Rad & Bike in Der Steiermark: Er is genoeg te doen in de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken
Fietsen via de Weinland Steiermark Radtour - foto: Steiermark Tourismus / Tom Lamm

Rad & Bike in Der Steiermark: Er is genoeg te doen in de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken

Fietstoerisme Of het gaat om tochten door het wijnland, fietsen langs de talloze waterwegen of mountainbiken in het bergachtige noorden, er is genoeg te doen in ‘Der Steiermark’. Deze deelstaat in Oostenrijk, ook wel Stiermarken genoemd, staat bekend als het groene hart van het Alpenland. Ideaal om met de fiets te ontdekken.

Ontelbare kilometers worden de Steiermarkse rivieren begeleid door fietspaden. Een klassieker is de 361 kilometer lange Murradweg. De fietsroute loopt parallel aan de op een na grootste rivier van Oostenrijk, de Murrad. De rivier en bijbehorende fietsroute slingeren van het Nationale Park Hohe Tauern door heel Steiermark. Het is niet voor niets dat kenners de tocht beschouwen als de meest gevarieerde rivierfietsroute in de Alpenregio. Er zijn namelijk talloze culinaire tussenstops of bestemmingen langs de route te vinden.

flag-at De Murradweg in een oogopslag:

 • Start: Muhr im Lungau / Sticklerhütte bij St. Michael im Lungau
 • Eindpunt: Bad Radkersburg (met aansluiting op de Wijnland-Steiermark-fietsroute en EuroVelo 9)
 • Lengte: 361 km in Oostenrijk (92 km in Slovenië en Kroatië tot Legrad)
 • Aanbevolen reisschema: 8 – 10 dagen, inclusief tijd voor bezichtigingen
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld in het noorden, vanaf Graz gemakkelijk

Fietsen langs rivier de Mur – foto: Steiermark Tourismus / Tom Lamm


Maar ook de Oostenrijkse Ennsradweg is populair bij fietsers: met een onmiskenbaar natuurschoon en een adembenemende bergpanorama kan de fietser langs de sfeervolle Enns rekenen op een geweldig gezelschap. De route brengt je langs historische steden en plaatsen als Radstadt, Schladming, Admont en Steyr, maar tonen je ook natuurlijke schoongezichten als het Nationaal Park Gesäuse en het natuurpark Eisenwurzen.

flag-at De Ennsradweg in een oogopslag:

 • Start: Flachauwinkl
 • Eindpunt: Enns (aansluiting op de Donau-radweg)
 • Lengte: 263 km
 • Aanbevolen reisschema: 5 – 8 dagen, inclusief tijd voor bezichtigingen
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Fietsen over de Ennsradroute – foto: Sebastian Canaves / Off the Path


Fietsen en genieten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom zijn er ongeveer dertig themaroutes die door het zuiden en oosten van Steiermark leiden. Een bijzondere aanrader is de Weinland Steiermark Radtour, een fietsroute bestaande uit acht etappes dwars door het wijnland van Steiermark.

Tijdens deze etappes ontdekken fietsers gevarieerde landschappen, culturele schatten en culinaire hoogstandjes. Op deze ongeveer 403 km lange fietsroute beslist iedere deelnemers zelf het in- en uitstapmoment. Iedereen bepaalt immers zelf hoeveel tijd besteed moet worden aan het proeven en kijken.

flag-at De Weinland Steiermark Radtourfietsroute in een oogopslag:

 • Start: Ronde route, dus instappen is overal mogelijk (aansluitingen op Murradweg en EuroVelo 9 beschikbaar)
 • Lengte: 403 km
 • Ideale reistijd: april tot oktober
 • Moeilijkheidsgraad: licht tot gemiddeld

De Weinland Steiermark Radtour brengt je naar mooie plekken – foto: Steiermark Tourismus / Tom Lamm


Naast de talloze prachtige fietstours kunnen ook mountainbikeliefhebbers in Steiermark hun adrenalinekick halen. Ontelbare mountainbikeroutes leiden sportievelingen door ongerepte natuurlandschappen over geselecteerde trails. Deze trails zijn tegenwoordig zeer eenvoudig bereikbaar met moderne liften.

Steiermark is ook geschikt voor mountainbikers – foto: Steiermark Tourismus-Gleichweit-Nistelberger

Overigens, in Der Steiermark zijn er tal van accommodaties die het Bett+Bike-keurmerk van de ADFC dragen. Deze bieden onder andere veilige fietsenstallingen, droogmogelijkheden voor kleding, een uitgebreid ontbijt en indien nodig zelfs pechhulp.Meer weten over dit schitterende fietsgebied? Check dan de site van Steiermark

Om te reageren moet je ingelogd zijn.