Vijf gravel-evenementen om in het voorjaar van 2023 te bezoeken

Vijf gravel-evenementen om in het voorjaar van 2023 te bezoeken

foto: Roo Fowler/Red On Group

vrijdag 23 december 2022 om 14:00

Met het nieuwe jaar voor de deur is ook de periode aangebroken om vooruit te blikken op het nieuwe wielerseizoen. In dit artikel zetten we verschillende gravelevenementen op een rij die in het nieuwe kalenderjaar een bezoek waard zijn.

Of het nou om wedstrijden of lekker toeren gaat: gravel is hot. Ondertussen is al wel gebleken dat het niet zomaar een hype is, maar dat het een groeiende discipline is die zich serieus heeft genesteld in het wielerlandschap. Dat blijkt ook uit de verschillende gravelevenementen die als paddestoelen uit de grond schieten. Welke nieuwkomers of gevestigde namen zijn het overwegen waard? We zetten een aantal – op chronologische volgorde – op een rij.

Werewolf and Run Wild – 18 februari 2023
In 2023 vindt het evenement Werewolf and Run Wild voor de derde keer plaats, op 18 februari. Deze graveluitdaging wordt georganiseerd door INFMS CC, in samenwerking met Specialized. De rit is ooit bedacht als winterse uitdaging en om de motivatie om ’s winters te blijven trainen op peil te houden.

Het concept is heel simpel: er is een off-road route van 175 kilometer over de Veluwe die je af moet leggen tussen zonsopkomst en zonsondergang, gezien het verboden is op de Veluwe te fietsen als het donker is. De route kan solo, in tweetallen of groepjes van vier gereden worden. Het evenement is self-supported dus onderweg moet je zelf zorgen voor voeding en eventuele reparaties van materiaalpech!

Wat dit evenement volgens de organisatie extra leuk maakt, is de kleinschaligheid. Aan de start tref je geen honderden coureurs, maar eerder enkele tientallen fanatiekelingen. Tickets zijn te bestellen via Eventbrite.

WTSHNN – 18 maart 2023
Where The Streets Have No Name (ofwel WTSHNN) is een van de verschillende evenementen van True Grit Cycling. Deze dag staat niet in het teken van een bijzonder lange rit of super uitdagende route, maar vooral van plezier op de fiets en een dagje laagdrempelig gravelen of mountainbiken.

foto: Michiel Maas/True Grit

De rit start bij Buiten in de Kuil, in Lage Vuursche. Vanaf hier zijn verschillende afstanden en soorten ritten te rijden, variërend van 40 tot 80 kilometer. Het gaat bij WTSHNN niet enkel om de rit, maar bovenal om het plezier, dus bij terugkomst is er livemuziek en staan er burgers, biertjes en andere versnaperingen klaar om bij het kampvuur van te genieten.

The Gralloch – 20 mei 2023
Komend jaar vind er voor het eerst een UCI Gravel World Series wedstrijd plaats in het Verenigd Koninkrijk, om precies te zijn in Schotland. The Gralloch is een wedstrijd over om en nabij de 110 kilometer. Klinkt niet super lastig, maar de 2.000 hoogtemeters voegen een extra moeilijkheidsgraad toe.

foto: Roo Fowler/Red On Group

De rit voert door het heuvelachtige Galloway Forest Park en is bijna geheel off-road. Daarmee is het niet alleen een uitdagende route, maar ook een die je langs het nodige natuurschoon voert. Een divers evenement dus, want de racers kunnen vol gas koersen en zich plaatsen voor het WK Gravel, terwijl er voor de liefhebber genoeg ruimte is om te genieten van de omgeving.

Gravel Valley – 9 t/m 11 juni 2023
Gravel Valley is the new kid on the block van de Nederlandse gravelscene. Een meerdaags evenement wat voor iedere liefhebber van fietsen op het onverharde wat te bieden heeft, zo stellen ze zelf. Rondom Ommen staat een “festival-stijl evenement á la Zwarte Cros” op het programma, dat volledig draait om de fiets.

foto: Gravel Valley

Drie dagen lang staat er elke dag een ander soort rit op het programma over de vele onverharde wegen die het Vechtdal rijk is. Een proloog, snelle grindpaden en technische passages: alles komt aan bod.

Maar het gaat niet enkel om koers bij Gravel Valley. Sterker nog, er staat veel meer dan dat op het programma. Live-muziek, een Valley Bike-beurs met verschillende merken, persoonlijke verzorging, goed eten, een sfeervolle camping en meer staat op het programma.

Flanders Gravel Koppenberg – 30 juni t/m 2 juli 2023
Het is al bijna zomer, maar dit evenement is te mooi om over te slaan. Want gravelen rondom de iconische beklimming van de Koppenberg, dat kan bijna niet fout gaan. Het tweede evenement van de Flanders Gravel series vindt plaats rondom de bekende Vlaamse kasseienhelling, waar een drietal verschillende routes zijn uitgezet. Het is geen wedstrijd, maar er zijn verschillende getimede segmenten waar je je even goed kunt uitleven en kan vergelijken met andere coureurs.

foto: Mats Palinckx

Natuurlijk tref je tal van onverharde paden, maar er worden ook verschillende bekende Vlaamse hellingen aangedaan, waaronder de Oude Kwaremont, Paterberg en dus de Koppenberg. Aan het einde van de rit zit de dag er niet op, want bij terugkomst is er live muziek, een pasta party en kan je deelnemen aan verschillende workshops van Komoot of Shimano.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.