Op fietsvakantie in Zürich: Genieten van de combinatie van stad, bergen en cultuur

Op fietsvakantie in Zürich: Genieten van de combinatie van stad, bergen en cultuur

Ad Zürich biedt verschillende mogelijkheden voor alle soorten wielerliefhebbers. Je kan toeristische tourtjes maken door de stad, uitdagende tochten maken door de bergen en gravelpaden ontdekken rond de stad. Dat in combinatie met de rijke cultuur van Zürich zorgt ervoor dat het een ideale fietsvakantie is.

Zwitserland staat bij wielerliefhebbers gekend om zijn imposante bergketens en knappe vergezichten. Zürich ligt niet aan een van die grote bergketens, maar wordt wel omringd door indrukwekkende bergen en landschappen. De grooste stad van Zwitserland, in het noorden van het land, heeft bijzonder veel in petto.

Zürich telt ongeveer een half miljoen inwoners. De bruisende stad wordt gekenmerkt door zijn vele parken, waardoor het aangenaam vertoeven is. Het groen is nooit ver weg, ook al ben je in het hartje van Zürich. Wielerliefhebbers die ook van cultuur houden komen er ook aan hun trekken. Een van de typerende zaken aan Zürich is de vele kunst op openbare plaatsen. Vooral naast de Limmat, de rivier die door de stad stroomt, is er veel toegankelijke kunst te zien.

Verblijftip

Niet ver van de Limmat, in de buurt Enge, ligt het Motel One. Het is een van de grootste hotels van de stad en ligt in een steenworp van het centrale station en de Paradeplatz. Het is een van de vele hotels in het centrum van Zürich die ook met plezier fietsers verwelkomt.

Naast de eerder genoemde kunst op openbare plaatsen zijn er ook vele musea in de stad. Aanraders zijn de Kunsthaus Zürich, het Landesmuseum, het Museum Haus Konstruktiv en Museum für Gestaltung Zürich. Ook in de buitenlucht is er kunst te zien, vooral in het westen van de stad. Daar kan je onder meer de Sisley Shafa en Los Corpinteros bekijken. In dit hippe deel van het stad is er ook zeer veel groen aanwezig. De parken zijn dan ook een populaire plaats als de zon schijnt.

Fietsen in en rond de stad

De stad is overigens perfect te verkennen met de fiets. Je kan een toegankelijke tocht maken van zo’n twintig kilometer doorheen de hele stad. Langs het water, over gravelpaden, door parken en door het absolute centrum van de stad. Het aangename aan Zürich is dat fietsers een prominente plaats hebben gekregen in het verkeer. Er liggen overal fietspaden in de stad en auto’s houden zonder twijfel rekening met je.

Heel wat hotels in de stad bieden het verhuur van fietsen aan. Een fiets huren gaat echter op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld bij echte fietswinkels als Velotatelier. Je kan dan niet alleen koersfietsen huren, maar ook gravelbikes, mountainbikes en e-bikes. Op deze website vind je verscheidene fietsroutes voor alle soorten fietsen en fietsers.

Voor de wat meer ervaren fietsers biedt de omgeving rond de stad ook veel mogelijkheden. Een eerste mogelijkheid is de amusante beklimming naar de Üetliberg. De berg is net geen 900 meter hoog en biedt een uitzicht over de stad Zürich, inclusief het mooie meer. De laatste kilometers naar boven lopen op een pad dat speciaal voor fietsers gemaakt is, waardoor het aangenaam klimmen is.

Helemaal boven op de Üetliberg ligt UTO KULM, een hotel dat zichzelf de bijnaam ‘Top of Zürich’ gegeven heeft. De Üetliberg is naast een populaire plaats voor fietsers ook een aanrader voor wandelaars. Het hotel is dan ook populair bij menig sportieve mensen. Een verblijf, waarbij je vertoeft in ruime kamers en ook ’s avonds lekker kan eten in het restaurant, is de ideale manier om de Üetliberg uitgebreid te verkennen.

Vanuit de berg kan je ook via enkele verbindingswegen naar het Wildnispark Zürich Langenberg trekken. Je kan het combineren met een korte, maar krachtige tocht door het Sihlwald-bos, waar je enkele zware beklimmingen zal tegenkomen. Het wildernispark zelf is dan weer een ideale plaats om naartoe te gaan met het gezin.

Ook ten noorden en noordoosten van Zürich zijn er verschillende fietstochten te maken. Ook daar liggen enkele stevige bergen. Zürich is met andere woorden een topbestemming voor wielerliefhebbers. Je kan verblijven in het hartje van de stad en daar genieten van de cultuur, en in of rond de stad gaan fietsen.

Bereikbaarheid:

Zürich is vanuit Nederland en België makkelijk te bereiken. De grootste stad van Zwitserland is via de auto makkelijk te bereiken door vanaf Amsterdam richting Essen te rijden en zo via Mainz en Freiburg im Breisgau Zwitserland te bereiken. In totaal is dat goed voor een tocht van een goede 800 kilometer, een reis van acht à negen uur.

Daarnaast is Zürich goed bereikbaar per trein of met het vliegtuig. Eens in Brussel, kan je met de Eurostar naar Parijs reizen, om vervolgens de TGV naar Zürich te nemen. Deze reis neemt zeven uur in beslag. Reizen met het vliegtuig is sneller, vanuit Amsterdam of Brussel ben je in een kleine twee uur in Zürich.


Meer info over het toerisme in Zürich vind je hier

Om te reageren moet je ingelogd zijn.