Zes fietsbestemmingen om in de winter op te zoeken
foto: Milestone Series

Zes fietsbestemmingen om in de winter op te zoeken

Fietstoerisme Koning winter heeft in de lage landen zijn definitieve intrede gedaan, dus zullen velen dromen over fietsen in zonovergoten oorden. Als je de winterkou een weekje wil ontvluchten zijn er genoeg mogelijkheden in Europa. WielerFlits zet de fietsbestemmingen op een rij waar je in de winter je hart op kunt halen.

Calpe
Wat Vlaanderen in het voorjaar is, is de Costa Blanca in de winter: het epicentrum van het wegwielrennen. Het leeuwendeel van de profploegen trekt in de winter één of meerdere keren naar zuid-Spanje om in aangename omstandigheden te kunnen trainen.

Vooral Calpe is daar een populaire uitvalsbasis. De stad is makkelijk te bereiken vanaf het vliegveld en bovenal fiets je vanaf de kustplaats zo de Valenciaanse bergen in. Met goede wegen, een aangenaam klimaat en een diversiteit aan vlakke en oplopende wegen is het de ideale omgeving om een goede basis te kunnen leggen voor het nieuwe seizoen.

Benidorm
Iets zuid-westelijker aan de Costa Blanca ligt Benidorm. Die stad staat vooral bekend als oord waar veel West-Europese pensionado’s naartoe trekken om te overwinteren, maar het is ook een fijne fietsbestemming.

De rust in de bergen buiten Benidorm staat in schril contrast met de drukte in de stad zelf

De stad is een stuk minder druk dan in de zomer en probeert zich de afgelopen jaren nadrukkelijk als fietsbestemming te profileren. Dat doen ze mede door de fietsinfrastructuur te verbeteren, meer verblijfs- en verhuuropties voor wielrenners op te zetten en middels een wereldbeker veldrijden. In januari staat voor het tweede jaar op rij de wereldbeker in Benidorm op het programma, dus op je rustdag kun je ook nog genieten van de koers.

Algarve
Vooral Spanje is in trek als het gaat over bestemmingen om in de wintermaanden even onder de zon te kunnen trainen, maar het kan ook elders. De Algarve in Portugal is daar een voorbeeld van. Ook hier vind je namelijk zachte weersomstandigheden, een diversiteit aan trainingswegen en de nodige beklimmingen.

Zo druk zal de Algarve in de winter niet zijn – foto: Cor Vos

De streek is natuurlijk al bekend vanwege de Ronde van de Algarve, maar begint ook buiten die wedstrijd om steeds meer in trek te raken bij wielrenners. Zo organiseerde Human Powered Health er de voorbije jaren trainingsstages en gaan ook steeds meer amateurwielrenners er naartoe.

Canarische eilanden
Als je het niet erg vindt om wat langer in het vliegtuig te zitten, zijn de Canarische eilanden een ideale winterbestemming om te gaan fietsen. Op deze eilanden, die op enkele honderden kilometers van de Marokkaanse kust liggen, ligt de temperatuur in de winter gemiddeld rond de 17 graden en zijn er zelfs tijdens de kortste dagen gemiddeld zes zonuren.

Daarnaast kun je er prachtig fietsen, in het bijzonder op Tenerife. Het grootste eiland van het stel staat vooral bekend om de vulkaan Teide, met zijn top op 2.356 meter, die je vanaf zeeniveau kunt beklimmen. Een echte monstercol dus.

Mallorca
Nog een ander eiland waar veelvuldig op gefietst wordt in de winter, is Mallorca. Onder andere de renners van INEOS Grenadiers trekken iedere winter naar dit Spaanse eiland om de basis te leggen voor het nieuwe seizoen.

En geef ze eens ongelijk: de bergachtige noordwestelijke rand van het eiland is namelijk een prachtig gebied om te fietsen, met bekende beklimmingen als Sa Calobra, Puig Major en Coll de Sóller. Voeg daar aangename temperaturen en de nodige zonuren aan toe, en je hebt een ideale locatie om een weekje de kou van de lage landen te ontvluchten.

foto: Shutterstock

Wil je een trainingsweek waarin alles verzorgd wordt? Dan kun je op stap met oud-prof Fred Rompelberg, die in Playa de Palma en Playa de Muro compleet verzorgde fietsreizen aanbiedt.

Andalusië
Tot slot gaan we weer terug naar het Spaanse vasteland, naar Andalusië om precies te zijn. Onder profs is vooral Sierra Nevada populair als trainingsoord voor een hoogtestage, maar dat is ’s winters een skibestemming.

Ook op lager gelegen Andalusische oorden is het echter meer dan prima toeven. Vanuit steden als Cádiz, Sevilla en Málaga kun je verschillende heuvel- en bergachtige gebieden in de omgeving per fiets ontdekken. En uiteraard geldt ook hier, dat de weersomstandigheden over het algemeen een stuk aangenamer zijn dan in de lage landen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.