Valkenburg maakt zich op voor bomvolle sportzomer
foto: Valkenburg Sportzomer

Valkenburg maakt zich op voor bomvolle sportzomer

Advertorial Valkenburg organiseert dit jaar de start van de vierde rit van de Tour de France Femmes. Dat laat de ‘wereldwielerstad’ aan de Geul niet onopgemerkt voorbij gaan. Er worden in aanloop naar de etappe door het Limburgse heuvelland onder de naam Sportzomer Valkenburg verschillende sportevenementen voor jong en oud georganiseerd. Een mooie reden om naar Valkenburg te komen!

De start van de vierde rit van de Tour de France Femmes 2024 op 14 augustus is de kapstok waar, van medio april tot eind september, allerlei activiteiten rond worden georganiseerd. Daarom spreekt Valkenburg ook over ‘hun’ sportzomer. Het zijn activiteiten om kinderen en volwassenen op de fiets of in beweging te krijgen. Speciale ‘Ladies Only’ clinics en tochten, het project ‘Doortrappen’ om 55-plussers op de fiets te houden, het opzetten van een fiets-funpark voor kinderen en nog veel meer.

Het is altijd druk tijdens de Amstel Gold Race in Valkenburg – foto: George Deswijzen

Deze evenementen en activiteiten worden georganiseerd onder de naam Sportzomer Valkenburg en zijn volgens coördinator Jasper Vermazen goed voor de inwoners uit de regio. “Investeren in breedtesportprojecten draagt bij aan een gezondere samenleving, versterkt de sociale banden en biedt kansen voor individuele groei en ontwikkeling”, geeft hij aan.

Met het organiseren van de vierde Tour de France Femmes-rit én nevenevenementen hoopt John Wauben, projectmanager citymarketing and events, de stad Valkenburg verder op de kaart te zetten en de wielersport te promoten. “Na het WK in 1998 zagen we dat het aantal licentiehouders bij de KNWU met 10% toenam. Deze cijfers geven aan welk neveneffect zo’n groot evenement heeft”, stelt hij vast.

Uitgelichte activiteiten tijdens Sportzomer Valkenburg

100 dagen tot Tour de France Femmes in Valkenburg
Op maandag 6 mei staat een feestelijke en sportieve dag in Valkenburg op het programma. Na een welkomstwoord en walking lunch maken de gasten zich klaar voor een fietstocht door het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Deze fietstocht start vanaf het Grendelplein, waar de aftelklok (tot de Tour Femmes-etappe) op feestelijke wijze wordt onthuld.

Wie niet fietst hoeft zich in de tussentijd niet te vervelen, want zij worden rondgeleid door de wielergalerij en het Shimano Experience Center. Na de fietstocht en de rondleidingen wordt de dag gezamenlijk afgesloten met een walking dinner, een wielercafë met spreker Tonny Strouken en een afsluitende borrel.

Boek nu jouw ticket voor ‘100 days before TDFF’ 

foto: Cor Vos


Ladies Only Clinics en Ladies Only-toertocht
Fietsen is meer dan een sport of een hobby; het is een avontuur van vrijheid, ontdekking en vooral ook vriendschappen sluiten. Afgelopen jaar is er gestart met clinics voor dames. Het doel is om dames meer vertrouwen en/of vaardigheid op de fiets te geven en meer vrouwen kennis laten maken met de wielersport in het algemeen.

De eerste clinics hebben plaats gevonden vanaf het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard. Voor de aankomende edities is het doel om deze clinics verder uit te breiden over de provincie en naast Sittard ook Venlo en Valkenburg (Heuvelland) te betrekken. In onderstaand overzicht is te zien welke clinics de komende maanden nog plaats vinden:

– Maandag 13 mei: Wielerbaan Venlo – Bochtentraining voor de beginners als gevorderden

– Maandag 10 juni:Tom Dumoulin Bikepark – Beginners waaierrijden / gevorderden met training

– Maandag 8 juli: Tom Dumoulin Bikepark – Tijdrijden/ploegentijdrit

– Datum n.n.b.: Shimano Experience Centre – Klimmen en dalen

Shimano EC organiseert in de periode van de tourstart een toertocht enkel voor vrouwen. Deze sluit aan op de bovenstaande clinics!

Klik hier voor meer informatie over Ladies Only Clinics en Ladies Only toertocht


foto: Sportzomer Valkenburg

FUNpark met fiets gerelateerde activiteiten op startlocatie TDFF Valkenburg
In het FUNpark maken kinderen tijdens de Tour de Femmes 2024 kennis met fietsen. Op de activiteitenkermis kunnen kinderen tussen de 4 en 18 jaar de gehele dag lol en plezier maken op én met fietsactiviteiten.

De kinderen krijgen een stempelkaart waar de aanwezige activiteiten op staan vermeld, het doel is om aan het einde van de dag een stempel verdiend te hebben bij alle activiteiten. Dit alles met als hoogtepunt de start van de vrouwen in de middag.

Klik hier voor meer informatie over het FUNpark

Er wordt ook nagedacht over plaatselijke dikke banden-races voor de jongste jeugd in meerdere Zuid-Limburgse gemeentes, in combinatie met buurtsportcoaches. Hier over wordt later meer bekendgemaakt door de organisatie.


Demi Vollering won vorig jaar de Tour de France Femmes – foto: Cor Vos

Tour de France Femmes avec Zwift
Op 14 augustus vertrekt het vrouwenpeloton van de Tour de France Femmes vanuit Valkenburg voor de vierde etappe in de grote rittenkoers. De rensters werken tweemaal een bekende lus langs de Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg af, voordat zij verder afzakken richting België.

Als toeschouwer heb je de mogelijkheid om op 14 augustus tussen 10.00 en 16.30uur een kijkje te nemen in de fanzone. Om 11.15 uur vindt de ploegenpresentatieplaats en de start van de vierde etappe is te bewonderen om 12.30 uur. Na de start zijn de rensters nog twee ronden aan te moedigen in Nederland, voordat zij Zuid-Limburg inruilen voor de Belgische ondergrond.

Maar na de start van de etappe is de Sportzomer nog lang niet afgelopen. Check de website geregeld voor leuke activiteiten voor alles en iedereen die lekker buiten wil sporten!


Hier vind je alle info over de Sportzomer Valkenburg