Waarom wielrenners hun benen scheren
foto: Cor Vos

Waarom wielrenners hun benen scheren

Fietstoerisme Het werd de voorbije dagen breed uitgemeten: Primoz Roglic koerst in Tirreno-Adriatico met ongeschoren benen. Sterker nog: hij won er een etappe mee. Een unicum welhaast, want vrijwel alle profs scheren hun benen. Maar, waarom is dat eigenlijk het geval? WielerFlits legt uit.

Shag op de poten, wordt het ook wel genoemd. Een ongewoon gezicht in het profpeloton, waar vrijwel alle coureurs met gladgeschoren benen te bewonderen zijn. Genoeg coureurs die het scheermes in de winter even links laten liggen, maar zodra er weer fanatiek getraind en gekoerst wordt, zullen de meesten zich ontdoen van de wintervacht. Zowel profs als amateurs. Daarvoor zijn verschillende redenen, de ene logischer dan de andere.

Roglic wint in Tirreno-Adriatio, met ongeschoren benen – foto: Cor Vos

Massages
De meeste profs zullen antwoorden dat ze het doen vanwege de massages die ze op trainingskampen en tijdens wedstrijden vrijwel dagelijks krijgen. Daar valt niks op af te dingen, want een massage met haar op de benen is allerminst aangenaam. Met iedere beweging over de benen trekt de masseur dan namelijk ook aan talloze haartjes, wat op zijn zachtst gezegd niet fijn is.

Valpartijen
Nog een verklaring zit in een stukje veiligheid rondom valpartijen. Geschoren benen voorkomen een valpartij niet maar kunnen het herstel ervan wel iets aangenamer maken. Na een valpartij is het zaak om de verschillende wonden – zeker schaafwonden – goed schoon te maken en te desinfecteren.

Verband van ongeschoren benen afhalen is net wat minder ongemakkelijk – foto: Cor Vos

Dat betekent dat al het vuil wat van de weg in de wond is beland eruit gehaald moet worden. In sommige gevallen betekent dat letterlijk dat stukjes grind of ander afval uit de wond gepulkt moet worden. Die exercitie is simpelweg een stuk makkelijker als er geen haar op de benen zit. Daarnaast doet ook het verwijderen van pleisters of verbanden een stuk minder pijn op geschoren benen.

Aerodynamica
U leest het goed, ook aerodynamica kan een rol spelen bij het scheren van de benen. Geloof het of niet: geschoren benen zijn daadwerkelijk sneller. Jarenlang was het een punt van discussie (en dat zal het ook nog wel blijven), maar Specialized liet er in 2014 een studie op los in – jawel: de windtunnel.

Daaruit bleek dat de verschillen enigszins varieerden per meting, maar gemiddeld leverde het een aerodynamisch voordeel van 70 seconden op over een afstand van 40 kilometer. Flinke winst, zeker in de het profpeloton waar het verschil soms om luttele milliseconden draait.

Traditie & ijdelheid
Tot dusver de rationele verklaringen, er speelt nog meer. Reden voor veel amateurs om zich te scheren zal vooral zijn omdat anderen het doen en je conformeren aan die vreemde traditie stiekem best leuk is. Het is bijna een soort ereteken onder wielrenners – al verschillen de meningen daarover.

Een laatste verklaring die we niet over het oog mogen zien is ijdelheid: voor sommigen gaat het simpelweg om de looks. Niet iedereen zal het hardop zeggen, maar genoeg wielrenners zien liever gladgeschoren benen in de spiegel, dan dat hun spieren verstopt gaan onder een laag haar. Een kwestie van smaak dus, al valt daar over te twisten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.