Op zoek naar nieuwe wegen in Limburg: onbekende hellingen rondom Vaals

Op zoek naar nieuwe wegen in Limburg: onbekende hellingen rondom Vaals

Fietstoerisme Fietsen in Limburg is prachtig. Dat weet menig Nederlands wielrenner, want door de populariteit van de streek kan het vaak druk zijn op de wegen van het Zuid-Limburgse heuvelland. Gelukkig zijn er nog meer mooie wegen dan de Cauberg en de Keutenberg. Daarom lichten we samen met de Amstel Gold Race maandelijks een nieuwe fietsroute in Limburg uit. Deze maand zoeken we onbekende hellingen rondom Vaals.

Vaals plat? Wat mag je daar nu van verwachten? Nou, noem deze rit gerust een avontuur. En ja, er zitten genoeg hoogtemeters in, maar die ga je niet op de bekende klimmen in de omgeving van Vaals inwinnen. Dit is een atypische rit met een uitdagend parcours en onbekende hellingen. Het vertrekpunt is Landal Vaals. En al meteen vanaf het begin stuur je richting het onbekende. Er gaat geklommen worden maar dan op z’n Duits! Met 100 kilometer voor de wielen en 1050 hoogtemeters te overwinnen ben je “fix und fertig” als je de top van de Vaalserberg weer ziet opdoemen. Één geluk: die hoef je dan niet meer op.

Meteen na het vertrek duik je de Duitse grens over en wordt de hoogtemeterscore geopend. De geleidelijke hellingspercentages van de Schneebergweg en Schlangenweg brengen de hartslag omhoog en de benen op temperatuur. Maar helemaal lekker lopen deze hellingen niet. Het wegdek in het Duitse deel van deze route is niet van dezelfde “premium” kwaliteit die we aan onze zijde van de grens gewend zijn. Een barretje minder bandenspanning is dus aan te raden voor deze rit.

Zeker wanneer je op de prachtige Heyder Feldweg bent beland is een beetje minder bandenspanning ook een stuk comfortabeler. Een waar stukje Strade Bianche in Duitsland. Alleen de cipressen missen nog. De half verharde strook is maar 900 meter lang, dus je bent zo uitgerammeld over dit pittoreske paadje. Op naar Nederlandse bodem weer.

De koers wordt hier gesierd door een aantal korte onbekende beklimmingen in de regio Parkstad. Voorbij de poorten van kasteel Erenstein is het de kort maar pittige Toupsberg die als eerst zijn opwachting maakt. Slechts 600 meter lang, maar een onvervalste kuitenbijter. Enkele kilometers verderop in het sfeervolle Rimburg zijn het de Hoolgrub en Molenenweg die de kuiten doen verzuren. Voor de liefhebber: Rimburg is ook meteen een uitstekende plek voor een koffie met vlaai stop!

Wanneer de totaalafstand doormidden is, bevind je je op de glooiende wegen in de voorlopers van het Heuvelland. Hier is het ‘adagio’: rustig fietsen en vooral genieten van de weidse omgeving. Want er gaat nog wat komen. Na het passeren van de klim Nagelbeek in het gelijknamige buurtschap in Schinnen veranderen het vals plat en glooiende wegen weer geleidelijk naar heuvels.

De laatste kilometers brengen je terug naar de regio Parkstad, waar de in het bos verscholen klim van Imstenrade de meest uitdagende horde is. Daarna komt het echte Heuvelland weer in zicht. Terug naar Vaals waar het bijna 100 kilometer geleden allemaal begon. Meer informatie over de route vind je hier.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.