Wilier presenteert lichtgewicht Verticale SLR
Materiaalzone Licht, lichter, lichtst: dat is volgens Wilier de nieuwe Verticale SLR. Het Italiaanse fietsenmerk ontwikkelde de nieuwe racefiets met het oog op een zo laag mogelijk gewicht, zonder in te boeten aan stijfheid. Een fiets voor de pure klimmers, dus.
Meer en meer fietsmerken richten zich op één fiets die zowel aerodynamisch als laag in gewicht is, maar Wilier doet niet mee aan die trend. Sterker nog, de Italianen presenteren vandaag de Verticale SLR: een racefiets die in zijn geheel draait om een zo laag mogelijk gewicht om optimaal te presteren op grote hoogte en steile beklimmingen.
foto: Wilier
Om de gedroomde combinatie van stijfheid en laag gewicht te bereiken, is voor het frame gebruik gemaakt van drie soorten carbon van de Japanse producent Toray: T800, T1100 en M46JB. Die drie typen carbon zorgen samen voor optimale stijfheid, zowel voor voor trekkende als duwende krachten. Daarnaast maakt Wilier gebruik van een nieuwe techniek bij het uitharden van het frame, met zogenaamde ‘active moulding’. Dit is een techniek waarbij de polymeer vormen die het frame ín de mal duwen, zich tijdens het uitharden aanpassen aan het composiet, zodat deze optimaal uithard.
Ook aan de voor- en achtervork is gewerkt om deze zo stijf en gelijktijdig licht mogelijk te maken. Aan de achterkant is de rechter staande vorkpoot ‘gedraaid’, wat ervoor zorgt dat de vork beter bestand is tegen impact van onderaf, terwijl hij ook beter zou reageren op druk van de remklauwen. Het gebruik van een zogenaamde Kammtail-vorm (een vorm van een afgestopte druppel), zou de stijfheid ten goede moeten komen.
Bij de voorvork – die uit één stuk bestaat – is gefocust op de vorkkroon, gezien de samenkomst van de vorkkroon met de vorkbuis een delicaat onderdeel is waar veel druk op komt. De vorkkroon zou hoger zijn dan bij andere voorvorken, wat zorgt voor een betere mechanische overgang van de vorkbuis in de vorkkroon om de robuustheid ervan ten goede te komen.
Om het gewicht van het frame verder te reduceren, is er gekozen voor een nieuwe bevestiging van de zadelpen. Zat deze bij andere modellen van Wilier nog aan de bovenzijde van de bovenbuis, is die nu verplaatst naar een zogenaamde compensation triangle onderaan de bovenbuis. Een ander detail is dat de bevestiging van de voorderailleur niet verzonken zit in het frame, maar deze op twee punten te bevestigen is. Dit zou voor een lichtere constructie zorgen, waarbij de positie van de voorderailleur desalniettemin van hoogte aangepast kan worden voor 48- tot zelfs 56-tands voorbladen.
Enkele profs hebben de fiets al enige tijd kunnen testen, waaronder David Gaudu, die erg over het nieuwe model te spreken is. “Je kan voelen dat de Verticale is ontwikkeld wanneer stijgingspercentages uitdagend worden en je op de pedalen danst. Het geeft precies terug wat jij de fiets geeft en je voelt totale controle tijdens technische, snelle afdalingen. Dat is enorm belangrijk, want een professionele wielrenner moet zijn fiets volledig kunnen vertrouwen. Het is echt een fenomenale fiets voor bergetappes. Het zal mijn vertrouwde kompaan worden tijdens de Tour de France en ik kan niet wachten om hem te testen tijdens de bergritten.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.