Mountainbike-overlast neemt af door strenger handhaven en nieuwe routes
Fietstoerisme Enkele jaren geleden was er op de Brabantse Wal spraken van veel mountainbike-overlast. Dat lijkt verleden tijd, want het aantal klachten neemt flink af, na gericht beleid van onder meer boswachters. Door onder meer nieuwe routes en strenger optreden is er sprake van steeds minder overlast.
Toch lijkt de overlast af te nemen, gezien het significant lagere aantal klachten dat hij tegenwoordig over mountainbikers krijgt. ”Drie of vier jaar geleden kreeg ik iedere dag meldingen. Nu zo af en toe nog”, stelt hij.
Dat komt onder meer door gericht beleid, wat in West-Brabant niet alleen uit strenger handhaven bestond, maar juist ook het verwelkomen van mountainbikers. “We hebben drie dingen gedaan. Snoeihard optreden, duidelijk zijn wat wel en niet mag en tegelijkertijd ook faciliteren. Dus routes aanleggen. Op de Brabantse Wal hebben we nu een groen, blauw en zwart parcours. Voor ieder wat wils. Je hoeft helemaal niet meer buiten de gebaande paden te fietsen”, aldus de Jonge.
Dat betekent niet dat het altijd goed gaat. Zo is er recent een illegaal mountainbike-parcours ontdekt in de Rucphense bossen en zijn er ook regelmatig mountainbikers die toch nog in stiltegebieden gaan fietsen. Egbert Eilander, boswachter rondom Breda, geeft aan dat wie betrapt wordt direct op een bon kan rekenen. Dat kost je 110 euro, waar ook nog eens 9 euro administratiekosten bij komen.
“Gelukkig komt het niet al te vaak meer voor, maar af en toe zie je toch nog dat mensen hun fiets over het hek heen tillen en in zo’n gebied gaan crossen. Maar als we ze op heterdaad betrappen gaan ze wel gegarandeerd op de bon”, vertelt Eilander. Toch herkent ook hij betering in het gedrag van mountainbikers. “De momenten waarop fietsers zich niet aan de regels houden zijn tegenwoordig eerder uitzondering dan regel.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.