Universiteit Antwerpen wil taboes bij vrouwelijke fietsers doorbreken
foto: Cor Vos

Universiteit Antwerpen wil taboes bij vrouwelijke fietsers doorbreken

Fietstoerisme Corona zorgde voor een boost op twee wielen. Ook vrouwen hijsen zich steeds vaker in het zadel en gaan recreatief fietsen. “Vrouwen durven minder snel vragen te stellen aan hun coach, trainer, bikefitter of arts over hun intiemere klachten, wij willen dat taboe doorbreken”, zegt Hedwig Neels, revalidatiewetenschapster op UAntwerpen.

Neels en collega’s stelden een vragenlijst op over het voorkomen van zadelklachten bij vrouwelijke fietsers. Die moet meer inzicht geven over vier grote pijlers: prevalentie, risicofactoren, mogelijke behandelingsopties en impact.

In samenwerking met twee women’s health communities, The Women Peloton en The Pelvic Floor, lanceren Hedwig Neels en Tinne Van Aggelpoel, verbonden aan het Departement Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van UAntwerpen, een enquête naar de fysieke ongemakken die dames bij dat fietsen ondervinden. “Veel vrouwen beginnen te fietsen, maar haken sneller af door kwaaltjes of problemen. Die willen wij juist aanpakken of zelfs voorkomen”, vertelt Neels.

“Uit eigen studies weten we dat vrouwen meer informatie willen krijgen over bekkenbodemproblemen en de meer intieme onderwerpen zoals vrouwelijke hygiëne, gezondheid en de vulva”, zegt Neels. Op dit moment is de informatie over deze onderwerpen nog schaars. Wel is women health informatie sterk aan het groeien op sociale media.

“We zien dat de kwaliteit van die informatie op sociale media heel wisselend is en vaak niet wetenschappelijk onderbouwd”, voegt Neels er nog aan toe. In samenwerking met de twee organisaties gaat UAntwerpen nu op zoek naar die wetenschappelijke informatie. Daarna is het de bedoeling om de inzichten en informatie te delen met de vrouwen.

Taboes
Er heerst nog altijd een enorm taboe rond bekkenbodemklachten, zadelpijn, zwellingen aan de vulva, gevoelloosheid en andere klachten. Vaak lijken de problemen aan de iets intiemere plekken bij de vrouw toch nog altijd minder bespreekbaar.

“We zien zelfs al dat door de opstart van deze enquête het onderwerp al wat meer besproken wordt”, zegt Neels. Dat er veel reactie komt op de gedeelde enquête is een feit, op enkele dagen tijd namen al meer dan 400 vrouwen deel. Vrouwen deelden al massaal hun reacties onder de online vragenlijst.

Foto: UAntwerpen

Er is nog altijd een groot verschil tussen mannen en vrouwen op de fiets. Wel is er een opmerkelijke stijging van vrouwelijke fietsers. Steeds meer groeit het aantal professionele vrouwelijke renners in alle disciplines. Maar meestal is een professionele carrière voor vrouwen niet van lange duur.

“Vrouwen willen de professionele carrière langer kunnen aanhouden, maar deze wordt vaak door klachten of zwangerschappen vroegtijdig stopgezet. De draad nadien weer oppikken gebeurde tot op heden nog té weinig”, vertelt Hedwig Neels. Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat inzetten op sport tijdens de zwangerschap een duidelijke meerwaarde is. Ook na de zwangerschap blijft sporten belangrijk om op lange termijn chronische klachten zoals diabetes en overgewicht te gaan vermijden. Betere begeleiding zal in de toekomst die vrouwen ook langer op de fiets houden.

De klachten en problemen van vrouwen op de fiets preventief aanpakken is, in een eerste stadium, het hoofddoel. Na het verwerken van de inzichten die worden gehaald uit onderzoek en de enquête, kan er ook veel doelgerichter te werk worden gegaan in een tweede fase.

“We willen eerst bekijken welke problemen de grootste impact hebben. Op een heel onderbouwde manier willen we deze dan in een later stadium aanpakken. Eerst bekijken we waar de focus van de vrouwen ligt, wat de grootste struikelblokken zijn en waar ze de meeste impact van ondervinden. Wielerteams die met ons willen samenwerken, zijn trouwens zeker welkom”, legt Neels uit.

De enquête rond fietsklachten vind je hier.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.