Op rondreis door Italië: vijf steden om niet te missen tijdens de Giro d’Italia
Drie weken Giro d'Italia staat garant voor drie weken prachtige beelden - foto: Cor Vos

Op rondreis door Italië: vijf steden om niet te missen tijdens de Giro d’Italia

Fietstoerisme De Ronde van Italië staat bijna voor de deur. Dat betekent niet alleen drie weken koersgeweld, maar ook een rondreis door verschillende provincies en langs talloze plekken die allemaal hun eigen achtergrond hebben. In aanloop naar de Giro besteedt WielerFlits extra aandacht aan de hoogtepunten van het parcours die tijdens de koers al gauw over het hoofd worden gezien. In de tweede aflevering: vijf steden die het peloton op hoge snelheid zal passeren.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Rionero in Vulture (etappe 3)
Etappe drie voert de coureurs vanuit Vasto (in de Abruzzen) door de regio’s Molise en Apulië naar het in Basilicata gelegen Melfi. Kort voor de finish, wordt Rionero in Vulture aangedaan. Dit is een vrij onbekende stad, maar wel een met een rijke historie.

De eerste geschiedkundige beschrijving van destijds nog Santa Maria di Rivonigro, dateert uit 1152. Een kleine 150 jaar later, in 1316, verlaten de inwoners het gehucht om in het nabijgelegen Atella intrek te nemen. Gedurende de veertiende en vijftiende eeuw is het grotendeels onbewoond, tot andere bevolkingsgroepen het dorp weer gaan bewonen.

De Monte Vulture, met op zijn flanken Rionero in Vulture – foto: Generale Lee

Door de jaren heen kende de streek – en daarmee ook de stad – verschillende heersers. In 1502 ontmoetten Louis d’Armagnac en Gonzalo Fernández de Córdoba elkaar om te onderhandelen of Frankrijk of Spanje de scepter zou zwaaien over de provincie, en in 1627 werden de inwoners van Rionero verplicht van godsdienst te veranderen (van de Byzantijnse liturgie naar de Latijnse liturgie) door de bisschop van Melfi.

Jarenlang groeide het dorp amper, mede door een grote aardbeving in 1694, maar door economische ontwikkeling groeide de stad door de jaren heen tot een maximum van 20.000 inwoners, wat later door golven van immigratie weer afnam tot ongeveer 14.000. Tegenwoordig is het dorp vooral bekend vanwege de fraaie ligging naast de al 400.000 jaar uitgedoofde vulkaan Monte Vulture.

Sorrento (etappe 6)
Aan de buitenrand van het metropoolgebied van Napels, ligt Sorrento. Alhoewel het een aparte stad betreft, vormt het samen met Piano di Sorrento, Sant’Agnello en Meta een agglomeratie van ongeveer 50.000 inwoners.

Dat de Amalfikust populair is, vereist weinig uitleg – foto: Cor Vos

De stad is een populaire toeristenbestemming, gezien het net buiten de welbekende Amalfikust ligt. Deze kustregio is bekend vanwege zijn bijzondere geografische aard: vrijwel de gehele kuststrook ligt hier enkele tientallen meters boven de zeespiegel op een tufstenenplateau. Zodoende is het toerisme van belang voor Sorrento, maar daarnaast is ook de citroenteelt van groot economische belang voor de stad.

Naast het mooie kustgebied met verschillende havens, is ook het historische centrum met het centraal gelegen Piazza Tasso en smalle winkelstraatjes een bezoek waard.

Castelnuovo di Garfagnana (etappe 10)
Met een dergelijke fraaie naam moet een plaats bijna wel bloedmooi zijn. Die verwachting maakt dit in Toscane gelegen dorp helemaal waar. De eerste bekende naam – uit de achtste eeuw – van dit dorp is Castro Novo, wat zoiets als ‘nieuwe gefortificeerde nederzetting’ betekent.

Dwars door Castelnuovo di Garfagnana stroomt de Fiume Serchio – foto: Sailko

In de dertiende eeuw ontwikkelde Castelnuovo di Garfagnana zich vooral als een marktstad, vanwege zijn gunstige ligging voor handelsroutes, dichtbij rivieren. De herkomst van de naam van de stad is heden ten dage nog steeds zichtbaar; oude stadsmuren, een kasteel, een fraaie kathedraal en klooster, een middeleeuws fort en andere historische gebouwen verraden de rijke historie van deze pittoreske stad.

Avigliana (etappe 12)
Aan de uitlopers van de Alpen en op steenworpafstand van Turijn ligt het typisch Piemontese stadje Avigliana, aan de gelijknamige Lagi di Avigliana. Door de jaren heen is deze stad onderhevig geweest aan de heerschappij van talloze heersers: onder andere het Duitse Koninkrijk, het Huis Savoye en de Fransen hebben hier de scepter gezwaaid.

foto: Ivan Vighetto

De lange historie heeft ook zijn weerspiegeling gehad op de stad; historische bouwwerken vallen er nog altijd te bewonderen, zoals eeuwenoude huizen, vestingwerken en kastelen. In het centrum met haar smalle straatjes en de oude stadspoorten is om iedere hoek weer wat nieuws te zien. Ook de twee meren buiten de stad leveren erg mooie gezichten op. Een plek die garant lijkt te staan voor visueel spektakel in de Giro dus.

Bassano del Grappa (etappe 17)
Waarschijnlijk de bekendste stad van dit lijstje, is Bassano del Grappa, wat vanwege zijn fraaie historische centrum met mooie pleinen en galerijen een betrekkelijk bekende stad is. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de tiende eeuw voor Christus, zo is gebleken uit archeologische vondsten langs de rivier Brenta.

De heuvels rondom Bassano del Grappa zijn een prachtig fietsgebied – foto: Cor Vos

Zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog heeft haar weerslag op de regio van de stad gehad. Tijdens de Eerste Wereldoorlog moesten vanwege de Slag bij Caporetto 7000 mensen worden geëvacueerd, terwijl in de Tweede Wereldoorlog de nazi’s om en nabij 500 verzetsstrijders vermoorden op de Monte Grappa.

Die klim is de reden dat de stad onder veel wielrenners bekend is, gezien de beklimming naar de Monte Grappa nagenoeg in Bassano del Grappa start. Met zijn 1500 hoogtemeters en talloze steile stroken is dit één van de pittigste beklimmingen uit de streek. Het meest recente wielergerelateerde wapenfeit van de stad is een stuk minder leuk. Bassano del Grappa was namelijk de finishplaats van de Veneto Classic 2022; de laatste profkoers van Davide Rebellin, een kleine anderhalve maand voor zijn tragische overlijden.

Wijlen Davide Rebellin, kort voor de start van zijn laatste koers met finish in Bassano del Grappa – foto: Cor Vos

Om te reageren moet je ingelogd zijn.