Uitdagingen genoeg: Dit zijn tien prachtige Granfondo’s voor op je bucketlist

Uitdagingen genoeg: Dit zijn tien prachtige Granfondo’s voor op je bucketlist

Fietstoerisme Van adembenemende routes door schilderachtige landschappen tot uitdagende en iconische beklimmingen. Vanuit alle hoeken van de wereld komen fietsers samen om deel te nemen aan Granfondo’s. Zij verleggen hiermee letterlijk hun grenzen en doen een onvergetelijke ervaring op twee wielen op. WielerFlits zet tien onmisbare Granfondo’s op een rij, die elke fietsliefhebber op zijn bucketlist zou moeten hebben.

La Marmotte
La Marmotte is de misschien wel de bekendste Granfondo. De Marmotte Granfondo Alpes begint bij zonsopgang in het hart van het dorp Bourg d’Oisans en daagt goed getrainde wielrenners uit met maar liefst vier zware Alpenbeklimmingen. De route zou niet misstaan als koninginnenetappe in een Tour de France en wordt dit jaar georganiseerd op 30 juni.

De beklimmingen van de Col du Glandon (21,3 km aan 6,9%), Col du Télégraphe (11,8 km aan aan 7,3%), Col du Galibier (18,1 km aan 6,9%) en de Alpe d’Huez (13,8 km aan 8,1%) zorgen voor een totaal van 5.000 hoogtemeters verspreid over een afstand van 177 kilometer. De derde klim van de dag brengt deelnemers zelfs tot een hoogte van 2.642 meter.

De Col du Galibier brengt je tot een hoogte van 2.642 meter. – foto: Cor Vos

Trois Ballons
Een deelname aan de Trois Ballons brengt je door de prachtige zuidelijke Vogezen en geeft je de unieke kans om de gehele Planche des Belles Filles te beklimmen. De 178 kilometer lange koers finisht namelijk op deze – relatief nieuwe, maar nu al iconische – Tour de France-klim.

Tadej Pogacar won tijdens de TDF 2022 op deze steile beklimming in een duel met Jonas Vingegaard en schokte de wielerwereld door in de slottijdrit van de Tour de France in 2020 – met finish op Planche des Belles Filles – de gele trui van landgenoot Primoz Roglic over te nemen. Krijg jij net als het Sloveense wonderkind goede herinneren aan de Vogezenklim?

Pogacar won de laatste twee etappes die finishten op de Planche des Belles Filles – foto: Cor Vos

Maar de Trois Ballons Granfondo heeft meer te bieden dan alleen deze loodzware slotklim. Met onder anderen beklimmingen van Le Markstein en de Grand Ballon, telt de route meer dan 4.000 hoogtemeters. Mede hierom is het ook een essentiële voorbereidingsrit in aanloop naar de Alpengranfondos die plaatsvinden in juni en juli.

La Maratona les Dolomites
Uit dit lijstje is La Maratona les Dolomites de hoogste Granfondo. De beklimmingen op de 138 kilometer lange route brengen je namelijk maar liefst vijf keer tot boven de magische grens van de tweeduizend meter. Aan het einde van de dag kan je als deelnemer 4.230 hoogtemeters toevoegen aan je wieler-cv. 

De langste beklimming van de dag  is de Passo Valparola. De beklimming van 11,5 kilometer kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8 procent en brengt je tot 2.200 meter hoogte. Maar zoals gezegd is het niet de enige col die je tijdens de Granfondo tot grote hoogte leidt, zo brengt de Passo Pordoi je tot 2.239 meter hoogte en langs het Fausto Coppi-monument, terwijl ook de Passo Giau loodzwaar is. Naast de adembenemende uitzichten is er dus genoeg te zien tijdens deze Noord-Italiaanse Granfondo.

Prachtige vergezichten vanaf de Passo Pordoi – foto: Ties Wijntjes

Strade Bianche
Een dag na de Strade Bianche voor de profs is het de beurt aan de sportieve wielertoeristen. Over een parcours van 138,5 kilometer met negen gravelsectoren rij je 41,8 kilometer over onverhard terrein. Een echte Toscaanse fietservaring en eenvoudig te combineren met het aanmoedigen van de profrenners.

Alsof de uitdaging van de grindsectoren niet groot genoeg is, moeten deelnemers van de Italiaanse Granfondo – net als de profs – de loodzware slotklim door de straten van Siena beklimmen. Over de Via Santa Caterina, met gedeelten aan stijgingspercentages tot zestien procent, wordt het bekende plein in Siena bereikt.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door WielerFlits (@wielerflits)

Mallorca 312
De Mallorca 312 omschrijft zichzelf als meer dan een Granfondo. Als je kijkt naar de afstand van de langste route, onderscheidt de koers zich inderdaad van veel van de andere evenementen. Zoals de naam aangeeft, kunnen deelnemers namelijk kiezen voor een afstand van 312 kilometer.

De noemenswaardige beklimmingen liggen allemaal in de eerste helft van de route. Na de Grau de Superna met de top na 150 kilometer, zijn de meeste klimkilometers dus achter de rug. Toch zullen de meeste deelnemers allesbehalve opgelucht zijn na deze col, er wachten namelijk nog meer dan 160 lange kilometers over het Spaanse eiland.

