Vijf natuurgebieden in Nederland die een bezoek waard zijn met de gravelfiets
foto: Joris Knapen

Vijf natuurgebieden in Nederland die een bezoek waard zijn met de gravelfiets

Fietstoerisme In Italië worden dit weekend de wereldkampioenschappen gravel verreden. Genoeg reden om eens wat gebieden in eigen land uit te lichten waar je prachtig kunt gravelfietsen, want voor een mooie rit op onverharde wegen hoef je niet de landsgrenzen over.

Gravelfietsen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Niet alleen de wedstrijden – zoals het WK – maar ook het recreatieve gravelfietsen wint nog altijd aan populariteit. Niet gek, want over onverharde wegen kom je vaak op plekken waar je met de wegfiets niet zomaar zou komen. Een ideale manier om een bepaald gebied te leren kennen dus. We zetten vijf natuurgebieden in Nederland op een rijtje die zich perfect lenen voor het gravelfietsen.

De Veluwe
Waar anders kunnen we dit lijstje beginnen dan op de Veluwe? Het grootste natuurgebied van Nederland is in veel opzichten een fietswalhalla en dat geldt zeker ook voor de gravelliefhebbers onder ons.

foto: Erwin Sikkens

Schelpenpaden, verstopte zandpaadjes en brede gravelwegen; op de Veluwe tref je het allemaal. Daardoor is de Veluwe het perfecte gebied als je op laagdrempelige wijze kennis wil maken met het fietsen over onverharde wegen, terwijl ook de doorgewinterde gravelfietser er zijn hart op kan halen en meer technische routes uit kan zetten.

Los van de vele onverharde paden en de uitgebreide routemogelijkheden die dat oplevert, is de Veluwe ook gewoon een heel mooi gebied. Je treft er heide, bossen, zandverstuivingen en tal van andere soorten natuurschoon. Een genot om door te fietsen dus.

De Achterhoek
Een verborgen parel kunnen we de Achterhoek niet noemen, maar dit gebied in Gelderland staat niet gelijk bekend als een fietshotspot. Zeker op de gravelbike is de Achterhoek echter een leuke bestemming, omdat je hier een soms eindeloos ogend netwerk aan onverharde wegen vindt.

Ook de Ronde van de Achterhoek doet jaarlijks onverharde stroken aan – foto: Cor Vos

Dat komt vooral door een rijkdom aan landbouwwegen. Deze wegen functioneren dus vooral als toegangswegen voor zware landbouwvoertuigen, maar zijn ook op de gravelfiets een genot. Het zorgt er bovendien voor dat je in de Achterhoek goed routes uit kunt zetten over rustige wegen, waar je weinig ander verkeer treft. Het is er ontspannen fietsen dus.

Het Gooi
De heide en bossen van het Gooi zijn een perfecte locatie om fraaie gravelritten uit te zetten. De Hilversumse Heide, het Naarder Eng of de Bussumerheide; het is zomaar een greep uit de vele natuurgebieden die je in het Gooi treft.

De Hilversumse Heide – foto: Ties Wijntjes

In het merendeel van die natuurgebieden ligt een uitgebreid netwerk aan onverharde fietspaden. Dat is leuk op de gravelfiets, maar vaak ook op de wegfiets goed te doen. Het Gooi is daarmee een ideale omgeving om kennis te maken met gravelfietsen als je nog geen gravelfiets hebt.

Zuid-Limburg
Dat het in Zuid-Limburg goed toeven is voor de wielrenner, hoeven we niet uit te leggen. Echter kun je ook de bekende beklimmingen links laten liggen en over onverharde wegen het Zuid-Limburgse heuvelland ontdekken.

foto: Cor Vos

Bekende heuvels als de Cauberg, Keutenberg en Eyserbosweg zijn eigenlijk maar een fractie van de hellingen die je in Zuid-Limburg op kunt, want er lopen ook talloze onverharde wegen over de verschillende beklimmingen. Hier is een gravelfiets absoluut geen overbodige luxe, want de paden zijn een stuk ruwer dan de soms stevig aangestampte grindwegen die je in het midden van het land vindt.

De Sallandse Heuvelrug
Als je in Overijssel op de gravelfiets wil stappen, is de Sallandse Heuvelrug een goede keuze. Op de 35 vierkante kilometer van dit natuurgebied vind je genoeg onverharde paden om leuke, diverse routes op uit te tekenen.

foto: MarketingOost/Ellen van den Doel

Daarnaast liggen er verschillende andere natuurgebieden zoals de Lemelerberg en het Eerderveld binnen handbereik waar je makkelijk naar uit kunt wijken als je je rit nog wat langer wil maken. Voeg daar de heuvelachtige omgeving aan toe en je hebt genoeg ingrediënten voor een lekker dagje gravelen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.