieten terwijl je afziet. Het fietsevenement door het Alpenland is simpelweg iets dat de fanatieke amateurwielrenner die van extreme uitdagingen houdt, ooit gedaan moet hebben.

Het klinkt als een bizar idee: een ‘rondje’ langs de grenzen van Oostenrijk. Toch zijn er jaarlijks de nodige moedige fietsers die zich inschrijven voor de grootste ultra-cycling race van Europa. Naast de lengte van het parcours (2.200 kilometer) dragen ook de goede organisatie en het enthousiasme van het publiek langs de route bij aan deze titel.

foto: Race Around Austria

Dit jaar wordt het ultra fietsevenement georganiseerd van 12 tot 18 augustus 2024, van en naar St. Georgen im Attergau. De gemeente in Opper-Oostenrijk (Oberösterreich) ligt op 45 minuten rijden van Salzburg, telt slechts 4.000 inwoners, maar staat tijdens de Race Around Austria in het middelpunt van de belangstelling.

In voorbereiding op de ultrarace meldden diverse renners zich begin mei al, voor een verkennings- en trainingsritje vanuit het dorp. Zij bedwongen al eens de eerste 200 kilometer van de lange fietstocht tijdens de RAA 200, maar daarover later meer!

foto: Race Around Austria

Waar komt het idee vandaan?
Voor het oorspronkelijke idee om op de racefiets een ronde langs de Oostenrijkse landsgrenzen af te werken, moeten we terug in de tijd naar het jaar 1988. Manfred Guthardt, een sportgeneeskundige uit Linz, voltooide zijn tocht binnen negen dagen. Guthardt vond voldoende nachtrust, omdat hij de tocht in verschillende etappes had ingedeeld. De Oostenrijker had na negen dagen maar liefst 2.600 kilometer afgelegd.

De hedendaagse route van Race Around Austria gaat over veel van de wegen waar Guthardt ook al passeerde, maar is met 2.200 kilometer aanzienlijk korter. In 2009 werd het fietsevenement voor het eerst georganiseerd en het grootste verschil met de fietstocht van de grondlegger, is dat het gaat om een race waarbij de klok pas stilgezet wordt na het voltooien van de volledige route. Geen etappekoers dus.

foto: Race Around Austria

De route
Het parcours van de Race Around Austria gaat dus zo dicht mogelijk langs de landsgrenzen, waardoor het evenement met recht ‘Race om Oostenrijk’ genoemd mag worden. De route start vanuit St. Georgen im Attergau en brengt deelnemers langs en door bekendere en onbekendere steden als Innsbruck, Bludenz, Lienz en Güssing.

Hoewel Oostenrijk ook bekend staat om het prachtige heuvelland rondom de vele rivieren die het Alpenland rijk is, kunnen uitdagende bergpassen niet op de route ontbreken. De bekendste Alpenpas uit de route is zonder twijfel de Grossglockner.

De passage over de hoogste berg van Oostenrijk biedt zowel een serieuze uitdaging als prachtige vergezichten. Het is dus bijna zonde om het verstand op nul te zetten en enkel op de pedalen te gaan staan. Want hoewel je in het begin van de beklimming nog kan genieten van een typisch Oostenrijkse vallei, begeef je je al snel tussen de adembenemende en ruwe bergomgeving.

Verschillende opties
Ondanks de schoonheid van de extreme uitdaging van de individuele en volledige Race Around Austria, is het begrijpelijk dat velen het woordje ’te’ voor het fietsevenement plaatsen. Te extreem, te uitdagend. Voor die fietsliefhebbers heeft de organisatie twee oplossingen bedacht.

Je kan de 2.200 kilometer namelijk in teamverband afleggen, of je kiest voor de kortere ronde van 1.500 kil0meter. Voor de TEAM Race Around Austria schrijven deelnemers zich in duo’s of viertallen in. Zij verdelen de route onder elkaar, waardoor de teamleden momenten van pauzes kennen.

foto: Race Around Austria

Voor de Race Around Austria 1500 geldt wel dat een individu de route in zijn geheel aflegt, maar deze route is – zoals de naam al zegt – 700 kilometer korter dan de lange fietstocht. De kortere optie is perfect voor deelnemers die wel de uitdaging van de grote tocht willen voelen.

Ook bij 1.500 kilometer lange route wordt de tijd namelijk pas stop gezet op het moment dat de finish behaald is. De Race Around Austria 1500 slaat het westelijke gedeelte van het Alpenland over, waardoor zware bergpassen worden vermeden. Al is de unieke Grossglockner gelukkig wel onderdeel van de route.

flag-at Klik hier voor meer informatie over de Race Around Austria

foto: Race Around Austria

Andere evenementen
Naast de Race Around Austriade teamvariant en de ingekorte optie, vinden ook jaarlijks de Race Around Austria Challenge en de RAA 200 plaats. Hoewel de RAA Challenge een stuk korter is dan het originele evenement, geldt ook hier dat de tijd pas stopgezet wordt wanneer er gefinisht wordt. De organisatie omschrijft dit evenement als een unieke kans om beginners kennis te laten maken met ultracycling.

Maar een eenvoudig klus is het niet. De 24-uurs-race brengt deelnemers langs het grootste deel van de grens van Oberösterreich. In tegenstelling tot veel andere 24-uurs-fietswedstrijden, werk je dus niet steeds eenzelfde ronde van twintig kilometer af, maar kijk je je ogen uit op een lange lus rond de Oostenrijkse deelstaat. Net als bij de grote wedstrijd is het mogelijk om je in te schrijven als duo.

flag-at Klik hier voor meer informatie over de Race Around Austria Challenge

foto: Race Around Austria

Het andere evenement, de RAA 200, dient voor veel deelnemers aan de Race Around Austria als parcoursverkenning en gezamenlijke trainingsrit. Tijdens deze rit worden namelijk de eerste 200 kilometer van de complete ronde rond Oostenrijk afgelegd. Daarbij hoort geen tijdsregistratie.

Hoewel je in de heuvel- en bergachtige gedeeltes voor je eigen tempo kunt kiezen, is het verstandig om je in de vlakkere gedeelten door de prachtige Alpenvalleien te omringen met andere deelnemers. Dit wordt mogelijk gemaakt door onderscheid te maken in verschillende prestatieniveaus.

foto: Martin Granadia – Race Around Austria

De RAA 200 is niet alleen nuttig en toegankelijk voor deelnemers van de complete race rond Oostenrijk, het biedt ook voor andere wielrenners de kans om kennis te maken met het parcours van Europa’s grootste ultra-cycling race. Op 4 mei 2024 waagden zestig fanatieke fietsers zich aan de 200 kilometer lange uitdaging.

flag-at Klik hier voor meer informatie over de Race Around Austria 200Meedoen? Schrijf je in voor Race Around Austria!

Bereikbaarheid
Start- en finishplaats St. Georgen im Attergau is op meerdere manieren prima te bereiken. Met de auto vanaf Utrecht bevindt je je na zo’n 10 uur in de gemeente in Oberösterreich. Wanneer je voor reizen met de trein kiest, ben je na enkele overstappen en diezelfde 10 uur in Salzburg. Vanaf daar zijn er meerdere opties om in St. Georgen im Attergau te komen. Zo loopt er een treinverbinding van ongeveer anderhalf uur naar het dorp naast de Attersee.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.