Vijf redenen waarom de Amstel Gold Race nog altijd zo populair is

Vijf redenen waarom de Amstel Gold Race nog altijd zo populair is

foto: Raymond Kerckhoffs

woensdag 12 april 2023 om 20:00
Fietstoerisme

De Amstel Gold Race organiseert al sinds jaar en dag de bekendste toertocht van Nederland. Logisch, want de route voert door het fraaie Zuid-Limburgse Heuvelland over hetzelfde parcours waarop een dag later de profs met elkaar de strijd aangaan. De komende week presenteren wij samen met Sanidirect een serie artikelen over de populairste wielertocht van Nederland. Vandaag in de derde aflevering leggen we uit waarom de AGR-toertocht nog altijd zo razend populair is.

De Toerversie van de Amstel Gold Race wordt dit jaar verreden op zaterdag 15 april. Er zijn vijf verschillende afstanden, van 60 tot 240 kilometer. De Toerversie wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door Sanidirect. Rij bij de finish jouw fiets door de Sanidirect Bike Wash en Chasse Patate geeft je fiets een verdiende douchebeurt! Klaar in 3 minuten én helemaal gratis. Daarna is het tijd om te relaxen.

Goed georganiseerd
Met het pak aan ervaring wat ze in Zuid-Limburg ondertussen hebben is de Amstel Gold Race ieder jaar weer strak georganiseerd. Het ophalen van startnummer, technische ondersteuning, goede verzorging; over alles is nagedacht en alles is ook tot in de puntjes georganiseerd.

Eén van die dingen die eruit springt is de uitgebreide technische ondersteuning. Bij alle verzorgingsposten zijn er mecaniciens die technisch euvel kunnen verhelpen. Ook onderweg hoef je niet bang te zijn om langs de kant van de weg te komen te staan: er rijden zelfs verschillende motards met mecaniciens van Shimano rond die je kunnen helpen bij pech.

Het parcours
Misschien wel het meest bijzondere aan de Amstel Gold Race is het parcours. De dag vóór de profs vaderlands grootste wielerwedstrijd rijden, krijg je de kans om over precies dezelfde wegen je eigen rit te rijden. Dat is één van de dingen die de wielersport zo mooi maakt. Voetballen in de Johan Cruyff ArenA of tennissen op het gras van Wimbledon zal de liefhebber nooit kunnen doen, maar fietsen over dezelfde wegen als de profs wel.

foto: Raymond Kerckhoffs

Los daarvan is het parcours sowieso erg mooi, de Zuid-Limburgs heuvels zijn tenslotte niet voor niets de populairste fietsbestemming in Nederland. De pittige beklimmingen en fraaie vergezichten leveren altijd een mooie rit op.

Verschillende routes
Dat je over dezelfde wegen als de profs rijdt, betekent niet dat je ook dezelfde route als de profs móét rijden. Dat wil zeggen: bij de Amstel Gold Race wordt er met iedereen rekening gehouden en zijn er verschillende afstanden.

Dat maakt de Amstel Gold Race ook een bijzonder diverse toertocht. Zo kan je kiezen voor de korte afstand als het je eerste rit door de heuvels van Zuid-Limburg, of kan de doorgewinterde wielrenner zichzelf uitdagen met de 240 kilometer lange route.

Limburgse gezelligheid
Genieten met een zachte G, zeggen ze ook wel eens in het zuiden. Niet voor niets staan Limburgers bekend als Nederlandse Bourgondiërs; of het nou om lekker eten of een gezellig feestje gaat; sfeer zit er in Zuid-Limburg altijd in.

foto: Cor Vos

Dat geldt ook voor de toerversie van de Amstel Gold Race. Zo krijg je als beloning een medaille die ook nog eens functioneert als bieropener en kan je na de toertocht je prestatie vieren in een swingende feesttent. Wil je er helemaal een bijzonder weekend van maken, dan kan je de toerversie gemakkelijk combineren met een bezoek aan de profkoers om de toppers van het internationale wielerpeloton in actie te zien. Hierom is de Amstel Gold Race-camping al jaren populair onder veel deelnemers aan de toertocht.

Goede verzorging voor deelnemer en voor fiets
De toertocht van de Amstel Gold Race is altijd goed verzorgd voor alle deelnemers, zo schreven we al over de mechanische ondersteuning. Ook de verzorgingsposten zijn goed ingericht en daarmee de ideale plek om even uit te rusten en zo je energievoorraad op peil te houden. Aan de verzorging zal het in ieder geval niet liggen tijdens de Amstel Gold Race.

Tijdens de toertocht rijden mechaniekers van Shimano rond om je bij mechanisch euvel bij te staan – foto: Cor vos

Die goede verzorging is er niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de fietsen. Dit jaar verzorgt Sanidirect namelijk samen met Chasse Patate een authentieke fietswasserette. Na de finish kan je hier je fiets afgeven, waarna je hem drie minuten later weer in blinkende staat terugkrijgt. Na de lange rit kan jij dus lekker met de beentjes omhoog maar keer je alsnog met een schone fiets huiswaarts!

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.