Ruka-Kuusamo wil Finland op de kaart zetten als gravelparadijs
foto: Ruka-Kuusamo/Salla Karhumaa

Ruka-Kuusamo wil Finland op de kaart zetten als gravelparadijs

Fietstoerisme Het Finse resort Ruka en de nabijgelegen plaats Kuusamo hebben de handen ineen geslagen om gravelfietsen in de streek te promoten. Samen willen ze Finland en in het bijzonder hun eigen streek op de kaart zetten als gravelparadijs.

De afgelopen jaren hebben de twee plaatsen samengewerkt om een routenetwerk op te zetten en andere faciliteiten voor gravelfietsers te verzorgen, zoals specifieke verhuurmogelijkheden en verblijfslocaties. Het nationale park Oulanka zou zich met uitgestrekte bossen, vele meren en wilde rendieren perfect lenen voor fraaie ritten.

Op dit moment zijn er al 19 routes, die samen een afstand van 924 kilometer hebben, waarvan 70% onverhard. Alhoewel de streek geen echt gebergte kent, is het wel behoorlijk heuvelachtig; alle routes bij elkaar overwinnen ongeveer 5.500 hoogtemeters. De komende periode moeten er nog enkele tientallen routes worden toegevoegd.

foto: Ruka-Kuusamo

Vooral van juni tot midden augustus lenen de omstandigheden zich goed om te fietsen in het nationale park Oulanka. Doordat er dan 24 uur per dag daglicht is, kan je er ook perfect ultra-ritten afwerken. Vanaf midden augustus is er dan weer de kans om het noorderlicht te zien.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.