Noteer deze data: gratis fietsevenementen in het hooggebergte in 2024
foto: Freddy Planinschek

Noteer deze data: gratis fietsevenementen in het hooggebergte in 2024

Fietstoerisme Fietsen in de bergen is prachtig. Zeker als je woonachtig bent in het vlakke Nederland, kan een Alpencol beklimmen een ware traktatie zijn. Maar, niet enkel wielrenners houden van het hooggebergte; ook automobilisten en motorrijders weten de mooiste beklimmingen te vinden. Als je dat wil ontwijken, zijn er jaarlijks verschillende evenementen die een bezoek waard zijn. WielerFlits zet een aantal evenementen in het hooggebergte waar je gratis aan deel kan nemen op een rij.

Sellaronda Bike Day

De Sellaronda is een mythische route, volgens velen zelfs één van de mooiste fietsroutes die er is. Wielrenners zijn helaas niet de enige die de schoonheid van deze route door het hart van de Dolomieten hebben ontdekt, want ook automobilisten, motorrijders en vele anderen weten deze streek te vinden. Zodoende kan het behoorlijk druk zijn op de vier beklimmingen rondom het Sellamassief.

Maar, tweemaal per jaar zijn de iconische wegen over de Passo Campolongo, Passo Pordoi, Passo Sella en Passo Gardena een dag lang gesloten voor gemotoriseerd verkeer, tijdens de Sellaronda Bike Day. Komend jaar is dat op zaterdag 8 juni en zaterdag 14 september. Mijn tip? Kies voor de najaarseditie; dan zijn de kleuren van de natuur er nóg mooier dan normaal en rijd je gegarandeerd een rit die je altijd bij zal blijven.

Meer informatie vind je hier.


Oisans Col series

Dat een volledige route wordt afgesloten en je gratis over die wegen kan rijden, is een unicum. Maar door de Alpen verspreid worden tientallen beklimmingen jaarlijks één of meerdere dagen afgesloten voor verkeer. Een regio waar je meerdere fenomenale beklimmingen vindt die soms erg druk zijn, is de Oisans.

Grote namen als de Alpe d’Huez en de Col de la Croix de Fer, maar ook minder bekende beklimmingen als de Col du Solude of de Col d’Ornon liggen allemaal in de omgeving rondom bergdorp Le Bourg d’Oisans. Vrijwel iedere beklimming in die streek wordt jaarlijks in de zomer een dag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, waardoor wielrenners er even de baas zijn.

Dit zijn de data van de Oisans Col Series in 2024
Dinsdag 2 juli – Col de la Croix de Fer en Col du Glandon
Dinsdag 9 juli – Col du Solude
Dinsdag 16 juli – Villard Reculas
Dinsdag 23 juli – Col du Sabot
Dinsdag 30 juli – Montée des 2 Alpes
Dinsdag 6 augustus – Col de Sarenne
Dinsdag 13augustus – Col d’Ornon
Dinsdag 20 augustus – Oz en Oisans
Dinsdag 27 augustus – Alpe d’Huez

Hautes-Alpes

Een andere streek in de Franse Alpen waar je verschillende Alpenpassen kan beklimmen zonder gemotoriseerde verkeer om je heen, is het Departement Hautes-Alpes. Hier tref je onder andere bekende beklimmingen als de Col du Galibier, de Col d’Izoard en de Col du Granon. De meeste beklimmingen worden zelfs meermaals een ochtend (steevast van 9 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s middags) gereserveerd voor fietsers.

Dit zijn de data van de autovrije dagen in de Hautes-Alpes
Woensdag 5 juni – Montée d’Orcières
Donderdag 4 juli – Col du Galibier
Vrijdag 5 juli – Col du Granon
Zondag 7 juli – Col d’Izoard
Maandag 8 juli – Col Agnel
Dinsdag 9 juli – Col de l’Echelle

Zondag 14 juli – Col de la Sentinelle
Dinsdag 16 juli – Col de Moissières
Woensdag 17 juli – Col du Granon
Donderdag 18 juli – Col du Galibier
Dinsdag 30 juli – Col de Chabre
Donderdag 1 augustus – Col d’Izoard
Vrijdag 2 augustus – Montée de Céuze
Dinsdag 6 augustus – Col de Pommerol
Woensdag 7 augustus – Col du Noyer
Woensdag 7 augustus – Col du Granon
Donderdag 8 augustus – Col du Galibier
Zondag 11 augustus – Col d’Espréaux
Zondag 1 september – Col Agnel
Zaterdag 26 oktober – Col du Granon
Donderdag 31 oktober – Col du Granon


Cycl’n Trip – Pyreneeën

Ook in de Pyreneeën kan je terecht als je op gesloten wegen bekende beklimmingen wil aandoen. Al pakken ze het in Zuid-Frankrijk een stuk anders aan dan in de Alpen. Gedurende vijf dagen worden van 9 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s middags meerdere beklimmingen tegelijkertijd afgesloten.