Fietsen op Mallorca – foto: Milestone Series

Styrkeprøven
In Noorwegen krijg je als sportieveling nog een kans om een Granfondo van lange afstand te rijden. Het Scandinavische fietsevenement Styrkeprøven wordt georganiseerd tijdens de midzomer-dag en -nacht waardoor deelnemers hierdoor slechts twee uur in het donker rijden. De lichtomstandigheden maken het voor fietsers dus iets eenvoudiger om de tocht van meer dan vijfhonderd kilometer (!) binnen 24 uur te voltooien.

De langste ’touring race’ van de wereld is de route van Trondheim naar Oslo. In 2024 vindt de 56e editie plaats. Het parcours is 520 kilometer lang en telt 4.300 hoogtemeters. De route brengt je van het Noordelijker gelegen Trondheim, naar kustplaats Oslo. Met name in het eerste gedeelte van de koers moet er flink geklommen worden. De waanzinnige vergezichten zullen je pijn gedurende de fietstocht voor een groot gedeelte wegnemen en zorgen ervoor dat menig deelnemer met de fiets terug wil keren naar het wonderlijke Scandinavië.

Fietsen door de geweldige natuur in Noorwegen – foto: ASO

Stelvio Santini
De Granfondo Stelvio Santini is één van de meest beroemde Granfondo’s van Italië en van Europa. Dat heeft de tocht niet alleen te danken aan de finish op de indrukwekkende Stelvio, maar ook aan de passage over de Mortirolo. De twee iconische beklimmingen kennen een rijke wielerhistorie en moet je echt eens een keer beklommen hebben.

De beklimming van de Passo dello Stelvio vanuit Bormio is bijna 21 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3 procent. De beklimming is constant en brengt deelnemers van de Granfondo tot een hoogte van maar liefst 2.758 meter. Een groot gedeelte van deze klim van buitencategorie wordt dus afgewerkt boven de grens van tweeduizend meter, een serieuze uitdaging dus.

De iconische haarspeldbochten van de Stelvio – foto: Cor Vos

Tour des Stations
De Tour des Stations kent meerdere zware routes, maar de Ultrafondo the Everest steekt er met kop en schouders bovenuit. In de 242 kilometer lange koers word je als deelnemer uitgedaagd om de de Mount Everest te beklimmen. Nou ja, je bestijgt het aantal hoogtemeters van de hoogste berg ter wereld. Dat betekent dat je 8.848 hoogtemeters overwint.

Fraaie uitzichten te over in de Zwitserse Alpen, zoals rondom Crans-Montana

Als je aan bergen denkt, denk je in Europa al snel aan Zwitserland. Het is daarom niet gek dat deze klimtocht in het Alpenland wordt georganiseerd. Met maar liefst elf cols zijn gewelde vergezichten gegarandeerd, al kan je je afvragen in hoeverre je daar op de slotbeklimming nog van kan genieten. Vanuit het plaatsje Le Châble vertrekt het peloton naar de bergen, de finish ligt op de Croix-De-Coeur Pas.

Granfondo Mont Ventoux
Omdat de Stelvio al benoemd is in dit lijstje, mag de Mont Ventoux natuurlijk niet ontbreken. De mythische beklimming in Zuid-Frankrijk is één van de bekendste fietscols ter wereld. De berg was zeventien keer onderdeel van het parcours van de Tour de France, maar is ook het zwaartepunt van de Gran Fondo Mont Ventoux.

Naast de beklimming van de Ventoux, zijn er ook nog drie andere cols opgenomen in de 118 kilometer lange route. De opeenvolging van beklimmingen zorgt aan het einde van de dag voor een totaal van 3.600 hoogtemeters. Na de slotbeklimming naar de Mont Ventoux, worden de tijden stopgezet en dalen de deelnemers rustig terug richting het dal via de andere kant van de berg. Deze dertig kilometer bieden je de kans om te genieten van je prestatie en de prachtige lavendelvelden in de omgeving.

De mythische Mont Ventoux – foto: Cor Vos

Granfondo Nove Colli
De laatste Granfondo in dit lijstje is Nove Colli. De Italiaanse tocht telt, zoals de naam al zegt, negen beklimmingen en is de oudste Granfondo van Italië. De eerste editie van deze bekende Granfondo vond al plaats in 1971. Toen, om vijf uur in de ochtend op 20 mei, vertrokken er slecht zeventien dappere fietsers. Tegenwoordig schrijven jaarlijks meer dan tienduizend wielrenners zich in voor de historische wielerkoers.

De negen beklimmingen zijn goed voor 72 stijgende kilometers op een parcours met een lengte van 194 kilometer. De route start in de kustplaats Cesenatico bij de Adriatische zee en brengt haar deelnemers landinwaarts richting de Apennijnen. De oudste Italiaanse Granfondo werd in 2020 geëerd door voor een groot gedeelte in het parcours van de Giro d’Italia opgenomen te worden. Deze twaalfde etappe werd gewonnen door Jonathan Narváez voor Mark Padun en Simon Clarke.

Narvaez wint in Cesenatico – foto: Cor Vos

Om te reageren moet je ingelogd zijn.