Tijdens deze acht toertochten treed je in de voetsporen van Nederlandse (oud-)wielerprofs

Tijdens deze acht toertochten treed je in de voetsporen van Nederlandse (oud-)wielerprofs

Fietstoerisme Veel toertochen dragen de naam van bekende Nederlande (oud) wielerprofs. De evenementen bieden je als deelnemer de kans om jezelf uit te dagen op de trainingswegen van de grootste renners die ons land kent, of sturen je door gebieden die een speciaal plekje in de harten van deze (ex)profs hebben. Wij maakten een overzicht van acht tochten waaraan de namen van grote nationale renners verbonden zijn.

Jan Janssen Classic
De Jan Janssen Classic is een van de grootste Nederlandse toertochten.  Tijdens elke editie hebben de deelnemers de mogelijkheid om tussen verschillende afstanden te kiezen. Vaak worden er twee routes uitgetekend. Een route onder de honderd kilometer en een tocht tussen de honderd en tweehonderd kilometer.

De toertocht die vernoemd is naar de eerste Nederlandse Tourwinnaar, ging voorheen door het leven als de Hel van Wageningen. Niet gek dus dat het oorspronkelijke parcours vaak wordt uitgetekend over de Utrechtse Heuvelrug, waardoor beklimmingen als de Posbank beklommen moeten worden. In 2023 werd de Jan Janssen Classic verhuisd naar Noord-Brabant. Toen werd de tocht één dag voor de Slag om Woensdrecht verreden.

Jan Janssen won in 1968 de Tour de France – foto: Cor Vos

Joop Zoetemelk Classic
De Joop Zoetemelk Classic wordt ieder jaar halverwege maart georganiseerd. Het is daarmee de enige echte Hollandse voorjaarsklassieker voor toerfietsers aan het begin van de lente. De toertocht brengt je jaarlijks door het Groene Hart van Zuid-Holland en biedt de deelnemers een keuze tussen wel vier verschillende afstanden.

De afwisselende routes kennen talloze fietspaden langs vaarten, komen langs kleine dorpen en gaan dwars door de polder. Als deelnemer rijdt je over de trainingswegen van de jonge Joop Zoetemelk, want er wordt gestart en gefinisht in het Leidse park ‘De Bult’. Sinds 2007 organiseert de Leidse Ren- en Toervereniging Swift jaarlijks de Joop Zoetemelk Classic.

De Joop Zoetemelk Classic trekt over de trainingswegen van een Tourwinnaar – foto: Cor Vos

Gerrie Knetemann Classic
De Gerrie Knetemann Classic biedt de perfecte zondag voor de recreatieve wielrenner. Deze volledig georganiseerde toertocht begint en eindigt in het Flevopark in Amsterdam. De verschillende routes leiden door de prachtige wegen van ’t Gooi en de Utrechtse Heuvelrug, gebieden waar Gerrie Knetemann van zou hebben genoten. Langs de route zijn er verschillende verzorgingsposten waar deelnemers gebruik kunnen maken van de aangeboden voeding en dranken.

Het fietsevenement biedt jaarlijks drie verschillende afstanden. Iedere deelnemer kiest dus voor zijn of haar eigen uitdaging. Maar het plezier stopt niet wanneer je van de fiets afstapt. Bij de start wordt er namelijk heerlijke koffie geserveerd en na de finish is er ruimschoots tijd voor een gezellige zondagmiddagborrel met muziek van een DJ.

Hennie Kuiper Classic
De Hennie Kuiper Classic is de eerste toertocht uit deze lijst die buiten de Nederlandse grenzen wordt georganiseerd. De routes trekken door het prachtig heuvelachtige landschap van het Teutoburgerwald met overweldigende vergezichten, prachtige landschappen en idyllische dorpen als Tecklenburg en Bad Iburg. Het fietsevenement op Duitse bodem heette voorheen de Teutoburgerwaldtocht, maar inmiddels heeft voormalig wereldkampioen Hennie Kuiper zijn naam aan de tocht verbonden.