Dat betekent dus dat je ervoor kan kiezen om één verkeersvrije beklimming te rijden, of het vijf dagen op rij te doen. Voor de echte fanatiekelingen is het zelfs mogelijk meerdere beklimmingen op één dag te doen, al zal je dan flink moeten doorrijden.

Dit zijn de data van de Cycl’n Trip Pyrenees in 2024:
Maandag 15 juli – Port de Balès, Col de Peyresourde, Peragudes Altiport en Col de Val-Louron-Azet
Dinsdag 16 juli – Col du Portet en Col d’Aspin
Woensdag 17 juli – Col du Tourmalet en Luz Ardiden
Donderdag 18 juli – Hautacam en Cauterets/Pont d’Espagne
Vrijdag 19 juli – Col du Soulor, Col d’Aubisque en Col de Spandelles

Stelvio Bike Day

De koningin aller Alpenpassen, zo wordt de Stelvio ook wel genoemd. Niet onterecht, want de beklimming is – ongeacht de zijde die je beklimt – lang, constant pittig en bijzonder hoog. Vooral de zijde vanuit Prato allo Stelvio is met zijn ruim 1800 hoogtemeters en 48 haarspeldbochten een fenomenale klim. Mede vanwege die haarspeldbochten is de klim ook erg populair onder motorrijders en automobilisten.

Maar, op zaterdag 31 augustus is de klim voor één dag het domein van wielrenners omdat de weg die dag van 8 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De sluiting geldt overigens pas vanaf Trafoi, dus de eerste kilometers kun je wel nog verkeer tegenkomen.

foto: Cor Vos

Na één beklimming nog energie over? Dan kun je hem nog eens dunnetjes overdoen, want ook de beklimming vanuit Bormio en het Zwitserse Santa Maria (officieel hebben we het dan over de Umbrailpass) zijn overdag gesloten voor auto’s en motoren. Hier vind je meer informatie over de Stelvio Bike Day.


Monte Grappa Bike Day

Nog een Italiaanse gigant die dit jaar een dag is gesloten voor gemotoriseerd verkeer, is de Monte Grappa. Deze in Veneto gelegen helling wordt vanwege zijn uitdagende profiel en open vlaktes op de top vaak de Mont Ventoux van Italië genoemd. Dit jaar krijgt het Giropeloton de klim maar liefst twee keer op één dag voorgeschoteld.

Startpunt van de klim: Bassano del Grappa – foto: Julian Dubbeld

Op zaterdag 18 mei kan je de in Veneto gelegen klim opfietsen zonder langsrazend verkeer. Die dag is de weg naar de top namelijk gesloten voor verkeer. Het is nog niet duidelijk van welke zijde (er leiden meerdere wegen naar de top) en vanaf hoe laat die sluiting geldt. Meer informatie over de Monte Grappa bike day kan je hier vinden.


De Wörther- en Ossiachersee

Niet enkel op taaie beklimmingen worden verkeersvrije dagen georganiseerd, ook op vlakkere routes. Onder andere in het Oostenrijkse Karinthië, waar komend jaar twee van dergelijke evenementen op de planning staan.

De Wörthersee – foto: Martin Hofmann

Op zondag 21 april wordt van 10 uur ’s ochtends tot 3 uur ’s middags een 27 kilometer lange lus aan wegen rondom de Ossiachersee afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Eén week later, op zondag 28 april, wordt dat herhaald bij de iets oostelijker gelegen Wörthersee. Ook daar wordt een lus – van 44 kilometer – rondom het meer afgesloten. Daar geldt de sluiting zelfs nog een uur langer.

Meer informatie over de autovrije dag rondom de Ossiachersee vind je hier en meer informatie over de autovrije dag rondom de Wörthersee vind je hier.


Ride the Alps Wallis

Ook in het Zwitserse Wallis worden ieder jaar een handjevol beklimmingen een dag(deel) gereserveerd voor fietsers. Onder andere de Nufenenpass, de Col du Sanetsch en de beklimming Crans-Montana zijn jaarlijks onderdeel van Ride the Alps. De data voor 2024 zijn voorlopig nog onbekend, maar grote kans dat ook dit jaar weer een paar autovrije dagen plaatsvinden in Wallis. Daarvoor kan je deze website in de gaten houden.


Hebben we een evenement over het hoofd gezien? Laat het weten in de reacties!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.