Wallis is het mountainbikewalhalla van Zwitserland

Wallis is het mountainbikewalhalla van Zwitserland

Fietstoerisme Wallis geldt als het ware mountainbikewalhalla van Zwitserland, met tal van bikeparks, eindeloze routes en prachtige bergpanorama’s om door te fietsen. Mede daarom vinden in 2025 verschillende wereldkampioenschappen mountainbiken plaats in de streek. Genoeg reden om eens goed kennis te maken met het Zwitserse kanton.

Daarvoor spreken we met Camille Balanche, voormalig wereldkampioen downhill en ambassadrice van het WK in 2025. Alhoewel ze niet in de streek woont, kan ze geen betere plek voor het WK bedenken. “In het Franstalige deel van Zwitserland vind je geen bikeparks buiten Wallis, en in Wallis zijn het er ook gelijk een hoop. Aan de andere kant van het land zijn er ook nog wat bikeparks, maar als je in het Westen van Zwitserland woont is dit als mountainbiker the place to be.”

Camille Balanche – foto: Will Matthews – Getty Images

Dat de keuze op Wallis is gevallen, is volgens Balanche dus meer dan logisch. “Je kan hier ook alles vinden. Van super natuurlijke Enduro-trails hoog in de bergen, tot bikeparks waar je perfect verschillende disciplines zoals downhill of crosscountry kan oefenen. De bikeparks hebben ook allemaal een lift en goed onderhouden trails, dus dat maakt het nog beter en ideaal om lusjes te kunnen rijden.”

Die rijkdom aan mogelijkheden maakt de streek volgens Balanche zo’n aangenaam fietsgebied als mountainbiker. “Van korte rondjes tot ritten van een volle dag: alles is mogelijk en op iedere soort mountainbike” legt ze uit. Dat maakt het ook zo lastig om absolute highlights aan te wijzen. “Er is gewoon zó veel te doen, dat ik zelfs na tientallen keren steeds weer een nieuwe route ontdek.”

Toch heeft Balanche wel een paar voorkeuren. “Ik moet in de zomer vooral trainen, dus dan zoek ik de meest uitdagende downhillroutes uit. Daar geldt vaak wel dat de bekendste routes ook de beste zijn. In de bikeparks van Champéry en Verbier vind je super mooie downhill-routes die technisch uitdagend zijn.”

In de winter zijn die bikeparks vaak dicht en ligt er een dikke laag sneeuw, dan trekt ze er graag op de Enduro-mountainbike op uit. “Er worden steeds meer routes aangelegd voor Enduro, ook routes die in de winter toegankelijk zijn. Dat is super leuk, want daardoor kan je het hele jaar door fietsen en houd je die afwisseling”, legt de voormalig wereldkampioene uit.

Dat de wereldkampioenschappen in 2025 neerstrijken in Wallis, is dus een logische keuze. Dit jaar staat eerst nog het Europees kampioenschap in Champéry en een wereldbeker Enduro in de Aletsch Arena op het programma, terwijl volgend jaar de wereldkampioenschappen van alle verschillende mountainbikedisciplines in Wallis plaatsvinden, van 30 augustus tot 14 september.

Daar kijkt Balanche logischerwijs naar uit. “Wallis is echt een fantastische omgeving om te mountainbiken en dus ook voor die wereldkampioenschappen”, sluit ze af.


Meer info over Wallis vind je op de site van Valais Wallis Promotion

Bereikbaarheid:
Het Zwitserse kanton Wallis is op meerdere manieren te bereiken. Vanuit Utrecht kan je met de trein na ongeveer 11 uur reizen aankomen in Sion, wat in het hart van Wallis ligt. Met de auto is die rit een uurtje korter. Ook vliegen is mogelijk, op Genève, vanwaar je nog een kleine twee uur zal moeten treinreizen om Sion te bereiken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.