De verschillende routes – deelnemers hebben vaak de keuze uit twee afstanden – voeren over verkeersluwe wegen en is op belangrijke kruispunten beveiligd. Door het glooiende terrein worden de nodige hoogtemeters afgelegd. Deelnemers omschrijven de tocht zelfs als een echte kuitenbijter. Door de hoogtemeters en de ligging op de kalender wordt de tocht vaak gezien als voorbereiding op de toerversie van de Amstel Gold Race of andere klassiekers.

Theo de Rooij Classic
Sinds 2010 wordt jaarlijks de Theo de Rooij Classic georganiseerd door Tourclub Rijssen. Het fietsevenement door de schitterende Twentse omgeving is uniek omdat zowel mountainbikers, gravellaars als wielrenners keuze hebben uit verschillende routes en afstanden. Variatie genoeg dus. Maar naast de gezelligheid op en van de fiets, levert een deelname aan het wielerevenement meer op dan dat. De deelnemers trappen jaarlijks namelijk duizenden euro’s bijeen voor uiteenlopende lokale goede doelen.

“Ik ben bijzonder trots op de samenwerking met de Tourclub Rijssen. Zonder onvertogen woord organiseren wij met veel plezier en passie een fantastische dag op en rondom de fiets. Voor mij persoonlijk betekent elke TdRC tegelijk een reünie met voormalige collega-renners en goede, voor de buitenwereld bekende en minder bekende fietsvrienden”, aldus De Rooij.

De Theo de Rooij Classic biedt ook leuke routes voor mountainbikers en gravellaars

Pieter Weening Classic
De Pieter Weening Classic wordt georganiseerd door Stichting Wielercomité Surhuisterveen in samenwerking met Toerfietsclub Surhuisterveen (TFCS). Het plein Piazza Pieter Weening in Surhuisterveen is het start- en finishpunt van de verschillende fietsroutes. Iedere editie biedt voor zowel de absolute beginner als de gevorderde wielrenner de perfecte tocht.  Het is daarom niet verrassend dat er jaarlijks rond de tweeduizend fietsliefhebbers op het evenement afkomen.

De tochten van de fietsclassic trekken over de trainingswegen van Wening. De touretappewinnaar uit het Friese Harkema kan alle wegen en paden ten westen van de stad Groningen wel dromen en dat kunnen we inmiddels ook zeggen over de routearchitect. De parcoursbouwer tekent iedere editie namelijk meerdere (soms wel vijf) mooie fietsroutes uit troch it lân fan Pieter. 

Bauke Mollema Tocht
Ze zeggen wel eens: Er is voor het publiek geen toegankelijkere sport dan wielrennen. Als het aan Bauke Mollema ligt is dat zeker waar. De Bauke Mollema Tocht is daar immers jaarlijks een bewijs voor. Tijdens de toertocht krijgen deelnemers namelijk de kans om samen met Mollema te fietsen over zijn favoriete trainingswegen in het schitterende Groningen.

Naast de keuze tussen twee fietsroutes door het trainingsgebied van de voormalig winnaar van de Ronde van Lombardije, worden er tijdens het evenement ook jeugdkoersen georganiseerd. Hoewel deze wedstrijden het hoogtepunt van de dag moeten vormen voor de deelnemende kinderen, is niet uit te sluiten dat een handtekening van, of een foto of praatje met Mollema meer indruk maakt. Al geldt dat ook zeker voor sommige oudere deelnemers aan de tourtochten.

Theo Middelkamp Tocht
We sluiten deze lijst af met de Theo Middelkamp Tocht. Het fietsevenement biedt deelnemers de kans om te rijden over de Zeelandse trainingswegen van een voormalig wereldkampioen. De parcoursbouwer tekent verschillende routes en afstanden uit in het prachtige Zeeuws-Vlaanderen.

Ondanks de vlakke trainingswegen van Zeeuws-Vlaannderen won Middelkamp bij zijn tourdebuut een bergetappe over de Télegraphe, Lautaret en Galibier. Het doortrappen in de vlakke polder wierp dus al snel zijn vruchten af. Toch had hij vooral een sterk eindschot in de benen. Middelkamp wist drie keer Nederlands kampioen te worden maar wist zijn thuiswedstrijd De Scheldeprijs helaas nooit te winnen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.